Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΛΟΓΟ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ!

 

Με την αποψινή ομιλία Κ. Μητσοτάκη (στο Σύνταγμα) πέφτει η προεκλογική αυλαία και…


Κυριαρχία της Ν.Δ. δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις

Μάχη για τη δεύτερη θέση δίνουν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ενώ για την 4η ΚΚΕ και Ελληνική Λύση…

EKLOGES PSHFOFORIA PARABAN

Λίγες ώρες απομένουν πριν εκπνεύσει η προεκλογική περίοδος των ευρωεκλογών της Κυριακής και τα κομματικά επιτελεία κάνουν τις ύστατες προσπάθειες, προκειμένου να αυξήσουν τα ποσοστά συσπείρωσης και να αποτρέψουν τους πολίτες από το να απέχουν από τις κάλπες.

Ολοκληρώνονται, σήμερα, οι εκστρατείες των κομμάτων με ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τις τελευταίες επισκέψεις των κομματικών κλιμακίων σε γειτονιές και χωριά. 

Σε μια ακόμη προεκλογική περίοδο, η Ήπειρος βρέθηκε στο επίκεντρο των κομμάτων, με περιοδείες κυβερνητικών μελών, κομματικών στελεχών και κλιμακίων τα οποία περιόδευσαν σε κάθε γωνιά της περιφέρειας, προκειμένου να πείσουν τους πολίτες να τους εμπιστευτούν στις μεθαυριανές ευρωεκλογές. 

Αναμφίβολα, οι πολίτες διαμόρφωσαν την κρίση τους με βάση τις προτάσεις των κομμάτων για τα φλέγοντα ζητήματα που τους απασχολούν, τον ρόλο της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη, οπότε είναι σε θέση να κρίνουν, να συγκρίνουν και να ψηφίσουν αυτούς που θεωρούν πως μπορούν να τους αντιπροσωπεύσουν καλύτερα. 

Οι τελευταίες ομιλίες των αρχηγών

Με την κεντρική του ομιλία που θα πραγματοποιήσει απόψε στις 8 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος, ολοκληρώνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον κύκλο των ομιλιών και των περιοδειών του λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Ευρύτερα, κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει έμφαση στη σημασία των συγκεκριμένων Ευρωεκλογών, με δεδομένη την πολιτική κρισιμότητα της επόμενης περιόδου για την Ευρώπη, ενώ στην ατζέντα των εξαγγελιών βρίσκονται και ζητήματα που αφορούν τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής μάχης των τελευταίων ημερών μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει βρεθεί το ζήτημα της δημοσιοποίησης του «πόθεν έσχες» του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη και το γράφημα που παρουσίασε για τα περιουσιακά του στοιχεία. 

Πάντως, το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη μετά τις καυστικές δηλώσεις του Γιαννιώτη στενού συνεργάτη του Στ. Κασσελάκη, Θανάση Οικονόμου για «σκιές» και «συναλλαγές» στους βουλευτές του κόμματος, στη διάρκεια ελέγχου του «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού που ήταν η αφορμή για νέα «συντροφικά μαχαιρώματα» στον χώρο της κεντροαριστεράς. 

Κατά τα άλλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί σήμερα στην Πάτρα για την κεντρική του ομιλία, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση του κόμματος στο Ηράκλειο, ενώ ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα ολοκληρώσει την προεκλογική του δραστηριότητα στη Μαλεσίνα ώστε να βρεθεί στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ.

Εκτίμηση για μεγάλη αποχή…

Παράλληλα, ανησυχητικά παραμένουν σύμφωνα με ευρήματα των δημοσκοπήσεων τα ποσοστά που καταγράφονται για την αποχή των πολιτών από τις κάλπες. 

Σύμφωνα δε με δημοσκόπηση της Alco αναμένεται να καταγραφεί νέο ρεκόρ αποχής, με τον Κ. Παναγόπουλο να τονίζει ότι σε αυτό συνηγορούν τρία ευρήματα. Πρώτον, ότι μόνο το 57% των ερωτηθέντων λέει ότι τον ενδιαφέρουν οι ευρωεκλογές. Δεύτερον, ότι μόνο για το 22% αυξήθηκε το ενδιαφέρον για τις ευρωκλογές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και τρίτον, ότι 6 στους 10 λένε ότι δεν θα αλλάξει κάτι με την ψήφο τους.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, η Νέα Δημοκρατία αποκτά μεγάλο προβάδισμα για τις ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα, το  «ταβάνι» της Νέας Δημοκρατίας στην εκτίμηση ψήφου (33,9%) κινείται πάνω από το αποτέλεσμα του 2019, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό για το κυβερνών κόμμα εντοπίζεται από την Alco στο 29,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στη δεύτερη θέση κινείται στο 14,6% έως 17,8%.

