Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2016 Αποτέλεσμα εικόνας για Μητρικού Θηλασμού
Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου 2016), το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε μία σειρά δράσεων σε μαιευτικές κλινικές με στόχο την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με το μητρικό θηλασμό.
Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γερακίνα Μπισμπινά συνοδευόμενη από τις ιατρούς του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Μαρία Σιδηροπούλου και Ασημένια Αδαμίδου επισκέφθηκε το Μαιευτήριο «Γένεσις» στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι νέες μητέρες και οι μέλλουσες μητέρες που συμμετείχαν ενημερώθηκαν σχετικά με τα οφέλη του θηλασμού καθώς και για βασικά θέματα που σχετίζονται με το θηλασμό (το ρόλο της Πολιτείας, την ισχύουσα νομοθεσία, τα δικαιώματα της θηλάζουσας μητέρας κ.λπ.). Στο τέλος της εκδήλωσης, προσφέρθηκαν συμβολικά δώρα στις συμμετέχουσες.
«Οι δράσεις ενημέρωσης για το μητρικό θηλασμό εντάσσονται στο πλαίσιο του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα δίκτυο, που οργανώθηκε και λειτουργεί από μια μεγάλη ομάδα επαγγελματιών υγείας, με συντονιστή το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος του Δικτύου είναι η διοργάνωση δράσεων και προγραμμάτων που προάγουν την πρόληψη στην υγεία, σε συνεργασία με φορείς τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, προγραμματίσαμε μια σειρά από επισκέψεις σε μαιευτικές κλινικές, με στόχο την ενημέρωση των γυναικών για τα οφέλη του θηλασμού και την ενθάρρυνσή τους να συνεχίσουν το θηλασμό, όπως και για το ρόλο της Πολιτείας σε αυτό το θέμα.
   Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της μητέρας να ενημερωθεί και να αποφασίσει ελεύθερα αν θα θηλάσει ή όχι το μωρό της, όπως ακριβώς προβλέπεται και στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Να μπορούν όλες οι κοινωνικές ομάδες να ενημερώνονται για θέματα υγείας, για τα πλεονεκτήματα και την υγιεινή του περιβάλλοντος. Δεν υπάρχουν καλές και κακές μητέρες, καλοί και κακοί γονείς στα θέματα του θηλασμού. Υπάρχουν γονείς με πρόσβαση ή όχι στην ενημέρωση και στη γνώση. Όλες οι γυναίκες αξίζουν να έχουν την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση, ώστε να πάρουν οι ίδιες την κατάλληλη απόφαση για τη διατροφή του παιδιού τους. Να υποστηρίζονται και να βοηθούνται, χωρίς πίεση, κριτική ή ενοχή. Σας εύχομαι ένα υπέροχο ταξίδι στη μητρότητα. Να είναι μια συναρπαστική εμπειρία» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης Γερακίνα Μπισμπινά.
Παρόμοια δράση ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη ενώ δράσεις ενημέρωσης για το μητρικό θηλασμό υλοποιήθηκαν και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τους επαγγελματίες του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 οι ιατροί του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχουν στην ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης για το μητρικό θηλασμό που διοργανώνεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου