Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

ΝΙΚΟΣ ΛΥΤΡΙΔΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ:" ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΤΏΡΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΜΑ"



- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΉΣ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗΣ.

Νέος αέρας πνέει στον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Έδεσσας, καθώς επικεφαλής τίθεται ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Λυτριδης.

Μετά την συνεχή εκλογή, επί 25ετια του Μιχάλη Φουνταλη και την τετραετία του Μπάμπη Τσιτσαγκα, σειρά έχει ο Νίκος Λυτριδης, που αναλαμβάνει να οδηγήσει τον συνδυασμό στις εκλογές.

Διαβάστε στην συνέχεια την αποκλειστική συνέντευξη του, που είμαστε βέβαιοι ότι θα συζητηθεί.


ΕΡ: Αν και δεν συνηθίζεται στην " Λαϊκή Συσπείρωση" , μετά από 4 χρόνια βλέπουμε εσάς για υποψήφιο δήμαρχο Έδεσσας. Πως προέκυψε αυτό; 

ΑΠ:Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να πούμε ότι η Λαϊκή συσπείρωση στην Έδεσσα δεν είναι καινούργια παράταξη. Έχει ζωή κοντά 30 χρόνια τώρα στο Δήμο, με τη μακροχρόνια συμβολή του Μιχάλη του Φουνταλη, ο οποίος είναι εκ νέου υποψήφιος δημ. Σύμβουλος, και με την  επάξια παρουσία του Τσιτσάγκα του Μπάμπη την προηγούμενη 4ετία, που τώρα είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος. Όπως είναι γνωστό η Λαϊκή συσπείρωση είναι η παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές, οπότε είναι ζήτημα των οργάνων του κόμματος πως θα διαταχθούν οι στελεχικές δυνάμεις και έτσι λειτουργούμε σε όλες τις εκλογικές μάχες. Δεν είναι ζήτημα του ποιος φεύγει ή ποιος έρχεται, αλλά είναι κυρίως ζήτημα συλλογικής κουβέντας μέσα στο κόμμα αλλά και με τη γνώμη των φίλων και οπαδών του κόμματος από όποια θέση μπορεί ο καθένας να εξυπηρετήσει το συνολικό καλό. Εδώ να πούμε επίσης, ότι εμείς δεν έχουμε ως κίνητρο προσωπικές φιλοδοξίες, ή άλλους εγωιστικούς παράγοντες, όλοι μας είμαστε έτοιμοι ανα πάσα στιγμή να εξυπηρετήσουμε τους σκοπούς μας, τους σκοπούς του λαού της περιοχής, από όποιο μετερίζι. Να συμπληρώσω εδώ, ότι αυτό το κάνουμε εντελώς εθελοντικά, με αίσθημα προσφοράς και ανιδιοτέλειας, επενδύοντας ο καθένας μας τον προσωπικό του ελεύθερο χρόνο. Σίγουρα όμως δε ζούμε σε γυάλα, όλοι μας έχουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητας, τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, και είναι και τέτοια ζητήματα τα οποία παίρνονται υπόψη στα όργανα του κόμματος πριν καταλήξουμε στην τελική διάταξη δυνάμεων. Βάση λοιπον όλων των παραπάνω αποφασίσαμε να εκπροσωπήσω εγώ τώρα σαν επικεφαλής την παράταξη, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου ότι μπορώ να υποστηρίξω την πολιτική πρόταση του κόμματος, να την εξειδικεύσω για της τοπικές εκλογές, χωρίς να σημαίνει ότι είναι μόνο προσωπική υπόθεση. Όλοι μαζί δώσαμε τη μάχη της συγκρότησης του ψηφοδελτίου, που κάποιους τους στεναχώρησε πολύ όπως φαίνεται, γιατί δε μας υπολογίζουν, όλοι μαζί δώσαμε πιο πριν τη μάχη των βουλευτικών εκλογών, με διακριτή άνοδο σε ποσοστά και ψήφους και στη περιοχή όλοι μαζί θα δώσουμε μάχες μέχρι αλλά και απ’ την επομένη των εκλογών.


