Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Βαγγέλης Μεϊμαράκης " Πρέπει να διασφαλίσουμε την ισχυρή πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη!

 


Αποκλειστική συνέντευξη


Ένας από τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές της ΝΔ, είναι και ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Ο υποψήφιος, για δεύτερη φορά, Ευρωβουλευτής, περιόδευσε στην Έδεσσα και στην Σκύδρα, και στο περιθώριο των συναντήσεων του, δέχτηκε να μας μιλήσει.
Σήμερα παρουσιάζουμε την συνέντευξη του.
ΕΡ: Σας βλέπουμε για μια ακόμη φορά υποψήφιο ευρωβουλευτή.Πείτε μας για ποιο λόγο αξίζει κανείς να εμπιστευτεί την ψήφο του στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

ΑΠ:Αποδέχθηκα και πάλι την πρόταση του Πρωθυπουργού να είμαι υποψήφιος με σταυρό,γιατί για μένα μεγάλη σημασία έχει η συμμετοχή, ώστε όλοι μαζί να εκπέμψουμε μήνυμα ενότητας και συλλογικής προσπάθειας, όπως αλλωστε έγινε το 2019.
Είμαι παρών στον αγώνα, γιατί πιστεύω ότι η συμμετοχή μου θα αφυπνίσει και θα κινητοποιήσει εκλογείς, που μπορεί να έχουν μια δυσαρέσκεια ή απογοήτευση.Ομως, όλοι πρέπει να δεχθούμε ότι η γενική εικόνα είναι πολύ θετική,δεδομένων των προβλημάτων και δυσκολιών της πενταετίας και ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.
Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι ευρωπαϊκή ατζέντα της επόμενης θητείας είναι ακόμη δυσκολότερη και θα χρειαστούν συντονισμένες δράσεις και στοχευμένες λύσεις από πολιτικούς με εμπειρία, γνώση,συνέπεια, αξιοπιστία, σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, πρόγραμμα, όραμα και εφικτές προτάσεις.

ΕΡ: Πολύς είναι ο κόσμος που δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει Ευρώπη για την χώρα μας. Με λίγα λόγια μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς σημαίνει;

ΑΠ:Έχετε δίκιο.Περιοδεύοντας ανά την Ελλάδα, διαπιστώνω ότι οι πολίτες θεωρούν την Ευρώπη κάτι απόμακρο. Με αυτή την κατ’ ιδίαν επαφή μας, μου δίνεται η δυνατότητα να τους ενημερώσω ότι η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι, είναι μέσα στην καθημερινότητα μας και γενικότερα στη ζωή μας, καθώς το 70% των νόμων που ψηφίζουν τα εθνικά κοινοβούλια είναι νόμοι που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΕυρωπαΪκό Κοινοβούλιο. Όλα τα έργα, από το πιο μικρό τοπικού χαρακτήρα μέχρι το πιο μεγάλο,χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρέπει να γνωρίζουν ότι έχει πολλαπλασιαστεί ο προϋπολογισμός της περιφέρειας από το ΕΣΠΑ για να γίνουν ακόμη περισσότερα έργα και ότι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι καθοριστικός, καθώς μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, είναι πλέον συνομοθέτης και είναι το μόνο πολυκομματικό, πολυτασικό, πολυγλωσσικό όργανο, το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες.
Γνωρίζοντας όλα αυτά πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες, αν θέλουν πραγματικά να αλλάξει η Ελλάδα, η Ευρώπη και η ζωή τους μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
ΕΡ: Χρειάστηκε ποτέ το πολιτικό ένστικτο να υπερβεί την κομματική υποχρέωση στη λήψη κάποιας απόφασης που αφορούσε την χώρα μας;

ΑΠ:Αντίθετα συνταυτίστηκαν και συλλειτούργησαν.Το ένστικτο στην πολιτική, και όχι μόνον,είναι εκείνο που σε καθοδηγεί και σου δίνει το πλεονέκτημα να αντιληφθείς λάθη και παγίδες,να τα προσεγγίσεις,να τα αξιολογήσεις και να δώσεις τη σωστή λύση.Ετσι προλαμβάνεις και εξουδετερώνεις τον ενδεχόμενο κίνδυνο.Αρκεί βέβαια,να λειτουργήσει σωστά.

ΕΡ: Στην πολιτική τελειώνουν ποτέ οι εμπειρίες και αν όχι τι περισσότερες προσμένετε να έχετε στο μέλλον;

ΑΠ:Ασφαλώς και δεν τελειώνουν ποτέ κι αυτό είναι που κάνει την πολιτική ενδιαφέρουσα.Αν υπάρξουν περισσότερες,δεν είναι κάτι προβλέψιμο.Ωστόσο,κάθε νέα εμπειρία καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις και προβλήματα της πολιτικής και της κοινωνίας, καθώς και τις διαδικασίες επίλυσής τους.
ΕΡ: Η ΝΔ σήμερα είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής στα ευρωπαϊκά φόρα;

ΑΠ:Η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη το 2024 δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της Ελλάδας το 2019.Τότε ήμασταν το μαύρο πρόβατο.Σήμερα είμαστε υπολογίσιμη δύναμη κι έχουμε καταφέρει να έχουμε Αντιπρόεδρο στην ΕΕ τον Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης τον Θόδωρο Ρουσόπουλο και Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Περιφερειών τον Απόστολο Τζιτζικώστα.Πολύ τιμητικό επίσης είναι, ότι συζητείται το όνομα του Έλληνα Πρωθυπουργού στους κόλπους της Ευρώπης για να αναλάβει θέσει στην ΕΕ,αν και ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δεν τον απασχολεί κάτι τέτοιο.
Αυτή η πορεία λοιπόν, πρέπει να συνεχιστεί με την επικράτηση και πάλι της ΝΔ και του ΕΛΚ στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.
ΕΡ: Σε ποιον τομέα δίνεται περισσότερη βαρύτητα σε ότι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας- Ευρωπαϊκής Ένωσης;

ΑΠ:Όλα τα θέματα που αποτελούν προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι βαρύνουσας σημασίας και για όλα τα κράτη μέλη.
Η ατζέντα λοιπόν της επόμενης πενταετίας είναι πολύ σοβαρή. Η κλιματική αλλαγή, η πράσινη ανάπτυξη, η τεχνητή νοημοσύνη,η διεύρυνση, η Ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, το πάντα καυτό θέμα του μεταναστευτικού, αλλά και η ψήφιση της νέας Κοινής αγροτικής Πολιτικής που θα γίνει το 2027,όταν η Ελλάδα θα έχει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωση,είναι μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα που θα απαιτήσουν άμεσες και στοχευμένες λύσεις.

ΕΡ: Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάποια στιγμή μια ενιαία φωνή στο ευρωκοινοβούλιο που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ελλάδας και όχι τα κομματικά συμφέροντα;

ΑΠ:Θα σας μιλήσω προσωπικά αλλά και ως επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Εκπροσωπώ τη χώρα μου στην Ευρώπη,τιμώντας την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον.Και αυτό έπραξε σύσσωμη η ευρωομάδα της ΝΔ καθόλη τη διάρκεια της πενταετίας.Υπερασπιστήκαμε τα εθνικά μας θέματα και προωθήσαμε τις ελληνικές θέσεις σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν του Έλληνες πολίτες.Δεν χρησιμοποιήσαμε το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να εξάγουμε τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις,κάτι που έκαναν άλλοι.
Γενικά, θα ήθελα να σας διευκρινίσω ότι εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε να παλέψουμε, ολες οι πολιτικές ομάδες,εκτός από τα άκρα,με κοινά προβλήματα.Κι αυτή είναι η διαφορά με τα εθνικά κοινοβούλια. Εδώ είμαστε αντιμέτωποι με κοινά προβλήματα που απαιτούν ενιαία ευρωπαϊκή λύση,εκτός βεβαίως αν πρόκειται για εθνικό θέμα, ή για θέμα που ακουμπά στο σκληρό πυρήνα των ιδεολογικών διαφορών.
Γι αυτό πολλές φορές ψηφίζονται κανόνες και νόμοι με μεγάλες πλειοψηφίες, κάτι που δεν συμβαίνει στα εθνικά Κοινοβούλια.
ΕΡ: Τι μήνυμα δίνεται στους πολίτες του νομού Πέλλας σχετικά με τις εκλογές και την ψήφο στο πρόσωπο σας;

ΑΠ:Το μήνυμα που απευθύνω σε όλους τους Έλληνες πολίτες είναι να προσέλθουν στην κάλπη.Να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να αξιολογήσουν με πολιτική λογική και ευρωπαϊκά κριτήρια τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την επόμενη κρίσιμη θητεία.Το μεγάλο ζητούμενο λοιπόν είναι η συμμετοχή.Αυτο που επισημαίνω στις περιοδείες και στις ομιλίες μου, είναι ότι η συνολική εικόνα είναι θετική και δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.Η ψήφος σε αυτές τις ευρωεκλογές πρέπει να είναι δημιουργική,να μη θολώσει το αποτέλεσμα της εθνικής κάλπης και να σηματοδοτήσει τη συνέχιση της σταθερότητας, προκειμένου να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και να διασφαλίσουμε την ισχυρή πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more