Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Ο μπακλαβάς ταξιδεύει σ’ όλο τον κόσμο!

 


 



MPAKLABAS

 Πολύ μακριά ταξιδεύει στις μέρες μας ο Γιαννιώτικος μπακλαβάς, ο οποίος εξάγεται πλέον, όχι μόνο σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αμερική, κατακτώντας περίοπτη θέση ανάμεσα στα προϊόντα που καταφέρουν να ξεπεράσουν τα σύνορα της χώρας μας.

Πρωταγωνίστρια στην περιοχή μας όσον αφορά στις εξαγωγές του παραδοσιακού αυτού γλυκού που δύσκολα μπορεί να του αντισταθεί όποιος το δοκιμάσει είναι η τοπική επιχείρηση παραγωγής «Athena Sweet Athena» της Αθηνάς Κολιονάσιου – Χέλμη, η οικογένεια της οποίας έχει μακρά παράδοση στην παρασκευή μπακλαβά. 

Μοχλός οι εξαγωγές

Σήμερα η «Athena Sweet Athena» έχει πλέον εξαπλωθεί σε ένα πάρα πολύ μεγάλο δίκτυο, καθώς εξάγει σε 35 χώρες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «BusinessNews.gr», πρόκειται καταρχήν για τις χώρες της Ευρώπης, ενώ ακολουθούν μεγάλες αγορές όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Καναδάς, το Μεξικό, αλλά και ο Παναμάς. Σε αυτό το πλαίσιο, πλέον οι εξαγωγές αποτελούν το βασικό κινητήριο μοχλό της εταιρείας από τα Γιάννενα, καθώς καταλαμβάνουν ποσοστό της τάξης του 75% του ετήσιου τζίρου της. Παράλληλα, η εταιρία της κ. Κολιονάσιου έχει καταφέρει, με πολλή δουλειά και ομαδική προσπάθεια, να συμμετέχει σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, να πειραματίζεται σε premium γεύσεις και να μπαίνει σε σημαντικά γευστικά σαλόνια. 

Πάνω από 30 χρόνια…

Η εταιρεία «Κολιονάσιος» ξεκίνησε την πορεία της στη δεκαετία του 1990 με κυρίαρχο προϊόν της τον ελληνικό μπακλαβά και το κανταΐφι, μέσω παρασκευαστηρίου και πρατηρίου έξω από τα Γιάννενα. Εκείνη την εποχή το κοινό της ήταν οι επισκέπτες από τις γύρω περιοχές και την πόλη. Τα επόμενα χρόνια άνοιξε ακόμα περισσότερο την πόρτα της εξωστρέφειας, κάνοντάς την σχεδόν μονόδρομο για την εξέλιξη της εταιρείας. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθεί να εξελίσσεται συνεχώς και να λανσάρει νέους κωδικούς, με βάση πάντα το συγκεκριμένο παραδοσιακό γλυκό. Δίνει, δε, σταθερή παρουσία σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις του κλάδου, προκειμένου να προωθήσει ακόμα περισσότερο το άνοιγμα της αγοράς. Αυτές οι εκθέσεις, εξάλλου, δίνουν και βήμα για να παρουσιαστούν και τα νέα προϊόντα της «Athena Sweet Athena», τα οποία παίρνουν και έμπνευση από τις καινούργιες τάσεις της ζαχαροπλαστικής, παραμένοντας, ωστόσο, κοντά στη βασική συνταγή που ήταν το κλειδί για την έναρξη της πορείας της εταιρείας και τη συνέχιση της ύπαρξής της.

Eκθέσεις και ανοίγματα

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, στην έκθεση Summer Fancy Food Show 2023 η οποία έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούνιο στη Νέα Υόρκη, παρουσιάστηκαν νέες γεύσεις όπως αυτή της Salted Caramel, αλλά και Pumpkin Spice με κολοκύθα, ενώ ανάμεσα στα ιδιαίτερα συστατικά που μπορεί κανείς να βρει σε αυτόν τον new age μπακλαβά είναι το σύκο και η μαύρη σοκολάτα.

Τον περασμένο Απρίλιο, δε, η Γιαννιώτικη επιχείρηση έδωσε το «παρών» και στην Έκθεση ISM στην Κολωνία, ενώ τα τελευταία χρόνια διατηρεί και μόνιμη συνεργασία και στη λιανική, καθώς βρίσκεται στα ράφια της ΑΒ Βασιλόπουλος. Την ίδια στιγμή, ορόσημο για την εταιρεία είναι και η πρόσφατη, από τις αρχές του 2023, συνεργασία με την αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta Airlines. Αυτό σημαίνει πως προϊόντα της βρίσκoνται από τις αρχές τρέχουσας χρονιάς και στα δρομολόγια Ελλάδα - Νέα Υόρκη μέσω της Delta Αirlines, καθώς στην business class δίνονται ως επιδόρπιο, κομμάτια μπακλαβά στους επιβάτες. Aξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει επεκταθεί και στα ζυμαρικά, μέσω της σειράς Pasta Garden, ενώ παράγει vegan προϊόντα, έχοντας λάβει και σχετικές πιστοποιήσεις, απαραίτητες για τις εξαγωγές στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more