Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Σε εκλογική ετοιμότητα τα Κόμματα εν όψει πρόωρων εκλογών




Δεν βγάζει τον Χειμώνα η Κυβέρνηση


Σε οριστική εκλογική ετοιμότητα πλέον βρίσκονται τα Κόμματα καθώς όλο και περισσότερες είναι οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να βγάλει τον Χειμώνα. Μάλιστα απόρρητα τηλεγραφήματα από ξένες πρεσβείες αναφέρουν ότι επικρατέστερες ημερομηνίες για τι πρόωρες εκλογές είναι η 30η Οκτωβρίου ή η 6η Νοεμβρίου.   Άλλωστε το πρόγραμμα δεν βγαίνει και έτσι κατά τα φαινόμενα και με τον φόβο ενεργοποίησης του αυτόματου κόφτη είναι πολύ πιθανό το σενάριο να στηθούν κάλπες.  Πάντως και τα Κόμματα κάθε άλλο παρά έτοιμα εμφανίζονται καθώς έχουν τα εσωτερικά τους ζητήματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει προγραμματιστεί συνέδριο για το τέλος Σεπτεμβρίου ενώ θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ. Εκεί λοιπόν αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες ότι θα κριθούν πολλά και δεν αποκλείεται να ανακοινώσει μονομερείς ενέργειες ώστε όταν αποφασίσει τις πρόωρες εκλογές να έχει αιφνιδιάσει.  Από την άλλη η Νέα Δημοκρατία στην ΔΕΘ δια του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη θα ανακοινώσει το δικό της πρόγραμμα το οποίο θα στηριχθεί στην αλήθεια καθώς και στις γενέες θέσεις οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι δημαγωγικές. Από πλευράς ΝΔ τονίζουν ότι η ανακοίνωση του προγράμματος της ΝΔ θα  είναι το κερασάκι στην τούρτα της αυτοδυναμίας και το μόνο που θα σώζει τον  ΣΥΡΙΖΑ είναι να κάνει το γρηγορότερο δυνατόν εκλογές ώστε η διαφορά να είναι ποιο μικρή. Τέλος μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει στη κεντροαριστερά καθώς φαίνεται ότι έχει βρεθεί ο κοινός τόπος ώστε να φτιαχτεί ένα νέο Κόμμα με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της ΔΗΜΑΡ και άλλων ομάδων και σχημάτων ενώ ερωτηματικό αποτελεί τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος όμως τον τελευταίο καιρό σκέφτεται να συμπράξει με το σχήμα και γιατί όχι να είναι υποψήφιος Πρόεδρος του. Κατά α φαινόμενα οι ηγέτες θα είναι και υποψήφιοι έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κεντροαριστερό σχήμα όπου στις επόμενες εκλογές θα λάβει διψήφια ποσοστά. Παρακάτω σας παραθέτουμε τα ονόματα που ακούγονται για την συγκρότηση ψηφοδελτίων στα Κόμματα
ΣΥΡΙΖΑ
Σαφώς και θα υπάρξουν αλλαγές στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα γίνει το τετραήμερο 13 - 16 Οκτωβρίου, θεωρείται καθοριστικό για τα επόμενα βήματα του κόμματος, τη σαφή επιδίωξη του κ. Τσίπρα να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ βασικό πυλώνα του νέου διπολισμού, ενώ σαφώς θα επηρεάσει και την κυβερνητική πορεία. Σίγουροι θεωρούνται για το ψηφοδέλτιο της Πέλλας η Υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης, ο πρώην Βουλευτής Χρήστος Σμίας και η Κατερίνα Ζήνα που στις εκλογές του Ιανουαρίου ήταν η έκπληξη τερματίζοντας 4η. Από εκεί και πέρα μένουν δυο θέσεις ανοικτές. Ο πανεπιστημιακός Τάσος Πέτκου δεν επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος και αυτό δημιουργεί τρύπα στην Έδεσσα όπου δεν αποκλείεται την θέση του να πάρει ο δημοτικός σύμβουλος Έδεσσας και επικεφαλής της παράταξης Φυσάει Κόντρα Βασίλης Δημητριάδης. Ενδιαφέρον φαίνεται ότι έχει και ο πρώην Βουλευτής και νυν ΠΕΣΥΑΡΧΗΣ ιατρός Ηλίας Θεοδωρίδης κάτι που θα ανακατέψει για τα καλά το ψηφοδέλτιο ενώ θα το ενισχύσει αφάνταστα. Βέβαια αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα το γεγονός ότι θα συμμετάσχουν 4 υποψήφιοι από τον κάμπο. Τέλος σε ενδεχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το ποιο πιθανό είναι να παρθεί μια έδρα.

Νέα Δημοκρατία
Το σύνθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ανανέωση. Για την ώρα όμως αυτό δεν φαίνεται.  Στο ψηφοδέλτιο θεωρούνται σίγουροι ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Γιώργος Καρασμάνης και οι πρώην Βουλευτές Διονύσης Σταμενίτης και Δάνης Τζαμτζής. Από εκεί και πέρα ακούγεται έντονα τα ονόματα των περιφερειακών συμβούλων Μαρίας Καράμπελλα και Μαρίας Ζωγράφου καθώς και του Κώστα Μπαρπαγιάννη που είναι δικηγόρος.  Υπάρχον πληροφορίες που αναφέρουν ότι και περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Ανδρίτσος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει. Τέλος θα υπάρξουν πιέσεις ώστε να κατέβει υποψήφιος Βουλευτής και ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου μιας και το ενδεχόμενο εκλογής τριών Βουλευτών τον ευνοεί αφάνταστα. Από την Αλμωπία είναι πιθανό να επιλεγεί ο πρώην Δήμαρχος και περιφερειακός σύμβουλος Πέτρος Ζέρζης ή κάποιος δημοτικός σύμβουλος από το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου Δημήτρη Μπίνου.


Κεντροαριστέρα
Στην Κεντροαριστερά όλα είναι ανοικτά και εξαρτούνται από το ενδεχόμενο να είναι συντεταγμένοι σε ένα ψηφοδέλτιο. Αν γίνει κάτι τέτοιο και με το δέλεαρ της εκλογής ενός Βουλευτή στην Πέλλα πολλοί είναι που θα σηκώσουν το χέρι. Αναμένεται λοιπόν να δούμε αρκετές συμμετοχές όπως του πρώην Δημάρχου Έδεσσας Γιάννη Σόντρα, της Ραχήλ Αλεξανδρίδου, της Αγαθής Μακρίδου, του πρώην Δημάρχου Αλμωπίας Δημήτρη Πασόη καθώς και του πρώην Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και μέλους του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου Βασίλη Γιουματζίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more