Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Σύσκεψη για την Θεσσαλονίκη με συμμετοχή των Δημάρχων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΕΔ ΠΚΜ

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 25-10-2016 για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό  στο Διοικητήριο (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης), με πρωτοβουλία (πρόσκληση) της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) προσκλήθηκε και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ/ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης ως εκπρόσωπος των δήμων της Π.Κ.Μ.  Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
1.      Πρόγραμμα αποσυμφόρησης των δομών Θεσσαλονίκης με μετακίνηση προσφύγων σε άλλες δομές.
2.      Πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων (relocation) (Ο ρυθμός πραγματοποίησης του)
3.      Μέτρα οδικής ασφάλειας έξω από τα κέντρα (φωτεινή σηματοδότηση, φωτισμός, ράμπες, σήμανση . κ.α.)
4.      Ασφάλεια μέσα στα κέντρα φιλοξενίας.
5.      Πυρασφάλεια μέσα στα κέντρα
6.      Προγραμματισμός εμβολιασμού και διαχείριση επικίνδυνων κρουσμάτων υγείας (ηπατίτιδα Α κ.α.)
7.      Έλλειψη σε φάρμακα στα κέντρα
8.      Έλλειψη σε είδη  πρώτης ανάγκης εκτός σίτισης (βρεφικό γάλα, φαγητό και ειδικές ομάδες, χαρτί υγείας , πάνες κ.α.).
9.      Σεμινάρια από τους υπευθύνους των κέντρων στους υπαλλήλους των ΜΚΟ, ώστε να ξέρει ο καθένας τι πρέπει να κάνει και που πρέπει να αναφέρεται .
10.    Προγραμματισμός τοποθέτησης σταθερής στέγασης (προκάτ σπιτάκια).
11.    Προγραμματισμός ένταξης προσφυγόπουλων στα σχολεία (σε ποια φάση βρισκόμαστε και τι απομένει να γίνει).
12.    Πώς μπορούν να ελεγχθούν και να πιεστούν να παράγουν περισσότερο έργο οι ΜΚΟ.
13.    Εξέταση της δυνατότητας να δοθούν πιο γρήγορα από την ύπατη αρμοστεία χρήματα ή κάρτες ανά οικογένεια προσφύγων για να μπορούν να αγοράζουν μόνοι τους αυτά που χρειάζονται (ενίσχυση της τοπικής οικονομίας).
14.    Να εξεταστεί η δυνατότητα κατασκευής σε κάθε κέντρο μεγάλων χώρων με κουζίνες ώστε να μαγειρεύουν οι ίδιοι  και να μην πετιούνται γεύματα (έχει δημιουργηθεί κάτι παρόμοιο στα Βασιλικά και λειτουργεί καλά έως τώρα).
Στη σύσκεψη προσκλήθηκε και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ο κ. Λ. Κυρίζογλου παρατήρησε ότι προσκλήθηκε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, για την συμμετοχή του οποίου  δεν έχει καμμιά αντίρρηση. Αλλά ο Δήμος Θεσσαλονίκης  που είναι μέλος της ΠΕΔ/ΚΜ δεν έχει καμία  δομή φιλοξενίας προσφύγων , ενώ δεν προσκλήθηκαν οι δήμοι που έχουν δομές φιλοξενίας στα διοικητικά τους όρια
Επίσης παρατήρησε γιατί παρίστανται εκπρόσωποι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι και των άλλων κομμάτων και έλαβε την απάντηση ότι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ (κ.κ. Χρήστος Δρίτσης και Νίκος Παυλίδης) παρίστανται ως σύνδεσμοι για να μεταφέρουν την πληροφόρηση στον Πρωθυπουργό. Εύλογα γεννάται όμως το ερώτημα γιατί δεν παρίστανται εκπρόσωποι και των άλλων κομμάτων για να ενημερωθούν οι ηγεσίες τους, παρατήρησε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ/ΚΜ. Τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ενημερώνει θεσμικά για μια τέτοια σύσκεψη η κα Υφυπουργός που την συγκάλεσε.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ/ΚΜ μετέφερε τις απόψεις-προτάσεις των Δημάρχων της ΠΚΜ που έχουν κέντρα φιλοξενίας. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη  για περαιτέρω μείωση του αριθμού των προσφύγων (16.000 περίπου) στην Π.Κ.Μ., για την φοίτηση των προσφυγοπαίδων και σε σχολεία γειτονικών δήμων (όχι μόνο στα σχολεία των δήμων που βρίσκονται τα κέντρα φιλοξενίας) με υγειονομική κάλυψη  και των Ελληνοπαίδων και των Προσφυγοπαίδων, για ένταξη της λειτουργίας των ΜΚΟ σε ένα κεντρικό σχεδιασμό, για καλύτερη και έγκαιρη ενημέρωση προς αποφυγή αντιδράσεων. Επίσης επισήμανε την ανάγκη για βελτίωση των δομών φιλοξενίας και των υποδομών τους. Ακόμη επισήμανε ότι τον περσινό χειμώνα (2015) πέθαναν στην Ελλάδα 191 άνθρωποι από γρίπη, αριθμός μεγάλος, χωρίς να υπάρχει καμπάνια ενημέρωσης. Εφέτος πέρασε ο πρώτος μήνας που γίνονται αντιγριπικοί εμβολιασμοί και δεν γίνεται καμία καμπάνια  ενημέρωσης για τη γρίπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου