Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

«Αλλαγή σελίδας» οριστικά στη Μητρόπολη Παραμυθίας

 TITOS

Αλλαγή σελίδας στη Μητρόπολη Παραμυθιάς, ύστερα από πέντε σχεδόν δεκαετίες. Την παραίτηση του Μητροπολίτη Τίτου στις 17 Αυγούστου έκανε αποδεκτή χθες η Διαρκής Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Στο σχετικό ανακοινωθέν αναφέρεται: «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε αποδεκτές τις υποβληθείσες παραιτήσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτου και Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, εκφράζοντας την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες Της για όσα οι πολιοί Ιεράρχες προσέφεραν υπέρ της Εκκλησίας του Χριστού. Επίσης έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού εκ της θέσεως του Βοηθού Επισκόπου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών». Έτσι πλέον η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, που θα συνέλθει από 9 έως 11 Οκτωβρίου θα ορίσει και τον διάδοχο του κ. Τίτου.

Ο παραιτηθείς Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος εόρτασε χθες, μέσα σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης, τα ονομαστήριά του, για τελευταία φορά ως εν ενεργεία Μητροπολίτης, με εσπερινό και θεία λειτουργία στο μητροπολιτικό ναό του αγίου Δονάτου, όπου ιερείς,  πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες του ευχήθηκαν. 

Μακρά ιστορία

Η Μητρόπολη Παραμυθίας συγκροτήθηκε από τις αρχαίες και επιφανείς Επισκοπές Ευροίας, Φωτικής και Βουθρωτού, τον Μάιο του 1895. Τότε ο Πατριάρχης Άνθιμος Ζ΄, κατόπιν επισήμου αιτήματος των κατοίκων της Παραμυθιάς, αναβίβασε σε Μητρόπολη την υπαγόμενη στη Μητρόπολη Ιωαννίνων Επισκοπή Παραμυθίας, υπό τον τίτλο Παραμυθίας και Φιλιατών. Αργότερα προστέθηκε και "Γηρομερίου".  Από το Νοέμβριο του 1924 μέχρι το 1928, σχηματίστηκε ξεχωριστή Μητρόπολη, που περιελάβανε την επαρχία Φιλιατών, με τον τίτλο Γηρομερίου, ενώ η  Μητρόπολη Παραμυθίας τιτλοφορούνταν Παραμυθίας και Πάργας.  Στα μετέπειτα χρόνια έλαβε τον σημερινό τίτλο "Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας".

π. Ηλίας Μάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more