ΕΡ:Παρατηρούμε μια αισιοδοξία στην παράταξη σας, με την προσθήκη νέων ονομάτων, που παλαιότερα ήταν και δημοτικοί σύμβουλοι με άλλη παράταξη. Θα μας πείτε τι ακριβώς συμβαίνει; 


ΑΠ:Το ηθικό των αγωνιστών και ριζοσπαστών είναι απ’ τη φύση του αισιόδοξο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι βγήκαμε πρόσφατα από μια μεγάλη και πολύμηνη εκλογική μάχη, με αντι-λαϊκό αποτέλεσμα για τον λαό, αλλά με μία ελπιδοφόρα αύξηση των ποσοστών του κόμματος πανελλαδικά αλλά και στην περιοχή. Η αύξηση αυτή δεν ήρθε από μόνη της, ήρθε επειδή οι θέσεις μας πατάνε αυτή τη στιγμή στο απλό λαό, στον μεροκαματιάρη, στον άνεργο. Ήρθε επειδή ανοίξαμε μια ουσιαστική κουβέντα με πλατύτερες λαϊκές μάζες, με κόσμο που δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας, αλλα αναγνωρίζει τη συνέπεια των θέσεων και των πράξεων μας, την στοχοπροσήλωσή μας στον αγώνα για τη βελτίωση της ζωής των πολλών. Όλο το προηγούμενο διάστημα λοιπόν κάναμε κάλεσμα συμπόρευσης σε πλατιές λαϊκές μάζες, στις απεργιακές μάχες μέσα από φορείς και σωματεία, στον αγώνα κατά της υποβάθμισης των δομών υγείας του Νομού, στα μπλόκα των αγροτών, στις διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη. Ένας τέτοιος κόσμος, που συμπορεύεται μαζί μας αποτελεί και τον κορμό του ψηφοδελτίου μας. Και νέος κόσμος, νεολαία που συναντηθήκαμε για πρώτη φορά, και παλιότεροι αγωνιστές, κάποιοι προερχόμενοι από άλλους πολιτικούς φορείς. Εμείς δεν είμαστε σαν τις άλλες παρατάξεις που έχουν υποψήφιους  γυρολόγους που τη μια κατεβαίνουν με τον έναν την μια με τον άλλον. Αντ’ αυτού εμείς προτάσσουμε τις θέσεις μας βασισμένες σε μία πολιτική. Την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων.


ΕΡ: Ποιός είναι ο στόχος σας στις εκλογές; 


ΑΠ:Το βήμα που έγινε στις βουλευτικές εκλογές,να γίνει τώρα άλμα, να έρθουμε σε επαφή με ακόμα περισσότερες λαϊκές μάζες, για να ορθώσει ανάστημα ο λαός, να ενισχυθεί το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, των πολιτικών που φέρνουν απώλεια εισοδήματος, καταστολή, πλειστηριασμούς και εξώσεις, που αφήνουν κοντά ένα εκατομμύριο στρέμματα γης να γίνουν στάχτη, ενώ χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι μέσα σε καρότσες αγροτικών. Που έχουν αφήσει τους δήμους στη μοίρα τους, με κατακόρυφη μείωση της χρηματοδότησης, και παράλληλα αύξηση της φορομπηχτικής πολιτικής. Ο στόχος λοιπόν είναι ένας, ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης ώς τη μόνη ρεαλιστική, ριζοσπαστική δύναμη που μπορεί να βάλει εμπόδιο σε αυτή τη πολιτική. Πιο πολλοί εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση την επόμενη των εκλογών σημαίνει πιο πολλές φωνές που αντιπαλεύουν για το συμφέρον του απλού πολίτη. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουμε και το ζωντανό παράδειγμα της Πάτρας και όλη τη δουλειά που έχει γίνει εκεί απ τον Κομμουνιστή Δήμαρχο, τον Κώστα τον Πελετίδη. Εμείς δε βάζουμε αριθμητικούς στόχους κλπ, κοιτάμε τον πολίτη στα μάτια και του λέμε ότι δεν έχει να περιμένει καμία θετική εξέλιξη για τη ζωή του ούτε απ’ τον έναν ούτε απ τον άλλον. Αφού στα κρίσιμα όλοι μαζί ψηφισαν το να βάζει ο λαός το χέρι βαθιά στη τσέπη. Οπότε η ενίσχυση των υποψηφίων μας είναι ο μόνος δρόμος για αλλαγή πορείας που χρειάζεται ο λαός της περιοχής. Περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης σημαίνει πιο δυνατή η φωνή του λαού.


