Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 100%

 


 


ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΕΙΒΑΔΙΤΣΑ

 

Συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Διευθυντή της ¨Αναπτυξιακής Πέλλας¨ Ιορδάνη Κιοσέογλου είχε ο Γιώργος Καρασμάνης, με αντικείμενο την πορεία του Προγράμματος Leader στο Νομό μας. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του πρώην Υπουργού για το συγκεκριμένο θέμα είναι αυτονόητο, δεδομένου ότι με δική του απόφαση επί υπουργίας του, εκχώρησε για πρώτη φορά από το ΠΑΑ 2014-2020 1.800.000.000 (1 δις 800 εκατομμύρια) – το 30% - στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων δημοσίων και ιδιωτικών, με στόχο την αποκέντρωση και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

 

Ένα από τα Προγράμματα είναι και το Πρόγραμμα Leader του οποίου το 100% εκχώρησε στις Περιφέρειες. Μάλιστα, με τη διεύρυνση των περιοχών και των κριτηρίων, όπως και την κατάργηση του πληθυσμιακού κριτηρίου έως 3.000 κατοίκους ανά δημοτικό διαμέρισμα, το αποτέλεσμα ήταν η ένταξη 30 δημοσίων έργων στον Νομό μας με δικαιούχους πολιτιστικούς συλλόγους μεταξύ των οποίων: Ο Φιλοπρόοδος Επιμορφωτικός Σύλλογος Καλής, ο Αθλητικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λουτροχωρίου ¨ο Αριστοτέλης¨, και ο Ποντιακός Επιμορφωτικός , Λαογραφικός, Αθλητικός Σύλλογος Δάφνης ¨η Παναγία Κιρεσλί¨. Αυτοί οι τρεις Σύλλογοι έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμά τους και έχουν απορροφήσει τα χρήματα που τους αναλογούν.

 

Ακολουθούν: ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αθύρων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ριζού, ο Μορφωτικός, Πολιτιστικός και καλλιτεχνικός Σύλλογος ¨ΠΙΝΟΒΟ¨, ο Σύλλογος Ποντίων Σεβαστειανών ¨ο Πυρρίχιος¨, και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατάδων, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει το πρόγραμμα αλλά έχουν προχωρήσει σημαντικά στην απορρόφηση πόρων.

 

- Οι παραπάνω σύλλογοι έχουν χρηματοδοτηθεί για πρώτη φορά στο 100% για αγορά στολών και υλικοτεχνικού εξοπλισμού (γραφεία, λάπτοπ, προζέκτορες, γραφεία, βιβλιοθήκες κλπ).

 

Ο Δήμος Σκύδρας έχει χρηματοδοτηθεί στο 100% για ασφαλτόστρωση αγροτικών οδών Δ.Κ. Σκύδρας, Τ.Κ. Μαυροβουνίου και Οικισμού Σανδαλίου. Ακόμη, για την ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων Τ.Κ. Καλής, Δάφνης, Προφήτη Ηλία.

 

- Για τα έργα αυτά του Δήμου Σκύδρας έχει γίνει απορρόφηση των πόρων.

 

Για τον Δήμο Αλμωπίας: Ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου Άνω Γαρεφίου για το οποίο η απορρόφηση έχει προχωρήσει αρκετά, Για τον ίδιο Δήμο, υπάρχει χρηματοδότηση για την ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων και τη διαμόρφωσή τους για Παιδικές Χαρές και ήδη, ο Δήμος έχει καταθέσει προέλεγχο για να προχωρήσει το έργο.

 

Ο Δήμος Έδεσσας χρηματοδοτείται για αποκατάσταση και επανάχρηση κτιρίων πρώην ΚΕΦΟ του κοινοτικού καταστήματος Αγίου Αθανασίου, και έχει γίνει εκταμίευση μέρους των πόρων.

 

Το Ιερό Ίδρυμα Ελλήνων Ανατολικής Ρωμυλίας ¨η Αγία Τριάδα¨ στη Λειβαδίτσα, έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση επενδυτικού σχεδίου με προϋπολογισμό 599.562.85 για την ανέγερση Πολιτιστικού Κέντρου, που θα αποτελέσει σύμβολο της Ανατολικής Ρωμυλίας, των αλησμόνητων Πατρίδων και της Προσφυγιάς. Μέχρι τέλους του μηνός θα γίνει η διακήρυξη του έργου.

 

Στην κουβέντα με τον Γενικό Διευθυντή της ¨Αναπτυξιακής Πέλλας¨ για τα έργα που δεν έχουν προχωρήσει, ο κ. Κιοσέογλου ήταν κατηγορηματικός: Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει μέχρι 30/6 να δώσουν ¨δείγματα γραφής¨ ώστε να προκηρυχθούν μέχρι 30/12/2023, διαφορετικά θα απενταχθούν από το Πρόγραμμα!

 

Ο Γιώργος Καρασμάνης ευχαρίστησε τον κ. Κιοσέογλου για την ολοκληρωμένη ενημέρωση και τον συνεχάρη διότι ως άριστος τεχνοκράτης επιτελεί μαζί με τους άξιους συνεργάτες του ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο στο νομό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more