Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Κρίσιμοι οι επόμενοι 12 μήνες!!!





Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης



Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει μια περισπούδαστη και μεγάλη δεύτερη νίκη μέσα σε ένα μήνα!!! Η νίκη της σε κεντρικό επίπεδο αφενός έχει κυρίαρχα χαρακτηριστικά και αφετέρου προσδίδει την αίσθηση της παντοδυναμίας. Όχι τόσο σε εκλογικό υπεροχή αλλά σε ιδεολογικό πεδίο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριάρχησε σε όλους τους τομείς: Στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική, στην παιδεία, στον πολιτισμό, την ψηφιακή μετάβαση του Κράτους. Στην δίκαιη κοινωνική πολιτική η οποία σαφώς και είχε σόσιαλ φιλελεύθερα χαρακτηριστικά μέσα από την επιδοματική πολιτική που ακολούθησε.

Φυσικά αυτή η στροφή στο κέντρο έφερε ένα πολύ μεγάλο κενό στα δεξιά της που η τριανδρία Βορίδη, Γεωργιάδη και Πλεύρη δεν μπόρεσαν να καλύψουν. Ούτε ακόμη και ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που κατά την δική του προεκλογική ομιλία παραμονές των εκλογών του Μαϊου είχε αναφερθεί στους δεξιούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας…

Εκλογικά μπορεί αυτό να μην στοίχησε καθώς η ΝΔ αύξησε τα ποσοστά της από το 2019, αλλά σαφώς προσθέτει πολλά ερωτηματικά καθώς η επόμενη βουλή θα έχει τρια κόμματα που κλείνουν προς τον λεγόμενο πατριωτικό χώρο με συνολικά 34 Βουλευτές συν μπόνους του 8 της Κωσταντοπούλου που με δήλωση της μετράει για 100!!! Από την άλλη οι 158 Βουλευτές δείχνουν μια σιγουριά για μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πλην όμως βρίσκονται μακριά από το 180 Plus που ακούστηκαν το βράδυ της 21ης Μάιου όπως και των 170 που θα λάμβαναν με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης εκλογικής μάχης.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι το πρώτο δυνατό τεστ της νέας Κυβέρνησης. Εκεί ο πολίτης θα έχει την ευκαιρία να κρίνει για μια ακόμη φορά το Κυβερνητικό σχήμα… Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε λιγότερους από δώδεκα μήνες θα έχουμε και Ευρωεκλγοές και εκεί τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολά για την Νέα Δημοκρατία και πιο εύκολα για τους πολίτες να της στείλουν μήνυμα. Άρα η νέα σύνθεση της Κυβέρνησης πρέπει να σηκώσει ψηλά τα μανίκια. Να αφήσει τις όποιες ιδεοληψίες της, να κοιτάξει τον πολίτη και άμεσα να υλοποιήσει το Κυβερνητικό της πρόγραμμα αφενός και αφετέρου να καλυτερεύσει την καθημερινότητα των πολιτών.

Επιτακτική η ανάγκη για νέες δουλειές. Για περιορισμό της ακρίβειας και μείωση στην βάση των φορολογικών συντελεστών. Για μια νέα Ελλάδα. Αλλά και σε τοπικό επίπεδο όπου το φράγμα του Αλμωπαίου καθώς και η Εθνική οδός Έδεσσας Θεσσαλονίκης πρέπει να ξεκινήσει. Άλλωστε οι πολίτες της Πέλλας επί της ουσίας έστειλαν το μήνυμα με τα αποτελέσματα των εκλογών. Έχασε 6.000 ψήφους μέσα σε ένα μήνα… Τα κόμματα στα δεξιά στον νομό μας έλαβαν 16.000 ψήφους!!! Άρα ένα πρώτο μήνυμα από την αγροτική Πέλλα έχει σταλεί.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ το 2009 όταν θριάμβευσε στις Βουλευτικές εκλογές και τον Νοέμβριο του 2011 κατέρευσε…. Για το καλό του τόπου εύχομαι η ιστορία να μην επαναληφθεί ως φάρσα. Τέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα εσωτερικά του ζητήματα που ευλόγως προκύπτουν λόγω της συντριβής του θα ασχοληθώ στο επόμενο άρθρο μου την άλλη εβδομάδα… Ως τότε ας αφήσουμε τις εξελίξεις να διαμορφώσουν τους όρους της κριτικής στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ίσως η αποχώρηση Τσίπρα τον Μάιο μετά την πρώτη μεγάλη ήττα να ήταν επιτακτική όχι μόνο για το Κόμμα αλλά και για τον ίδιο… Και επειδή κάποιες φορές ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι ακολούθησε τις πολιτικές του Καραμανλισμού ιδιαίτερα με την επιλογή Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, θα έλεγα πως αυτός έχει δυο μεγάλες σχολές. Η μια του νεότερου Καραμανλή που βυθίστηκε στην σιωπή μετά την αποχώρηση του το 2009 και η άλλη του λεγόμενου Εθνάρχη που μετά την αποχώρηση του το 1963 βρήκε τρόπο να επανέλθει το 1974!!! Νομίζω πως στον Τσίπρα θα ταίριαζε η δεύτερη επιλογή Καραμανλικής συμπεριφοράς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more