Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Από τον Γ. Πέτσο στον Γ. Καρασμάνη

Το story των Υπουργοποιημένων στην Πέλλα από το 1974 έως σήμερα

Έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε τα στελέχη εκείνα τα οποία από το 1974 έως και σήμερα, δηλαδή 40 χρόνια μετά, αξιοποιήθηκαν σε κυβερνητικές θέσεις από το νομό Πέλλας. Την μερίδα του λέωντως κατέχει σαφώς το ΠΑΣΟΚ που από το 1981 έως το 2012 είχε αξιοποιήσει 4 στελέχη του.  Για τη Νέα Δημοκρατία η Υπουργοποίηση Καρασμάνη ήταν η πρώτη στην ιστορία της. 


Νεκρή περίοδος
Η πρώτη περίοδος της μεταπολίτευσης ήταν νεκρή για τα στελέχη του νομού Πέλλας. Ο Καραμανλής ήρθε να αναλάβει τα ηνία. Ο κρατικός μηχανισμός ήταν διαλυμένος και στις εκλογές τα σύνθημα ήταν ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ  η τανκς. Τελικώς ο Εθνάρχης νίκησε και κατάφερε να διατηρήσει τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία έως και το 1980 όπου και μεταπήδησε στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Από τότε η Πέλλα είχε 5 έδρες. Ήταν η εποχή που στη δεξιά μεσουρανούσαν οι Αντίγονος Ζωγράφος, Ιωάννης Προκοπίδης και Αρίσταρχος Γκίλας και από το κέντρο οι Θωμάς Ανδρεάδης και ο μετέπειτα Δήμαρχος Έδεσσας Πέτρος Σούγγαρης.  Βεβαίως το 1977 εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε εκλογές στην Πέλλα και ο μετέπειτα Υπουργός Γιώργος Πέτσος.  Όαση ίσως την δεκαετία του 70΄ το ότι ο Αρίσταρχος Γκίλας χρημάτισε Γ Αντιπρόεδρος της Βουλής την κοινοβουλευτική περίοδο 1977-1981. Ο αείμνηστος Γκίλας που έφυγε από την ζωή το 2003 σε ηλικία 85 ετών χρημάτισε Βουλευτής με την ΕΡΕ προδικτατορικά για 4 χρόνια και με τη ΝΔ για 4 χρόνια.

Η αλλαγή με τον Γ. Πέτσο στην Κυβέρνηση
Το σωτήριων Έτος 1981 ήρθε και ο Γιώργος Πέτσος νέος δικηγόρος και μετέπειτα κουμπάρος του Ανδρέα Παπανδρέου αναλαμβάνει Υφυπουργός Άμυνας πίσω από τον Ανδρέα Παπανδρέου ο είχε την ευθύνη του χαρτοφυλάκιου. Το 1982 παραιτήται και προσωρινά αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ λόγω διαφωνίας με τον Ανδρέα αλλά λίγο πρίν το 1985 τα βρίσκουν και πάλι και ο Γ. Πέτσος είναι στις λίστες του Κινήματος. Το 1987 αναλαμβάνει Υφυπουργός Βιομηχανίας και το ίδιο έτος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. Το 1988 αναλαμβάνει Υπουργός Μεταφορών και το 1989 Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Το 1990 κατηγορήθηκε για το σκάνδαλο Κοσκωτά όπου του στέρησε την δυνατότητα να είναι στις λίστες του ΠΑΣΟΚ το 1993. Το 1998 εκλέχτηκε ανεξάρτητος Νομάρχης Πέλλας αλλά παραιτήθηκε γρήγορα και στις εκλογές του 2004 και του 2007 τον βρίσκουμε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α Θεσσαλονίκης και στην Πέλλα. Μεγάλη πολιτική καριέρα για τον Γιώργο Πέτσο.

Στην Κυβέρνηση και ο Δήμος Παπαδημητρίου
Άλλο ένα στέλεχος που δεν είχε αναγνωρισιμότητα από το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιήθηκε το  ΠΑΣΟΚ στην δεκαετία του 1980. Πρόκειται για τον Δήμο Παπαδημητρίου που το 1987 είχε αναλάβει Υφυπουργός Παιδείας. Ο ίδιος είναι δάσκαλος και εκλέχτηκε Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 1977 έως το 1985.

Εκσυγχρονιστική παρουσία με τον Γ. Πασχαλίδη
Ο Γ. Πέτσος ήταν απών από τα δρώμενα του ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του 1990. Τα ηνία όμως πήρε ο Γιώργος Πασχαλίδης ο οποίος ακολούθησε το ρεύμα της εποχής και την εκσυγχρονιστική του πορεία κατάφερε να είναι κοντά στον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα εκλεγόταν συνεχώς από το 1989 έως το 2004 όπου και έχασε την έδρα του για την περιβόητη υπόθεση των λευκών. Ο Κώστας Σημίτης κερδίζει τις εκλογές του 1996 μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου και ορίζει τον Γιώργο Πασχαλίδη Υφυπουργό Παιδείας. Αμέσως μετά όμως με τον πρώτο ανασχηματισμό τον αναβαθμίζει ως Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό και στενό του συνεργάτη. Μετά τις εκλογές του 2000 τον ορίζει Υπουργό Μακεδονίας Θράκης και από το 2003 ως το 2004 ως Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η Θεοδώρα στην Κυβέρνηση

Ο Γ. Παπανδρέου εκλέγεται το 2009 με το σύνθημα Λεφτά Υπάρχουν. Από κοντά και η Βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη που ορίζεται ως Υφυπουργός Εσωτερικών με έδρα την Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά είχε τον ρόλο του παλαιού Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης που είχε καταργηθεί. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν καλά και η Κυβέρνηση έπεσε με τα γνωστά γεγονότα. Η ίδια πάντως μετρά μια σημαντική παρουσία στην βουλή από το 2000 έως και σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more