Το ΠΑΣΟΚ είναι μεταξύ 10,8% και 13,8%, ωστόσο είναι άγνωστο ακόμα αν η υπόθεση με το «Πόθεν Έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη θα έχει επιπτώσεις στη «μάχη» για τη δεύτερη θέση καθώς η διαφορά στο ανώτατο όριο του ΠΑΣΟΚ με το κατώτατο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 0,8%.

«Μάχη» αναμένεται να δοθεί για την τέταρτη θέση μεταξύ ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης, ενώ ενισχυμένο παρουσιάζεται το κόμμα της «Νίκης», καθώς στην πρόθεση ψήφου εντοπίζεται πλέον στο 4,7% από 3% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση. 

Η δημοσκόπηση της Marc

Επιπλέον, στις 15 μονάδες παραμένει η διαφορά που χωρίζει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 με το ποσοστό των αναποφάσιστων, λίγο πριν από την κάλπη να καταγράφεται στο 9,7%. 

H Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 29,8% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,8%. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 9,8%, η Ελληνική Λύση στο 7,3% και το ΚΚΕ στο 7%. Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 3,8%, η Νίκη με 2,9%, η Φωνή Λογικής με 2,4%, το ΜέΡΑ25 με 2,3%, η Νέα Αριστερά με 2,1%, οι Δημοκράτες με 1,7%. «Άλλο κόμμα» δηλώνει το 3,9%, «άκυρο – λευκό» το 0,8%, «δεν θα ψηφίσω» το 1,7% και «δεν έχω αποφασίσει» το 9,7%.

Τα ανώτατα και κατώτατα όρια των κομμάτων στην εκτίμηση ψήφου της έρευνας αλλά και η μέση τιμή τους, έχουν ως εξής:

- Νέα Δημοκρατία από 30,6% έως 35,4% με μέση τιμή 33%

- ΣΥΡΙΖΑ από 14,7% έως 18,5%, με μέση τιμή 16,6%

-  ΠΑΣΟΚ από 10,1% έως 13,3% με μέση τιμή 11,7%

- ΚΚΕ από 6,4% έως 9,2%, με μέση τιμή 7,8%

- Ελληνική Λύση από 7% έως 9,8%, με μέση τιμή 8,4%

- Πλεύση Ελευθερίας από 3,3% έως 5,3%, με μέση τιμή 4,3%

- Νίκη από 2,7% έως 4,5%, με μέση τιμή 3,6%

- ΜέΡΑ25 από 2% έως 3,6%, με μέση τιμή 2,8%

- Φωνή Λογικής από 1,8% έως 3,4%, με μέση τιμή 2,6%

- Νέα Αριστερά από 1,6% έως 3,2%, με μέση τιμή 2,4%

- Δημοκράτες από 1,2% έως 2,6%, με μέση τιμή 1,9%

- Άλλο κόμμα από 3,8% – 6%, με μέση τιμή 4,9%

Προβάδισμα στη συσπείρωση έχει η Νέα Δημοκρατία που καταγράφει 71,9%. Αναποφάσιστο δηλώνει το 8,7% των ψηφοφόρων της του περασμένου Ιουνίου. 

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 64,3%. Το 10,2% δηλώνει αναποφάσιστο…

Τέλος η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στο 59,6%. Το 11,2% των ψηφοφόρων διαχέεται προς «άλλο κόμμα», το 11,1% δηλώνει αναποφάσιστο…

Επισκέψεις σε δομές από τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαδοχικές επισκέψεις πραγματοποίησε κλιμάκιο της Ν.Ε.ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον συντονιστή της Ν.Ε. Βασίλη Οικονόμου και συμμετοχή του Χρήστου Γρίβα, μέλους της Κ.Ε., της Ελένης Κολοκούρη αν. συντονίστριας και του Δημήτρη Χαρίση μέλους της  Ν.Ε., προχθές, σε ΕΛΕΠΑΠ, Σ.Υ.Δ. και ΚΕ.Θ.Ε.Α.

Στην ΕΛΕΠΑΠ συναντήθηκαν με την υπεύθυνη του παραρτήματος Ιωαννίνων κ. Βασιλική Μάστακα και μέλη του Δ.Σ. Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία, άκουσαν τα προβλήματα, επισκέφθηκαν τους χώρους και μίλησαν με τους εργαζόμενους.

Ακολούθως μετέβησαν στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Ελπίδα Ζωής» στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων, όπου εκεί εντάσσονται άτομα άνω των 18 ετών, με κινητική, νοητική και αισθητηριακή αναπηρία, επίκτητη ή εκ γενετής. Εκεί συναντήθηκαν με την κα. Μαρία Κύρκου, κοινωνική λειτουργό και διευθύντρια των ΣΥΔ «Ελπίδα Ζωής».

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισκέφθηκε το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, τον οργανισμό που βοηθά ανθρώπους με εξαρτήσεις (ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο) και συναντήθηκε με τον επιστημονικό υπεύθυνο Γιάννη Παπαχρήστου, με το Δ.Σ. του συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Ήπειρος,  με εργαζόμενους αλλά και  με εξαρτημένα άτομα, ακούγοντας με προσοχή τα προβλήματά τους. Τέλος, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ περιόδευσε χθες σε Πεδινή και Κοσμηρά.

 69 υπογραφές υπέρ της «Νέας Αριστεράς

Ενα κείμενο στήριξης του ευρωψηφοδελτίου της «Νέας Αριστεράς» υπογράφουν 69 Γιαννιώτες και Γιαννιώτισσες. 

Όπως αναφέρουν στο κείμενο στήριξης, η Νέα Αριστερά αποτελεί μια συνεπή πολιτική δύναμη της Δημοκρατίας που ξέρει τι θέλει, λέει αυτά που πιστεύει και πιστεύει αυτά που λέει, ενώ η ενδυνάμωση της Νέας Αριστεράς θα ωφελήσει τόσο την Αριστερά όσο και τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. 

Το κείμενο υπογράφουν οι: Φανή Αναγνώστου, Κατερίνα Αντωνίου, Σίσσυ Αργυροπούλου, Χαριτίνη Βαλάκου, Κώστας Βενέτης, Άννα Γαλανάκη, Αχιλλέας Γαρούφης, Γιώργος Γεωργούλας, Ελένη Γκαλίτσιου, Αναστάσιος Γκόντας, Εριφύλλη Γκόντζου, Έλσα Ζαφειρίδη, Βασιλική Ζδράβου, Αντωνία Ζέρβα, Γιώργος Ζωίδης, Κώστας Καραβίδας, Ιωάννης Καραγιαννίδης, Φωτεινή Καραμήτσου, Άννα Κούκου, Χρήστος Κουλιάτσης, Λευτέρης Κράνος, Βασίλης Λάζος, Νίκος Λάκκας, Κώστας Λάππας, Βασίλης Λιάρος, Παύλος Λίλης, Βαγγέλης Μακάριος, Κωστούλα Μάκη, Γιώργος Μάκης, Δημήτρης Μάκης, Νίκος Μάνθος, Χρήστος Μαντάς, Ελένη Μαραγκουδάκη, Μανώλης Ματσάγκας, Γιώργος Μαυρογιώργος, Αλέξανδρος Μπαλακέρας, Θέμης Μπόκαρης, Λάζαρος Νάτσης, Μπάμπης Νούτσος, Νίκος Ντάφλος, Αποστόλης Ντόντορος, Ιωάννης Παξιμαδάκης, Γιάννης Παπαδημητρίου, Βούλα Παπαδοπούλου, Φίλιππος Παπανικολάου, Αθανάσιος Παρασκευάς, Δημήτρης Παχατουρίδης, Γιούλα Παππά, Κώστας Παππάς, Αναστασία Πολίτου, Σύλλα Πουλιάνου, Μαρία Πουρνάρη, Βασίλης Ρίζος, Ανδρέας Ρουμπέλας, Γιάννης Σδράνης, Γιάννης Σκοπούλης, Σωτήρης Σπυριδάκης, Αναστασία Σταματέλου, Παναγιώτης Στεφάνου, Λιάνα Τζιόβα, Κωνσταντίνος Τζιόβας, Χαρά Τριανταφύλλου, Θεοχάρης Τσαγκογιάννης, Παναγιώτα Τσολιού, Χρήστος Φανίτσιος, Λάμπρος Φλιτούρης, Ιφιγένεια Χατζηδαβιτίδου, Κίμων Χολέβας και Δέσποινα Χρηστίδη. 

Στις 19.00 το Exit Poll

Το exit poll, αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές και η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος, θα δώσουν στους πολίτες μία σαφή εικόνα για το πώς καταγράφονται οι πολιτικές δυνάμεις, την Κυριακή των εκλογών.

Τα αποτελέσματα του exit poll που διενεργείται από κοινού από τα τηλεοπτικά κανάλια και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, αναμένεται στις 19:00  ακριβώς με το πού κλείσουν οι κάλπες. 

Στις 21:00 θα υπάρξει η πρώτη εκτίμηση αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών, βάσει των επισήμων στοιχείων από τους δικαστικούς εκπροσώπους στα εκλογικά τμήματα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more