Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ




 Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
Τελικά το θέμα ΑΝΑΠΗΡΙΑ στη χώρα μας, είναι για κλάματα, κάτι που το έχω ξαναγράψει αμέτρητες φορές, και δυστυχώς, ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, δεν αλλάζει ΤΙΠΟΤΑ σε αντίθεση με τους «πανηγυρισμούς» ορισμένων συνδικαλιστών από το χώρο της αναπηρίας, που θέλουν να πείσουν ότι Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ…
Καθημερινά έχω επικοινωνία με χρόνια πάσχοντες, με άτομα με αναπηρίες, και ΟΛΟΙ εκφράζουν την απογοήτευση τους, τα παράπονα και την ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ τους γιατί ζουν σε μια χώρα, η οποία τους έχει βάλει σε «ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ» και τους χτυπά αλύπητα, ενώ κάποιους άλλους,  ΛΙΓΟΥΣ, τους έχει «στον αφρό»!
Μάλιστα, σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχα με κάποιον φίλο πρώην μέλους μιας αναπηρικής οργάνωσης, μέσα σε όλα τα άλλα, και μιλώντας για ένα παλαιότερο δημόσιο σχόλιο μου για «ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ», μου είπε χαρακτηριστικά πως «έμεινα πολύ πίσω, μιας και η Ελλάδα, στο θέμα της αναπηρίας πρωτοτυπεί ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ έχοντας (με τη βοήθεια ορισμένων συνδικαλιστών, και περιμένω τα στοιχεία που μου υποσχέθηκε) δημιουργήσει ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΩΝ, ΑΤΕΛΕΙΩΤΩΝ».
Αν λάβουμε υπόψη μάλιστα και ΟΛΑ αυτά που «δια νόμων» (και καλά) έχουν επιβληθεί, π.χ, την «λίστα» των παθήσεων, τον «τιμοκατάλογο των ποσοστών αναπηρίας», κλπ, κλπ, κλπ, πάμε σε μια κατάσταση που ο όρος ΑΙΣΧΟΣ θα αποτελούσε «χάδι» προκειμένου να περιγράψουμε την Ελληνική πραγματικότητα στην Αναπηρία.
Μέσα από όλες τις συζητήσεις που κάνουμε με τα άτομα με αναπηρίες, προκύπτουν «λεπτομέρειες», τις οποίες όπως φαίνεται ΔΕΝ έχουν σκεφτεί, η ΔΕΝ θέλησαν να σκεφτούν οι διάφοροι, από «νομοθέτες», μέχρι και εκείνους που και καλά «εκπροσωπώντας» τους ανάπηρους «κάνουν προτάσεις» για να καλυτερέψει η ζωή τους.
Για παράδειγμα, αναρωτιόμαστε ΟΛΟΙ….
ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 80%;
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ;
ΤΟΥ 50, ΤΟΥ 60, ΤΟΥ 70%, ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΡΑΤΟΣ», ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ, ΥΓΙΕΙΣ;
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΝΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΣΟΣΤΟ 80% ΚΑΙ ΠΑΝΩ;
Και όταν μιλώ  για ελαφρύνσεις, ειδικά στις μέρες μας, πρώτα απ’ όλα εννοώ τις ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ και τις ΑΦΑΙΜΑΞΕΙΣ που γίνονται σε ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας κάτω του 80% (για να μην πω 87%).
Και Συνέλληνες, πρέπει να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα, γιατί ο κόσμος, ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ.
Όταν ακούει κάποιος για «αναπηρία», το μυαλό του πάει κατευθείαν σε κάποιο επίδομα, κάποιο βοήθημα που παίρνουν τα άτομα με αναπηρίες, πάει στη «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ» στα φάρμακα που έχει ο Χ ανάπηρος, άλλα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ.
ΙΣΩΣ, ο όποιος ανάπηρος να παίρνει κάποιο εξωιδρυματικό επίδομα, η από την Πρόνοια, η κάποια Σύνταξη, αλλά το ποσόν, ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ.
Θα σας αναφέρω παράδειγμα γνωστού μου (που σαν και αυτόν είναι πάρα πολλοί με διάφορες χρόνιες παθήσεις), ο οποίος έχει 74% ποσοστό αναπηρίας, (πάσχει από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας), έχει υπέρταση, διαβήτη, και άλλα πολλά και παίρνει εξωιδρυματικό επίδομα.
