Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.




ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΕΛΛΑΣ

Στις αρχές του 2023, συνδημότες μας εξέφρασαν την ανησυχία τους για τiς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τον δήμο για την κατασκευή της ξύλινης πεζογέφυρας και τα προβλήματα ασφαλείας που προέκυψαν.
Η ομάδα ‘Ενεργοί Πολίτες Πέλλας’ με γνώμονα το κοινό συμφέρον και την πίστη της στην ενεργό συμμετοχή των δημοτών στην τοπική διακυβέρνηση για μια καλύτερη τοπική κοινωνία, ανέλαβε δράση.
Ο συντονιστής της ομάδας, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ, μέσω δικτύου μη κερδοσκοπικών οργανισμών, συγκέντρωσε και διαχειρίστηκε μια ομάδα πολιτικών μηχανικών και νομικών με εμπειρία στο πεδίο των δημοσίων έργων & προμηθειών.
Σε αγαστή συνεργασία με τον συνδημότη ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΡΑΠΑΤΟΓΛΟΥ και τις πολύτιμες και βαθιές γνώσεις του στην υλοποίηση δημόσιων έργων, ξεκινήσαμε μια απ’ άκρον εις άκρον έρευνα για το τι πραγματικά έλαβε χώρα με την προμήθεια και την κατασκευή της πεζογέφυρας.
Πραγματοποιήσαμε μια σχολαστική και ενδελεχή έρευνα για την προμήθεια της πεζογέφυρας. Η έρευνά αποκάλυψε πολυάριθμες παραλείψεις, κακοδιαχείριση και κατάφωρη περιφρόνηση της δέουσας επιμέλειας και των ορθών διαδικασιών. Παρά την εντατική προσπάθεια και τον προσωπικό χρόνο που απαιτήθηκε εκ μέρους μας, μερικές φορές εις βάρος των δικών μας επαγγελματικών υποχρεώσεων, παραμείναμε πεισματικά αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε το κοινό καλό.
Οπλισμένοι με αδιάσειστα στοιχεία, συντάξαμε σχολαστικά μια μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στον δήμο, την οποία καταθέσαμε στην εισαγγελία Γιαννιτσών την 05/04/2023. Ένα ισχυρό και λεπτομερές έγγραφο που αποκάλυπτε την εκτεταμένη αμέλεια και κακοδιαχείριση του έργου, παράγοντες που κατέστησαν την πεζογέφυρα ακατάλληλη προς χρήση από τους δημότες.
Γνωρίζαμε ότι προκαλούσαμε το κατεστημένο στην τοπική πολιτική και τους βαθιά ριζωμένους τρόπους λειτουργίας και συμπεριφοράς στον δήμο, αλλά πιστεύαμε στον σκοπό μας. Η αντίδραση των υποστηρικτών του πρώην δημάρχου ήταν άμεση και εχθρική. Κατέφυγαν σε κάθε είδους χαρακτηρισμούς, διασπορά ψευδών πληροφοριών και διάφορες ύπουλες τακτικές για να δυσφημίσουν πρόσωπα και πράγματα για τα οποία δεν γνώριζαν σχεδόν τίποτε. Ήλπιζαν ότι η παιδαριώδης συμπεριφορά τους θα μας εκφοβίσει και θα μας αποκαρδιώσει.
Αλλά δεν υποχωρήσαμε. Αντίθετα, διπλασιάσαμε τις προσπάθειές μας, με γνώμονα την αποκλειστική μας εστίαση στην ασφάλεια των συνδημοτών μας. Η επιμονή μας απέδωσε καρπούς όταν ο εισαγγελέας έλαβε σοβαρά υπόψη του τις ανησυχίες μας και διέταξε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για την ασφάλεια της πεζογέφυρας. Η πραγματογνωμοσύνη επιβεβαίωσε αυτό που φοβόμασταν: ‘δεν υπάρχει βεβαιότητα για την ασφάλεια της πεζογέφυρας’. Προς τιμήν της η νέα δημοτική αρχή κινήθηκε με ταχύτητα και σφράγισε την πεζογέφυρα μέχρι νεωτέρας.
Οι συντονισμένες προσπάθειές μας ως ενεργοί πολίτες κατέληξαν σε μια σημαντική νίκη με την απόφαση της δημοτικής αρχής να κλείσει την ξύλινη πεζογέφυρα. Αυτό το επίτευγμα υπερβαίνει το άμεσο κλείσιμο μιας δομικά εκτεθειμένης υποδομής - υπογραμμίζει την ανάγκη για συνολική αλλαγή κουλτούρας στην τοπική διακυβέρνηση.
Η τοπική αυτοδιοίκηση στιγματίζεται για δεκαετίες τώρα από ένα μοτίβο κακοδιαχείρισης, παραλείψεων, πελατειακών σχέσεων, σύγκρουση συμφερόντων, αμφισβητούμενων πρακτικών και μια αυταρχική προσέγγιση στη διαχείριση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων και υπηρεσιών. Υπάρχει μια διάχυτη περιφρόνηση της δημόσιας ασφάλειας και του κοινού καλού, σε συνδυασμό με μια χρόνια έλλειψη δέουσας επιμέλειας. Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για διαφάνεια, λογοδοσία και δέσμευση στις αρχές της χρηστής διακυβέρνησης και της συμμετοχής των δημοτών στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more