Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Χρήσιμες συμβουλές από την ΠΟΜΙΔΑ για το φοιτητικό σπίτι

 ENOIKIAZETAI POLYKATOIKIA

• Μπορεί πολλοί πρωτοετείς φοιτητές που πέρασαν σε διαφορετική πόλη από τη μόνιμη κατοικία τους να βρήκαν ήδη σπίτι, έχοντας ξεκινήσει την αναζήτηση αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, όμως υπάρχει ακόμη μια μεγάλη μερίδα που προτίμησε να αρχίσει το ψάξιμο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. 

Μάλιστα ο οικονομικός παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο, με τους περισσότερους που βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία να κάνουν λόγο για μια πολύ δύσκολη απόφαση, αφού οι τιμές ενοικίων είναι ιδιαίτερα «τσουχτερές» σε σχέση με τα προσφερόμενα σπίτια. 

Συστάσεις ΠΟΜΙΔΑ

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), μέσω της ιστοσελίδας της (www.pomida.gr), δίνει σε νέους φοιτητές και γονείς τις ακόλουθες διαχρονικές συστάσεις:

-Μην πανικοβάλλεστε. Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων!

-Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου (σύνηθες λάθος των γονέων). 

- Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε, κλείστε όμως αμέσως το πρώτο που σας κάνει!

- Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.

- Δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς το ποσό της εγγύησης, ούτε ως προς τον αριθμό των προκαταβαλλομένων μισθωμάτων.

-Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές/τριες, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία πάντοτε ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.

- Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ, ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.

- Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.

- Μακριά από τα δήθεν «γραφεία πληροφοριών», τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε. Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία.

- Απευθυνθείτε μόνον σε επίσημα μεσιτικά γραφεία, στα οποία δεν προκαταβάλετε κανένα ποσό ως αμοιβή, παρά μόνον όταν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more