Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Με τον ΣΥΡΙΖΑ θα ανατρέψουμε την κοινή Ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική

 


Αποκλειστική συνέντευξη της Δώρας Τσαμπάζη στην Άποψη

 

 


 

 

 

 

Η υποψήφια Ευρωβουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Τσαμπάζη, σύζυγος του αδικοχαμένου Ολυμπιονίκη και Πρωταθλητή Αλέξανδρου Νικολαϊδη, μίλησε αποκλειστικά στην εβδομαδιαία μας εφημερίδα Άποψη Πέλλας, με αφορμή της επίσκεψη της στην Πέλλα. Ως γνωστόν ο σύζυγος της έλκυε την καταγωγή του από τον νομό μας. Η Δώρα Τσαμπάζη αναλύει τους κύριους λόγους που πήρε την απόφαση  να κατέλθει υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ζητά στην στήριξη των πολιτών ώστε οι μονογονεϊκές οικογένειες να έχουν φωνή και εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις δείτε τις παρακάτω:

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 

1)     Ποιοί ήταν οι κύριοι λόγοι που σας ώθησαν να είστε υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ; 


Θέλω να προσπαθήσω και να γίνω η φωνή των μονογονεϊκών οικογενειών, είτε από απώλεια, είτε από κακοποιητικές σχέσεις, είτε από επιλογή και να δείξω πως τίποτα δεν μας απαγορεύεται και μπορούμε να πετύχουμε ό,τι στόχο έχουμε θέσει. Με ενδιαφέρει κυρίως η ουσιαστική στήριξη των καρκινοπαθών. Είναι ανάγκη να αλλάξει η νομοθεσία στην Ε.Ε ώστε ένας ασθενής τελικού σταδίου να έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει κάποιο πειραματικό φάρμακο άμεσα όπως συμβαίνει στην Αμερική, όπου ακολουθούν το μοντέλο «right to try” και δεν χάνεται πολύτιμος χρόνος σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που μπορεί να αποβεί μοιραίος.

 

 

2)     Είστε δημοσιογράφος και υπήρξατε σύζυγος του κορυφαίου Πρωταθλητή και αδικοχαμένου Αλέξανδρου Νικολαΐδη και ταυτόχρονα μητέρα. Συγκερασμός ιδιοτήτων. Η Ευρωβουλή είναι ένας διαφορετικός κόσμος προσφοράς. Τι θα αλλάξει αν η Δώρα Τσαμπάζη εκλεγεί; 

 

Τίποτα δεν θα αλλάξει ουσιαστικά. Θα παραμείνω μια αγωνίστρια μονογονέας εργαζόμενη, που θα προσπαθώ μέσα από τη νέα μου ζωή στις Βρυξέλλες να βοηθήσω κι άλλες γυναίκες να διαχειριστούν την απώλεια, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να υπάρχει ουσιαστική στήριξη στις μονογονεϊκές οικογένειες και τις οικογένειες καρκινοπαθών. Η πολιτική γίνεται βιωματική και μόνο έτσι μπορούν τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτή να βοηθήσουν πραγματικά τον συνάνθρωπό τους.

 

3)     Στα θέματα της υγείας αλλά και της πρόληψης έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία. Μπορεί να υπάρξει μια ουσιαστική κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική και κατεύθυνση για αυτά τα ζητήματα; 


Μπορεί και επιβάλλεται να υπάρξει μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική και κατεύθυνση και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν αυξηθούν σημαντικά οι προοδευτικές φωνές, είναι σημαντικό να ενισχυθούν τα κεντροαριστερά κόμματα σε όλη την Ευρώπη και ειδικότερα στη χώρα μας, θεωρώ πως η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι η καλύτερη επιλογή. Έχει αποδείξει η Αριστερά πως τα θέματα υγείας, αλληλεγγύης, ευαισθησίας και ενσυναίσθησης είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα και θεωρούνται ταυτοτικά.

 

4)     Έλκετε την καταγωγή σας από την Μακεδονία. Τι σημαίνει για εσάς αυτός ο τόπος; 

 

Ότι σημαίνει για κάθε άνθρωπο ο τόπος καταγωγής του, δεν διαφέρω σε κάτι. Είμαι υπερήφανη για την καταγωγή μου, αγαπώ την ιδιαίτερη πατρίδα μου τις Σέρρες όπου περνάω χρόνο όποτε μπορώ και φυσικά τη Θεσσαλονίκη όπου γνώρισα τον σύζυγο μου και έγινα μητέρα. Η Μακεδονία είναι ένας ευλογημένος τόπος, με φιλόξενους και ανοιχτόμυαλους ανθρώπους με πολύ πλούσια ιστορία και κανείς δεν δικαιούται να την καπηλεύεται. Για αυτό και πληγώνομαι όταν βλέπω την άνοδο των ακροδεξιών τάσεων τα τελευταία χρόνια. Η Μακεδονία δεν έχει ανάγκη από άλλους αυτόκλητους υπερασπιστές της αλλά από ανθρώπους σοβαρούς, με καινοτόμες ιδέες και με διάθεση  προσφοράς.