Πάμε λοιπόν στις δαπάνες.
ΕΥΤΥΧΩΣ, ΑΚΟΜΑ ΑΥΤΟΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΤΕΡΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ, για την οποία ναι μεν υπάρχει το σχετικό οικονομικό βοήθημα, άλλα το κόβουν ότι ώρα θέλουν.
Η «μηδενική συμμετοχή» του λοιπόν στα φάρμακα, ισχύει ΜΟΝΟ για το βασικό φάρμακο για την πάθηση του, και ΟΧΙ για όλα.
Στα υπόλοιπα πληρώνει κανονικά συμμετοχή, ΑΣΧΕΤΑ αν η πάθηση του και η αγωγή που κάνει ανεβάζει τον διαβήτη κλπ, ΑΣΧΕΤΑ με το ότι ορισμένα σκευάσματα για την ΑΣΤΑΘΕΙΑ, και την ΑΚΡΑΤΕΙΑ, μπαίνουν κανονικά στην συμμετοχή .
Όπως καταλαβαίνετε ακόμα και ο γιατρός να του γράψει ΟΛΑ τα φάρμακα με μηδέν συμμετοχή, το «σύστημα συνταγογραφησης», βάζει από μόνο του ποσοστό συμμετοχής.
Θέλει λοιπόν το μήνα, γύρω στα 285 ευρώ για φάρμακα, κάπου 170 ευρώ για το νοίκι, (δεν βάζουμε τις έκτακτες εξετάσεις, οι οποίες γίνονται συχνά, σε εξωτερικά ιατρεία γιατί για να εξεταστεί από κρατικά πρέπει να περιμένει το λιγότερο τρεις με τέσσερις μήνες), άντε καμιά 100 ευρώ για φαί, και εδώ ερχόμαστε στο «ζουμί», σε αυτά που λέγαμε ποιο πάνω, και 500 ευρώ για δόσεις στην εφορία και στην τράπεζα για το δάνειο που ΕΙΧΕ πάρει όταν είχε δουλειά.
Φυσικά, δεν βάζουμε μέσα τους λογαριασμούς του σπιτιού…
Επειδή λοιπόν ο γνωστός μου, και πάρα πολλοί ακόμα ΔΕΝ έχουν αναπηρία από 80% και πάνω, πληρώνουν ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον ΕΝΦΙΑ, κλπ κλπ.
Διαβάστε και αυτό, το οποίο ΔΕΝ θα το σχολιάσω. Τα σχόλια δικά σας….
«Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παραμένουν εκπτώσεις και εξαιρέσεις στον ΕΝΦΙΑ για ΑμεΑ
Μετά από επιστολές, παραστάσεις, αλλά και τοποθετήσεις στη Βουλή, η  Ε.Σ.Α.μεΑ. πέτυχε την άρση της αδικίας αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ για άτομα με αναπηρία 80% και άνω, με τη διαγραφή διάταξης από το νομοσχέδιο «Τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα προς ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας καπνού κλπ.».
Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 49 του επίμαχου σχεδίου νόμου, που ψηφίστηκε τελικώς χθες Τετάρτη 27 Ιουλίου στη Βουλή, επανακαθορίζονταν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκπτωσης στο φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, για τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ και έπαυε να χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν εισοδήματα από τόκους άνω των 600 ευρώ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω (άρθρο 7 παρ.2 ν. 4223/2013).
Μετά από στοχευμένες παρεμβάσεις διεγράφη τελικώς η διάταξη αυτή από τον νόμο.»
Θα μπορούσα να συνεχίσω με πάρα πολλά παραδείγματα, αλλά πιστεύω πως ΟΛΟΙ καταλάβατε τι συμβαίνει στη μπανανία μας.
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΛΙΓΟΙ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΣΕΙ ΤΟ ΓΛΥΚΟ, ΣΑΣ ΛΕΩ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.
Φυσικά, θα επαναλάβω αυτό που έγραψα πάρα πολλές φορές, πως «ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΟ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΑΝΑΠΗΡΟΣ, Η ΥΓΙΗΣ, ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ, ΑΛΛΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΓΡΑΦΙΑΔΕΣ, ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ»
Μήπως δεν είναι έτσι;

Βασίλης Τσούγκαρης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more