Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

. Η Αριδαία και κατ επέκταση η Πέλλα είναι η ρίζα μου

 


Η Αννέτα Τσελεμπή αποκαλύπτεται στην εφημερίδα μας

 


 

Υποψήφια Ευρωβουλευτής με την Νέα Αριστερά

 

Η Αννέτα Τσελεπή είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός με μεταπτυχιακό στον αντισεισμικό σχεδιασμό κατασκευών. Εισήχθει πρώτη σε σειρά κατάταξης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και έλαβε υποτροφία από την Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ. και από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Είναι συνιδρύτρια, με δύο συμφοιτήτριές της, της τεχνικής εταιρείας “The Roommates”, η οποία δημιουργήθηκε εν μέσω κρίσης και έχει αναπτυχθεί πολύ έως σήμερα αναλαμβάνοντας τη μελέτη, κατασκευή και επίβλεψη ιδιωτικών έργων. Έχει εργαστεί στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1000 αυτοψίες σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές. Είναι ελέγκτρια δόμησης, ενεργειακή ελέγκτρια, ελέγκτρια προσβασιμότητας, ενεργειακή επιθεωρήτρια Γ’ τάξης, πιστοποιημένη εκτιμήτρια ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών και μέλος του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Ελεγκτών αναπτυξιακών νόμων.

Παράλληλα με την εργασία της σπουδάζει Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων (Σ.Μ.Μ.ΙΔ.Ε.) Ξάνθης, μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας με έντονη συνδικαλιστική δράση και ενασχόληση με θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και υποδομών. Έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κοινωνικά ζητήματα με έμφαση στα θέματα φεμινισμού,  ισότητας και δικαιωμάτων των ζώων. Γεννήθηκε στην Αριδαία το 1986 και κατοικεί στη Ξάνθη από το 2004 έως σήμερα.

Η ίδια αποφάσισε να δεχθεί στην πρόταση της Νέας Αριστεράς και να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος για τις Ευρωεκλογές. Μίλησε λοιπόν αποκλειστικά στην εφημερίδα μας και τόνισε τα ακόλουθα:

 


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1) Ποιοί ήταν οι κύριοι λόγοι που σας οδήγησαν να είστε υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές;

Αποφάσισα να κάνω αυτό το βήμα με τη Νέα Αριστερά γιατί θεωρώ ότι είναι ο μόνος πολιτικός φορέας που εκφράζει αυτή τη στιγμή τον χώρο της προοδευτικής αριστεράς.

 

2) Τι σημαίνει για εσάς η Πέλλα και η Αλμωπία;

Γεννήθηκα στην Αριδαία και έζησα εδώ τα δεκαοχτώ πρώτα χρόνια της ζωής μου. Η Αριδαία και κατ επέκταση η Πέλλα είναι η ρίζα μου. Ο τόπος που γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε μας σημαδεύει για πάντα. Τα ήθη, τα έθιμα, οι χοροί και οι παραδόσεις γενικότερα, οι ιδιαιτερότητες και οι αξίες της κάθε τοπικής κοινωνίας κάνουν τους ανθρώπους της να αποκτούν κοινά χαρακτηριστικά μέσω της συλλογικής συνείδησης, μας διαμορφώνουν σαν προσωπικότητες και μας δίνουν την αίσθηση του "ανήκειν" σ' αυτόν τον τόπο.

 

3) Πως μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωβουλή να βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεσπίζει νόμους που μας επηρεάζουν και χαράσσει την κατεύθυνση και την πολιτική που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νομοθεσία της ΕΕ εστιάζει σε σημαντικά θέματα όπως το περιβάλλον, την ασφάλεια, τη μετανάστευση, τις κοινωνικές πολιτικές, τα δικαιώματα των καταναλωτών, την οικονομία, το κράτος δικαίου και πολλά άλλα.

Ειδικά η περιοχή μας ως μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή εξαρτάται άμεσα από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον τρόπο που κατανέμονται οι πόροι γεωγραφικά και τομεακά.

