Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ, ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΚΥΔΡΑΣ

Του Δικηγόρου Κώστα Μπαρμπαγιάννη*
Μετά από χρόνια λειτουργίας και προς όφελος των πολιτών της Αλμωπίας, των Γιαννιτσών, της Κρύας Βρύσης και της Σκύδρας ήρθε η ώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να κλείσει τα παραπάνω υποθηκοφυλακεία και να ταλαιπωρήσει του πολίτες της Πέλλας για ακόμη μια φορά. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση, με βάση το άρθρο 1 περ. 11 “το υποθηκοφυλακείο Έδεσσας, με έδρα την Έδεσσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Πέλλας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, θα εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Εδέσσης, Σκύδρας, Αλμωπίας, Γιαννιτσών και Κρύας Βρύσης” εωσότου κλείσουν φυσικά τα προαναφερθέντα και συγκεντρωθούν όλα σε ένα σημείο
Μη λαμβάνοντας προφανώς η κυβέρνηση την γεωγραφική δομή είτε της Πέλλας είτε άλλων περιοχών της πατρίδας μας έφερε ως πρόταση το παραπάνω σχέδιο νόμου, αγνοώντας φυσικά τις οικονομικές κυρίως επιπτώσεις που θα έχει η παραπάνω πρόταση εφόσον ψηφιστεί για τους πολίτες της Πέλλας και όχι μόνο.
Τι σημαίνει όμως πρακτικά το κλείσιμο των παραπάνω υποθηκοφυλακείων ; Δεδομένου ότι για την έκδοση ενός πιστοποιητικού σήμερα ο πολίτης καλείται να πληρώσει περίπου 10 ευρώ συν τα έξοδα μετακίνησής του ανάλογα βέβαια που κατοικεί, για παράδειγμα ένας Αρχαγγελιώτης μεταβαίνει στο υποθηκοφυλακείο στην Αριδαία, ένας από τα Άθυρα, το Δυτικό, την Αγροσυκιά ή και την Ραχώνα μεταβαίνει στα Γιαννιτσά, όλοι αυτοί δεν θα έχουν να προσθέσουν μόνο την επιπλέον αύξηση που σχεδιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα μεγαρόσημα αλλά και την μετακίνηση τους που με βάση τα παραπάνω παραδείγματα στοιχίζει αρκετά.
Τι θα γίνει όμως όταν κληθεί κάποιος από το Αρχάγγελο Αλμωπίας ή ακόμη χειρότερα από τα χωριά των Γιαννιτσών που προαναφέρθηκαν θα πρέπει να μεταβεί στην Έδεσσα για την έκδοση ενός πιστοποιητικού ; Προφανώς το πιστοποιητικό από 10 ευρώ που στοιχίζει σήμερα συν τα έξοδα της μετακίνησης θα φτάσει στο σημείο να στοιχίζει περισσότερα από 25 ευρώ. Παράδειγμα για να έρθει κάποιος από τα Άθυρα στην Έδεσσα για ένα πιστοποιητικό και να επιστρέψει πίσω χρειάζεται τουλάχιστον 15-20 ευρώ καύσιμα συν τα 10 ευρώ έκδοση του πιστοποιητικού δηλαδή συνολικά περίπου 25-30 ευρώ (αναφέρεται ως παράδειγμα η έκδοση πιστοποιητικού επειδή αν αναφερθεί ως παράδειγμα η έκδοση συμβολαίου το ποσό που θα πρέπει να δαπανήσει σε καύσιμα και έκδοση πιστοποιητικού ο ενδιαφερόμενος θα ανέλθει σε περισσότερα από 55-60 ευρώ).
Πολλοί θα πουν ότι υπάρχει κάποιο οικονομικό όφελος για την κυβέρνηση και γι’ αυτό προχωρά στην συγχώνευση των παραπάνω υποθηκοφυλακείων, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο οικονομικό όφελος και αυτό επειδή τα υποθηκοφυλακεία είναι άμισθα ενώ οι υπάλληλοι αυτών πληρώνονται από την εκάστοτε υποθηκοφύλακα η οποία εκτός από την γραφειοκρατία που τους επιβάλλει το κράτος έχουν να αντιμετωπίσουν και την απαράδεκτη φορολογία η οποία αγγίζει το 75-80%.
Κουράγιο δυστυχώς σε όσους κληθούν μετά την συγχώνευση των υποθηκοφυλακείων να διασχίσουν ακόμη και περισσότερα από 100 χιλιόμετρα για την έκδοση ενός πιστοποιητικού. Αντί να γίνεται ευκολότερη η ζωή των πολιτών δυστυχώς για ακόμη μια φορά το κράτος μηχανεύθηκε τρόπους προκειμένου να ταλαιπωρήσει τους πολίτες του.


* Ο Κώστας Μπαρμπαγιάννης είναι μέλος του δικηγορικού συλλόγου Έδεσσας και υπεύθυνος δικαιοσύνης της ΝΟΔΕ Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 εξελέγη πρώτος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμού του Γιάννη Ιωαννίδη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more