Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Πιο… αλμυρή η τιμή φέτος του πατροπαράδοτου μπακαλιάρου

 



MPAKALIAROS ALATISMENOS

• Εδώ και μέρες έχει ξεκινήσει η έρευνα αγοράς για την προμήθεια του… πατροπαράδοτου μπακαλιάρου που τα ελληνικά νοικοκυριά συνηθίζουν να καταναλώνουν ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Όπως όλα τα προϊόντα, έτσι και η τιμή του μπακαλιάρου (βακαλάου) πήρε την ανιούσα, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που στρέφονται σε παρεμφερή ψάρια, οι τιμές των οποίων είναι αρκετά πιο οικονομικές. Χθες σε σούπερ μάρκετ  των Ιωαννίνων ο βακαλάος (γνήσιος υγράλατος Ισλανδίας) πωλούνταν έναντι 12,95 ευρώ το κιλό, το φιλέτο βακαλάος (Ισλανδίας) 17,90 ευρώ το κιλό, ενώ το Ling φιλέτο (Νορβηγίας) 6,95 ευρώ το κιλό. 

Συμβουλές από ΕΕΚΕ

Στο μεταξύ, την προσοχή των πολιτών εφιστά η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ), επισημαίνοντας τον κίνδυνο σύγχυσης και παραπλάνησης στην αγορά του μπακαλιάρου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της «λόγω της δημοφιλίας του δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι. Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων».

Η ΕΕΚΕ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα εξής:

- Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.

- Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.

- Επισημαίνεται ότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.

-Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί τους καταναλωτές γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.

- Οι καταναλωτές μπορούν να ξεχωρίσουν την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγεται ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more