 

5)     Τον τελευταίο καιρό και με κύρια βάση την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους ομοφυλόφιλους, υπάρχει μια ένταση και μια παρεμβατικότητα της Εκκλησίας αλλά και κάποιων κομμάτων στην πολιτική. Πως αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση; 

 

Με μεγάλο προβληματισμό και στεναχώρια. Δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε αργήσει πάρα πολύ να επιλύσουμε οριστικά το θέμα διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας. Όσες φορές κάποια κυβέρνηση το επιχείρησε έκανε πίσω. Πιστεύω ειλικρινά πως ο Σ.Κασσελάκης είναι αποφασισμένος να το φτάσει ως το τέλος και επιτέλους η εκκλησία να ασχολείται με τα του οίκου της αλλά και οι πολιτικοί και τα κόμματα θα πάψουν να εκμεταλλεύονται την εκκλησία για να ψαρέψουν ψήφους.

 

6)     Ο αθλητισμός είναι ένα άλλο μεγάλο κομμάτι της ζωής σας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια γενικότερη κάμψη αναφορικά με τα αθλητικά ταλέντα που ίσως ευθύνονται και οι υποδομές. Πρέπει να υπάρξει κεντρική πολιτική κατεύθυνση για αυτό το ζήτημα; 

 

Νομίζω πως το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη ταλέντων αλλά όπως αναφέρατε και εσείς η τεράστια έλλειψη υποδομών και στήριξης από την πολιτεία που όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά αντίθετα δυσκολεύει τις προσπάθειες των αθλητών. Είναι επιτακτική η ανάγκη το κράτος να επενδύσει στον αθλητισμό πολύ περισσότερο και να το θέσει ως βασική προτεραιότητα του, είναι αδιανόητο εθνικά στάδια να είναι σε αυτήν την τραγική κατάσταση και οι πρωταθλητές μας να μην έχουν μέρος για να προπονηθούν. Πρέπει ο αθλητισμός να γίνει τρόπος ζωής, από τα σχολεία ακόμα.

 

7)     Η Πέλλα είναι κατεξοχήν ένας αγροτικός νομός. Πολλές φορές οι αγρότες εκτός από τις ευθύνες που επιρρίπτουν στην πολιτεία, συγκεντρώνουν τα βέλη τους και προς την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί να αλλάξει η κατάσταση; 

 

Είναι γεγονός πως οι τελευταίες αποφάσεις της Ε.Ε για την αγροτική πολιτική έχουν προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο, όχι μόνο στη χώρα μας, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και κυρίως αν αυξηθούν οι φωνές και οι δυνάμεις που στηρίζουν τον αγώνα των αγροτών. Οι πολιτικές των κεντροδεξιών κυβερνήσεων της Ευρώπης είναι αυτές που διαμόρφωσαν αυτήν την κατάσταση και άρα η ανατροπή αυτής μπορεί να συμβεί μόνο με την ενίσχυση προοδευτικών δυνάμεων και φωνών μέσα στο ευρωκοινοβούλιο.

 

 

8)     Πως έχει διαμορφωθεί η ζωής σας με την απώλειας του Αλέξανδρου Νικολαϊδη και τι θα συμβουλεύατε τις γυναίκες που έχουν βρεθεί ή βρίσκονται στην ίδια θέση με εσάς;

 

Η ζωή μου έχει αλλάξει όπως κάθε μονογονέα, είναι σαφώς πιο κουραστική, απαιτητική και κάποιες φορές φαντάζει πολύ δύσκολη, όμως αυτό που θέλω να πω στις γυναίκες που έχουν βρεθεί ή βρίσκονται στην ίδια θέση, είναι αυτό που λέω και στον εαυτό μου, να είναι περήφανες για ότι έχουν καταφέρει ως τώρα και πως μπορούν να επιτύχουν ότι στόχο θέσουν, τίποτα δεν απαγορεύεται, “sky is the limit” και το κυριότερο, δεν είναι μόνες.

 

9) Ποιό είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε προς τους πολίτες εν όψει των Ευρωεκλογών; 

 

Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι να πάνε να ψηφίσουν, ακόμη και αν τους φαίνεται πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει , και νιώθουν πως είναι μόνοι και αβοήθητοι από τους πολιτικούς, θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες και να στηρίξουν προοδευτικές δυνάμεις. Η λύση των προβλημάτων και η βελτίωση της καθημερινότητας δεν πρόκειται να έρθει ούτε με την αποχή αλλά ούτε και από την δεξιά, πόσο μάλλον από την ακροδεξιά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more