Για παράδειγμα η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) έχει ως στόχο μια πιο φιλική προς το περιβάλλον παραγωγική διαδικασία και ως εκ τούτου στην καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων. Ωστόσο, είναι τελείως διαφορετικά τα δεδομένα που υφίστανται στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν στον πρωτογενή τομέα σε σχέση με τις συνθήκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας. Διαφορές υφίστανται από την μορφολογία του εδάφους και το κλίμα έως το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί αγρότες και αγρότισσες με μικρές εκτάσεις και μικρό όγκο παραγωγής, γεγονός που δεν επιτρέπει τη συμμόρφωση με τους κανόνες που τίθενται και λαμβάνουν υπόψη, κυρίως, μεγάλους παραγωγούς. Για να εφαρμοστούν από την πλειονότητα των αγροτών στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη αναλογικά στήριξη στους μικροκαλλιεργητές για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του γεωργικού εισοδήματος και η επισιτιστική αυτονομία και ασφάλεια της χώρας.

Όλα τα παραπάνω που αφορούν σε ένα συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας ο οποίος είναι κρίσιμος, όμως, για την περιοχή μας, αποφασίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό τις τοπικές κοινωνίες.

4) Γιατί κάποιος στις Ευρωεκλογές να επιλέξει να ψηφίσει το Κόμμα της Νέας Αριστεράς;

Γιατί είναι ο μόνος πολιτικός φορέας που μπορεί να εκπροσωπήσει και να διεκδικήσει το συλλογικό συμφέρον των κατοίκων της Ελλάδας στην Ευρωβουλή. Είναι ο μόνος φορέας που ενδιαφέρεται για τα κοινωνικά δικαιώματα, το περιβάλλον, τον εργαζόμενο είτε είναι ελεύθερος επαγγελματίας, είτε ιδιωτικός είτε δημόσιος υπάλληλος, την άνεργη, την ισότητα των φύλων, τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι η μόνη πολιτική δύναμη που επιδιώκει να υπερασπιστεί την πλειοψηφία των πολιτών οι οποίοι δεν μπορούν να προοδεύσουν σε ένα περιβάλλον που επικρατεί ο ατομικισμός, η αναξιοκρατία, η φοροδιαφυγή και η εκμετάλλευση της υπεραξίας των εργαζομένων από το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που βλέπουμε τους νέους και τις νέες να μην μπορούν να σταθούν στα πόδια τους στην Ελλάδα και όταν φεύγουν στο εξωτερικό να διαπρέπουν. Η Ελλάδα είναι ουραγός της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι διαχρονικά η πλειοψηφία των εκπροσώπων μας στην Ελληνική Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο δεν ενδιαφέρονταν για την πρόοδο, την επιστήμη, την τεχνολογία και τη δικαιοσύνη παρά μόνο για την εκλογή τους και την παραμονή τους στην εξουσία με κάθε τρόπο. Και αυτό το δικαίωμα εμείς τους το δώσαμε. Είτε με την αποχή, είτε επειδή ως ψηφοφόροι επιλέγουμε να ψηφίζουμε “αυτόκλητους σωτήρες”. Πολιτικούς προβεβλημένους από τα ΜΜΕ, προερχόμενους από πολιτικές οικογένειες, διεφθαρμένους δημοσιογράφους, ανθρώπους και κόμματα που αντιλαμβάνονται την πολιτική όχι απλά ως επάγγελμα αλλά ως επιχείρηση. Αν θέλουμε να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα πρέπει να φροντίσουμε να μην συσσωρεύεται η εξουσία σε λίγα πρόσωπα με κοινά συμφέροντα, πρέπει να επιλέξουμε ομάδες ανθρώπων, πρέπει να συμμετέχουμε οι ίδιοι και οι ίδιες και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τα κινήματα, μέσα από πολιτικούς φορείς που λειτουργούν ανοιχτά και δημοκρατικά. Η ζωή μας μπορεί να αλλάξει μόνο με τη συμμετοχή μας στην πολιτική και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αριστερά. Την Νέα Αριστερά.