ΕΡ:Πως κρίνετε το γεγονός ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια η Έδεσσα θα έχει Δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή; 


ΑΠ:Δε ξέρω που βασίζεται αυτό. Αν δεν κάνω λάθος το 43% είναι το ποσοστό για να βγει κάποιος απ τη πρώτη κυριακη ένα ποσοστό που το 2019 δεν το είχαν οι πρώτες παρατάξεις, εσείς προφανώς υπονοείται ότι φέτος θα πιαστεί λόγω του ότι συνολικά έχουμε έναν υποψήφιο λιγότερο.  Αυτό που έχω να πω, και σαν απάντηση αν θέλετε και σε κάτι δημοσιεύματα που πήρε το μάτι μου ότι δήθεν “Ο επόμενος δήμαρχος θα είναι σίγουρα Γιαννης”, είναι το εξής: «Ακομη δεν τον είδαμε Γιάννη τον εβγάλαμε». Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λαός θα αποφασίσει όταν έρθει η ώρα της κάλπης, και μέχρι τότε εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μη μπει αυτός ο λαός σε κάλπικα διλήμματα.


ΕΡ: Ποιός είναι ο Νίκος Λυτριδης, που διεκδικεί τον Δήμο Έδεσσας; 


ΑΠ:“Γεννήθηκα στην Έδεσσα, μαθήτευσα εδώ μέχρι τα 18 μου που πήγα να σπουδάσω στο Πολυτεχνείο Χανίων. Στα φοιτητικά μου χρόνια ήρθα σε επαφή με την ΚΝΕ και οργανώθηκα στις γραμμές της. Συμμετείχα ενεργά στο φοιτητικό κίνημα όντας εκλεγμένος με τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής στο διοικητικό συμβούλιο της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και του ενιαίου συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης. Μετα τις σπουδές και θητεία μου, γύρισα στην  Έδεσσα. Εδώ και 3 χρόνια εργάζομαι εξ’ αποστάσεως σαν μηχανικός σχεδίασης ψηφιακών συστημάτων σε εταιρία πληροφορικής.  Στην Έδεσσα γράφτηκα και δραστηριοποιήθηκα στο σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Ημαθίας - Πέλλας δίνοντας το παρόν και παίρνοντας πρωτοβουλίες για όλες της αγωνιστικές δράσεις που αναπτύχθηκαν στη περιοχή, απ τους αγώνες για την υγεία και τα νοσοκομεία του Νομού, τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη τα μπλόκα των αγροτών και όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις. Είμαι Γραμματέας της κομματικής οργάνωσης της Έδεσσας και μέλος της Τομεακής Επιτροπής Πέλλας του ΚΚΕ”.


ΕΡ: Τι πρέπει κατά την γνώμη σας να αλλάξει στον Δήμο Έδεσσας και πως τον βλέπετε προσωπικά; 


