Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Φτώχεια, σταυρός και φιλότιμο….


✓Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης 

 

 

Mένουν λιγότερες από δυο εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές και πέντε μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές. Επί της ουσίας βρισκόμαστε στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου. Καμιά συζήτηση δεν γίνεται για την αντζέντα του νομού Πέλλας και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε έργα υποδομής και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που θα έπρεπε να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

 

Από την μια βλέπουμε περιφερόμενους υποψηφίους Κομμάτων να γυρίζουν στα χωριά και να βαυκαλίζονται για τον κόσμο που είχαν στο πλευρό τους. Προσπαθούν να φτιάξουν κλίμα ότι το όνομα τους λανσάρεται εύκολα στους ψηφοφόρους. Φυσικά κουβέντα για τα μεγάλα προβλήματα της Πέλλας δεν γίνεται. Όταν ακούγονται παράπονα, η μόνιμη επωδός είναι ότι  οι υποψήφιοι βρίσκονται στο πλευρό τους… Μόνο που όταν και αν εκλεγούν, πάντα η γραμμή αλλάζει από την Πέλλα στην Αθήνα. Άλλα λένε πάνω και άλλα κάτω. Δήθεν αγωνίζονται για το καλό μας. Μόνο που το καλό μας δεν έχει έρθει ακόμη.

 

Άλλοι υποψήφιοι χρησιμοποιούν κεντρικά πολιτικά μηνύματα, αγνοώντας επιδεκτικά τα σημαντικά αναπτυξιακά ζητήματα της Πέλλας, αλλά και στις βασικές ελλείψεις της και τις χρονίζουσες παθογένειες. Όσο για προτάσεις; Εδώ πραγματικά γελάμε!!! Μάλλον για να μην κλαίμε… Η απογοήτευση λοιπόν σε όλο της το μεγαλείο αναφορικά με τις Βουλευτικές εκλογές.

 

Η σύγκρουση των κομμάτων και των υποψηφίων σε μια προεκλογική περίοδο είναι γόνιμη σε τοπικό επίπεδο μόνον εφόσον αναδεικνύονται τα τοπικά ζητήματα σε ανάλογο βαθμό με τα ζητήματα γενικής πολιτικής, τα ιδεολογικά ζητήματα, τα θέματα κεντρικής πολιτικής και κυβερνητικής αρμοδιότητας.

 

Καμιά απολύτως δέσμευση και συζήτηση για τα καυτά ζητήματα του νομού Πέλλας. Τι γίνεται με την Εθνική οδό Έδεσσας Θεσσαλονίκης; Τι γίνεται με το φράγμα του Αλμωπαίου; Γιατί δεν προχωρά ο διοικητικός διαχωρισμός και η αυτοτέλεια των Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών; Αυτά είναι μονό μερικά από τα πολλά ερωτήματα που τίθενται αλλά δεν απατιόνται.

 

Φυσικά ευθύνη για αυτή την κατρακύλα έχουν και τα τοπικά ΜΜΕ του νομού Πέλλας που περιορίζονται σε ρόλο παρουσίασης των υποψηφίων και εκθειασμού των προσωπικοτήτων τους χωρίς διάθεση και ίχνος κριτικής απέναντι σε αυτή την στρεβλή κατάσταση. Κάποιοι λοιπόν βολεύονται στην καλύτερη περίπτωση με μερικές δεκάδες ευρώ ή ακόμη και στην λογική του ότι έχει ο υποψήφιος ευχαρίστηση…

Παλαιότερα τα τοπικά ζητήματα στις βουλευτικές εκλογές ήταν ένα αναγκαίο συμπλήρωμα. Ακόμη και οι υποψήφιοι βουλευτές, που προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους, περιορίζονταν σε κάποιες «κορώνες», σε απόλυτη συμφωνία με τον πολίτη είτε έχει άδικο, είτε δίκιο, πολλές φορές χωρίς γνώση της σημαντικής λεπτομέρειας ενός ζητήματος, επιλέγοντας να βαδίσουν στον ασφαλή δρόμο των κεντρικών μηνυμάτων. Όμως παρότι στοχεύουν στην κεντρική πολιτική σκηνή και θα αναλάβουν τη στήριξη των κομματικών επιλογών, δεν παύουν να είναι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.

Σταδιακά αυτό το κατέκτησαν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι, που έδειξαν με τις προτιμήσεις τους στον σταυρό το δρόμο σε όλους τους υποψήφιους βουλευτές. Το τι πρεσβεύει κάθε κόμμα το γνωρίζουμε πια όλοι καλά. Την ατζέντα κάθε πολιτευτή, που ζητά το σταυρό μας θέλουμε να μάθουμε. Τι λέει για τα τοπικά ζητήματα, στα οποία ακόμη έχει αρμοδιότητα η κάθε κυβέρνηση, για τα οποία νομοθετεί η Βουλή. Ποια θα είναι η στάση του στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο και τι πρεσβεύει ο ίδιος, τι ιεραρχεί και ποιοι είναι οι στόχοι του, ανεξαρτήτως εάν εκλεγεί ως βουλευτής στη συμπολίτευση ή στην αντιπολίτευση.

Και νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο του σταυρού για τους ψηφοφόρους. Να επιλέξουν δηλαδή υποψήφιους με γνώση των τοπικών ζητημάτων, με επίγνωση των προβλημάτων των εκλογέων τους και με ξεκάθαρη θέση για την ανάπτυξη. Ανεξάρτητα πολλές φορές ακόμη και με τις επιλογές του κόμματός τους. Διότι ακόμη και οι εσωκομματικά διαφορετικές φωνές, όχι σε θέματα κεντρικής πολιτικής, αλλά σε τοπικά θέματα, είναι λογικό να υπάρχουν και είναι ίσως αυτές οι θέσεις που διαφοροποιούν την επιλογή των ψηφοφόρων και κάνουν τη διαφορά από υποψήφιο σε υποψήφιο.

Θεωρώ όμως ότι ο ψηφοφόρος της Πέλλας έχει την ευκαιρία φέτος να στείλει πολλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση με τις επιλογές του στις κάλπες (βουλευτικές και αυτοδιοικητικές). Μηνύματα αναγκαία εάν θέλει να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του, η καθημερινότητά του, το περιβάλλον που ζει αυτός και τα παιδιά του και να αποκτήσει βέβαια προοπτική ο τόπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more