 

5) Ποιά είναι η άποψη σας για την σημερινή γενικότερη πολιτική επικαιρότητα;

Η πολιτική επικαιρότητα είναι καταιγιστική. Οι εργαζόμενοι δεν προλαβαίνουν να την παρακολουθήσουν, να την αναλύσουν και να δουν την αλήθεια πίσω από τους τίτλους των δημοσιευμάτων. Μόνο μέσα από ομάδες, συλλογικότητες και κινήματα μπορούμε να δράσουμε και να παρέμβουμε. Ένας ή μία μόνη της δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Έχουμε δύο πολέμους στην γειτονιά μας και φαίνεται σαν να το έχουμε αποδεχτεί ως κάτι δεδομένο. Έχουμε κλιματική κρίση η οποία μας απειλεί άμεσα και δεν συμμετέχουμε στη συζήτηση του πως θα το ανατρέψουμε. Το φυσικό αέριο έχει απαγορευτεί σε νέα κτίρια μετά το 2030 με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εμείς ακόμα τώρα φτιάχνουμε υποδομές για να το υποδεχτούμε. Έχουμε την άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ακριβώς επειδή οι πολίτες έχουν πειστεί ότι η οποιαδήποτε δημοκρατική προσπάθεια είναι μάταια. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι τίποτα δεν είναι μάταιο και πολλά μπορούν να αλλάξουν μέσα από τη συμμετοχή και την πολιτικοποίηση. Οι πολιτικοί που προβάλλουν την ματαιότητα της συμμετοχής και το δόγμα του “τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο γιατί αυτοί είμαστε” είναι αυτοί και αυτές που θέλουν την εξουσία ως δικό τους προνόμιο και δεν ενδιαφέρονται για την κοινωνική ισότητα και την συλλογική ανάπτυξη.

 

6) Γιατί κάποιος/α να επιλέξει να ψηφίσει την Αννέτα Τσελεπή για να τον/την εκπροσωπήσει στην Ευρώπη;

Επειδή θέλω και μπορώ να παλέψω για το δίκιο των ανθρώπων. Και αυτό θα γίνει μέσα από τη συμμετοχή στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από την επεξεργασία των κατατεθειμένων νομοθετημάτων, την ενημέρωση των πολιτών, την διαβούλευση με τους φορείς και τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Επειδή θα έχουν τη δική τους δίοδο στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο καθένας και η καθεμιά θα μπορεί να παρέμβει. Δεν πρόκειται να τους/τις “βολέψω” ατομικά αλλά πρόκειται να τους/τις ακούσω και να διεκδικήσω το συλλογικό συμφέρον της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Ξέρετε το παιδί του καθενός θα μπορεί να βρει αξιοπρεπή εργασία αν καταφέρουμε να κάνουμε πιο δίκαιους τους κανόνες και να βρούμε τους τρόπους που αυτοί θα εφαρμόζονται, με θετικά κίνητρα και όχι με τιμωρία. Εαν καταφέρουμε να φτιάξουμε μια κοινωνία που θα προοδεύει συλλογικά τότε καθένας και καθεμιά μας θα βρει πρόσφορο έδαφος και για την ατομική του πρόοδο.

 

7) Ποιό είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε προς τους πολίτες;

Οι ζωές μας μπορούν να αλλάξουν με την πολιτική. Οπότε το μήνυμά μου προς τους πολίτες είναι ότι έχουν ένα δικαίωμα που δεν πρέπει να χαρίσουν και μια υποχρέωση που δεν πρέπει να αμελήσουν, τη ψήφο τους. Αυτό από μόνο του όμως δεν αρκεί. Θέλω να τους παρακαλέσω να διαβάσουν, να ενημερωθούν, να συζητήσουν, να δουν τις θέσεις των κομμάτων και των υποψηφίων. Να προσπαθήσουν να μιλήσουν με τους/τις υποψήφιους/ες. Να πάρουν τηλέφωνο, να στείλουν μήνυμα. Αν δεν μπορούν να τους/τις βρουν σίγουρα δεν μπορούν και να εκπροσωπηθούν. Να πάνε στις πολιτικές συγκεντρώσεις και να θέσουν ερωτήματα, να συζητήσουν για σημαντικά θέματα και να μην πάνε εκεί που σφίγγουν χέρια και τάζουν ρουσφέτια.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more