Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016

Ν.Χουντής: «Να χρηματοδοτήσει η ΕΕ την εκπαίδευση των 20000 προσφυγόπουλων στην Ελλάδα».


Ερώτηση Νίκου Χουντή σε Κομισιόν.


Θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα για να ανταπεξέλθει στα 20.000 επιπλέον παιδιά πρόσφυγες εγκλωβισμένα στην Ελλάδα;
Ποιες ΜΚΟ επωφελούνται από κοινοτικούς πόρους στον τομέα της εκπαίδευσης στη χώρα μας και με ποια ποσά;
Αυτά είναι τα καίρια ερωτήματα που έθεσε ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Ν. Χουντής στην Κομισιόν ενόψει του επικείμενου ανοίγματος των σχολείων το Σεπτέμβριο.

Ο Ν. Χουντής στην ερώτησή του, υπογραμμίζει ότι το υποχρηματοδοτούμενο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει μέχρι το Σεπτέμβριο να ενσωματώσει τους εγκλωβισμένους ανήλικους πρόσφυγες σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας. Ήδη όμως οι σχολικές αίθουσες, ειδικά στην επαρχία είναι υπερπλήρεις και υποστελεχωμένες μετά από έξι χρόνια μνημονίων, οπότε χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση θα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις.

Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, τονίζει επιπλέον, ότι ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 57.000 με ανοδική τάση, εκ των οποίων το 38% είναι ανήλικοι (περίπου 20.000) σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο Ν. Χουντής επισημαίνει επίσης ότι σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές ΜΚΟ διαχειρίζονται ευρωπαϊκούς πόρους ώστε να παρέχουν ανεπίσημη ή άτυπη εκπαίδευση στους ανήλικους πρόσφυγες, οι οποίοι, σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Save the Children, έχουν μείνει εκτός εκπαιδευτικών συστημάτων για περίπου 18 μήνες.


Ολοκληρώνοντας, ο Έλληνας ευρωβουλευτής εφιστά την προσοχή στο ότι η ΕΕ δεν έχει δώσει ακόμα σαφή απάντηση ως προς το μέλλον των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής πολιτικών ενσωμάτωσης ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω ακροδεξιά και εθνικιστικά κινήματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου