Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ!!

 


Μέχρι και την τελευταία στιγμή, έτρεχαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι του Νομού Πέλλας, προκειμένου να δυναμώσουν τα ψηφοδέλτια τους, αλλά και στο τέλος, να εμφανίσουν τους υποψηφίους που μπορούν να φέρουν ψήφους στον συνδυασμό.

Οι

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ: Χρήστος Μπάτσης, Δημήτρης Μπινος, Νίκος Παρουτογλου, Ευάγγελος Προκοπιδης.

Οι κύριοι Μπάτσης και Μπίνος πρόσκεινται στη ΝΔ, ο κ. Παρουτογλου δηλώνει ανεξάρτητος, ενώ ο κ. Προκοπιδης έχει διατελέσει γραμματέας της νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Πέλλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα δεν έχει δοθεί χρίσμα.

ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ: Γιάννης Μουράτογλου, Γιάννης Τσεπκεντζης και Νίκος Λυτριδης.

Ο πρώτος που εκτελεί χρέη Δημάρχου, είναι μέλος της ΝΔ, ενώ ο δεύτερος στις εκλογές του 2019, είχε στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Λυτριδης, είναι επικεφαλής του συνδυασμού " Λαϊκή Συσπείρωση" που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.

Ο κ. Λυτριδης είναι νέος υποψήφιος.

Στους δύο πρώτους δεν δόθηκε χρίσμα.

ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ:

Η Δήμαρχος Κατερίνα Ιγνατιαδου, εκλέγεται από το 2014 με τον συνδυασμό της να διοικεί τον Δήμο.

Ο Γιάννης Σουμελιδης, είναι υποψήφιος δήμαρχος με την " Λαϊκή Συσπείρωση".

Υπάρχει και η Μαρία Παπαδοπούλου, που έχει δηλώσει υποψήφια Δήμαρχος Σκύδρας, σε ένα ΜΜΕ!!

Ούτε στον Δήμο Σκύδρας έχει δοθεί χρίσμα.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ:

Εδώ υπάρχει μία ιδιαιτερότητα.

Τρείς είναι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που πρόσκεινται στη ΝΔ και μία υποψήφια Δήμαρχος που είναι επικεφαλής συνδυασμού της " Λαϊκής Συσπείρωσης" .

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Στάμκος, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στάθης Καστεριδης, και ο νεοεισερχόμενος Στάθης Φουντουκιδης.

Ως υποψήφια με την στήριξη του ΚΚΕ είναι η Ολυμπία Παπαδοπούλου.


ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΒΟΡΙΔΗ

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται, συνοψίζονται στα εξής:

Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου

Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.

Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.

Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση, μία ρύθμιση που ανταποκρίνεται σε σχετικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα για τις κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν (1) υποψήφιο πρόεδρο. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.

Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.

Ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται λελογισμένη μείωση του αριθμού των μελών τους. Σημειώνεται, δε, ότι μετά τη δημόσια διαβούλευση, επήλθαν στοχευμένες παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, δήμος που αποτελείται από περισσότερες από έξι (6) δημοτικές ενότητες και έχει πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους, δικαιούται αυξημένου αριθμού μελών δημοτικού συμβουλίου.

Εξορθολογίζεται και συστηματικοποιείται το πλαίσιο κωλυμάτων εκλογιμότητας και ασυμβιβάστων, λαμβανομένων υπόψιν και παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Επαναδιατυπώνονται με σαφήνεια και πληρότητα δικονομικές διατάξεις που αφορούν στην εκδίκαση διαφορών που σχετίζονται με τις εκλογές ΟΤΑ.

Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.


ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

Εδώ έχουμε τρείς Δήμους με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους ( Έδεσσας, Σκύδρας Αλμωπίας)και έναν με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων( Πέλλας).

Στους Δήμους με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους ο αριθμός των υποψηφίων είναι από 25( όσες και οι έδρες) μέχρι 63 υποψηφίους συμβούλους.

Στον Δήμο Πέλλας που είναι άνω των 50.000 κατοίκων οι υποψήφιοι στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι από 35 έως 88 άτομα!

Σε ότι αφορά τα τοπικά συμβούλια και τις δημοτικές ενότητες, ο αριθμός αυτός παίζει, ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε τοπικής κοινότητας ή του αριθμού των τοπικών κοινοτήτων, και των Δημοτικών Ενοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μετρήσουμε 4 Δήμους επί 14 υποψηφίους Δημάρχους, επί του αριθμού των υποψηφίων συμβούλων, για να βρούμε τον αριθμό!!

Λιγάκι δύσκολο, ωστόσο μπορούμε να υπολογίσουμε ότι ο αριθμός αυτός ξεπερνά τα 2.000 άτομα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more