ΑΠ:Η Έδεσσα, αντικειμενικά είναι απ’ τις πιο όμορφες πόλης της Ελλάδας, με πλούσια φυσική ομορφιά, που θα τη ζήλευαν πολλές πόλεις, εντός και εκτός συνόρων. Ωστόσο Δήμος Έδεσσας δεν είναι μόνο οι υποδομές, δεν είναι μόνο οι χώροι πρασίνου, τα πάρκα, τα ποτάμια οι καταρρακτες, τα στέκια της νεολαίας. Δήμος Έδεσσας για εμας είναι πρώτα και κύρια οι δημότες της. Όλοι οι άλλοι βλέπουν το δήμο σαν τουριστικό προϊόν , και τους εαυτούς τους υποψήφιους διαχειριστές, με προτάσεις αναβάθμισης αυτού του τουριστικού προϊόντος. Αν δείτε οι βασικές τους διαφορές έχουν να κάνουν με ζητήματα διαχειριστικής λογικής, και το ποιος  θα το έκανε καλύτερα απ’ τον άλλον. Οι επερχόμενες εκλογές αποκαλύπτουν και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται, όλοι αυτοί, τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρουσιάζονται δήθεν ως ανεξάρτητοι, δήθεν ως «υπερκομματικοί». Ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική τους προβολή, έτοιμοι να παραδώσουν «Γη και Ύδωρ» σε όποιον επιχειρηματία τους προσφέρει τα περισσότερα. Οι μεταγραφές που έχουν γίνει στα ψηφοδέλτια, δείχνουν τον δρόμο που θα ακολουθήσουν, γιατί αυτοί είναι! Έχουν ξεπεράσει και την κινούμενη άμμο, που δημιουργήθηκε από τις αντίστοιχες μεταγραφές των αστικών κομμάτων στην Βουλή. Τα ίδια τα πεπραγμένα τους, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας των επιλογών τους.  


Εμείς λέμε ότι όμορφη πόλη είναι η πόλη που ο εργαζόμενος δε πλήττεται απ’ την ακρίβεια, που μπορεί να στείλει τα παιδιά του στο σχολείο ξέροντας ότι είναι ασφαλές και ότι του παρέχεται υψηλού επιπέδου μόρφωση, που ξέρει ότι η πόλη μπορεί να μεγαλώσει τη νεολαία με σωστά πρότυπα μακριά από πολιτισμικά πρότυπα που πλασαρουν το σεξισμό και τη ναρκωκουλτούρα, μια όμορφη πόλη πρέπει να προσφέρει στους δημότες της χώρους πρασίνου και αναψυχής, χώρους άθλησης και πολιτισμού. Όμορφη πόλη είναι αυτή που ο μικρός επαγγελματίας δε κλείνει το μαγαζί του, επειδή δεν έχει να πληρώσει το νοίκι ή επειδή του το πληστηριάζουν τα γεράκια των fund. Που ο αγρότης θα αποψημειώνεται πλήρως σε καιρικές καταστροφές της σοδειάς του.


ΕΡ:Ποιο είναι το μήνυμα σας στους ψηφοφόρους; 



ΑΠ:Η «Λαϊκή Συσπείρωση» εδώ και κοντά 30 χρόνια δεν έλειψε από καμία μάχη, μικρή ή μεγάλη. Είναι η μόνη αγωνιστική-ριζοσπαστική δύναμη που  με αποφασιστικότητα και συνέπεια στάθηκε δίπλα στο λαό μας, όλο το προηγούμενο διάστημα, στους αγώνες και στις διεκδικήσεις για μια ζωή με δικαιώματα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.  


Η «Λαϊκή Συσπείρωση», έχει επεξεργασμένες προτάσεις για το Δήμο της Έδεσσας, γύρω από μια πληθώρα ζητημάτων, τα οποία δυστυχώς παραμένουν εκκρεμή εδώ και πολλά χρόνια. Τα χρόνια προβλήματα αποδεικνύουν όχι μόνο την έλλειψη πολιτικής βούλησης της απερχόμενης δημοτικής αρχής, αλλά και την συστηματική υποβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών. Γι’ αυτό ήρθε η ώρα, να διεκδικήσουμε δυναμικά, αυτά που μας αξίζουν. Οπότε και το μήνυμα μου προς τους ψηφοφόρους είναι να πάρετε να δείτε τις θέσεις μας , να τις μελετήσετε. Το επόμενο διάστημα δεσμευόμαστε ότι θα ανοίξουμε κουβέντα με όλους, στόχος μας είναι αυτό ακριβώς που λέει και η επωνομασία της παράταξής μας να συσπειρωθεί ο ίδιος ο λαός να διεκδικήσει αυτά που του αρμόζουν, να ενισχυθεί το ρεύμα αμφισβήτησης της κεντρικής πολιτικής  σε όλους τους τομείς. Με 100% μαχητική Λαϊκή αντιπολίτευση μπορούμε να αλλάξουμε τον αρνητικό συσχετισμό μαζί με το Λαο, για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λιγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more