Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Ο ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ…




Αποτέλεσμα εικόνας για Ηλίας Θεοδωρίδης Πέλλα

Στη συνέντευξη στο Χρήστο Δημητριάδη και την Πέλλα τηλεόραση.

Γράφει η δημοσιογράφος Σίσκου Ελισσάβετ

 ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ː « Το θέμα με τα κανάλια στη χώρα μας είναι μια αντιπαλότητα.  Τεράστιο ζήτημα! Η ποιότητα της δημοκρατίας εξαρτάται από αυτόν τον τομέα. Έχουμε διολισθήσει από την κομματική δημοκρατία σε ένα μοντέλο τηλεδημοκρατίας. Τα πολιτικά στελέχη παίρνουν γραμμή από τα κανάλια. Τα κανάλια συνεδριάζουν κάθε μέρα και βγάζουν πολιτική γραμμή. Υπάρχουν στελέχη των κομμάτων που αναμασούν και αναπαράγουν αυτόν τον τηλεοπτικό λόγο, και αυτό είναι αναξιοπρεπές, αντιπαραγωγικό. Δε νοείται αυτή η πρωτοκαθεδρία των εθνικών μιντιακών μέσων να καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις.  Από τα Μ.Ε. καθορίζονται οι πολιτικές εξελίξεις, όχι μόνο όσον αφορά τη νίκη κάποιου κόμματος στις εκλογές και τον καθορισμό των κυβερνήσεων, αλλά και τον ορισμό των πολιτικών ηγετών κάθε κόμματος.  Δε θέλουμε τον έναν, προτείνουμε τον άλλον, είναι γνωστά αυτά τα πράγματα. Ο Ελληνικός λαός έχει συνείδηση όλων αυτών.  Λένε, στελέχη της Ν.Δ., πάτε να μας κάνετε Βόρια Κορέα;  Εγώ θα πω κάτι που είναι συνείδηση όλου του λαού, ήμασταν κάτι τέτοιο!  Στη Βόρειο Κορέα, οι εκφωνητές των δελτίων ειδήσεων και οι δημοσιογράφοι, παίζουν κορόνα γράμματα τη ζωή τους, αν δε γελούν, ή δεν κλαίνε όταν πρέπει, κινδυνεύει η ζωή τους. Εδώ,  το κάνουν αυτό επειδή είναι φερέφωνα, προπαγανδιστές, εντολοδόχοι, όχι επειδή κινδυνεύει η ζωή τους, αλλά για οικονομικούς λόγους. Αυτό το θεωρώ εντελώς απαράδεκτο. Επειδή δεν είναι πρώτη φορά που ένα κόμμα θέλοντας να βάλει τάξη,  συγκρούεται με όλο το παλιό διεφθαρμένο καθεστώς, με όλη τη διαπλοκή. Διότι η δημοκρατία μας είναι αθέσμιτη, έχουμε παντελή έλλειψη θεσμοθέτησης της δημοκρατίας. Όλοι οι θεσμοί πάσχουν, οι θεσμοί δεν ήταν ευρωπαϊκοί αλλά  τριτοκοσμικοί.
 Μπορώ να αναφέρω πολλά παραδείγματαː από το Ι.Κ.Α., τις εφορίες, τη δικαιοσύνη με τον τρόπο που αποδίδεται με τις καθυστερήσεις, κά. Αυτοί δεν είναι ευρωπαϊκοί θεσμοί  Η δημοκρατία μας δεν είναι θεμελιωμένη θεσμικά, γι αυτό έχουμε και αυτή τη διαιτητική συμπεριφορά κάθε κόμματος απέναντι στη δημοκρατία. Έγινε  προσπάθεια να αλλάξει το τηλεοπτικό καθεστώς, να μπει μια τάξη, να επανέλθει η νομιμότητα, 27 χρόνια σε αυτή τη χώρα ζούμε ένα καθεστώς προσωρινότητας. Ουδείς θέλησε, ή τόλμησε να το αλλάξει, γιατί η σύγκρουση με τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλη.  Τους βόλευε αυτό το καθεστώς, γιατί δε στηρίζει  προοδευτικά- δημοκρατικά- ριζοσπαστικά κόμματα, στηρίζει κόμματα τα οποία θέλουν το παλιό καθεστώς. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η σύγκρουση με αυτή την πραγματικότητα δεν είχε θετικό αποτέλεσμα.  Η αλλαγή θα έρθει, γιατί είναι συνείδηση του Ελληνικού Λαού. Η χώρα για να κάνει το επόμενο δημοκρατικό βήμα, διαφάνειας- δημοκρατίας- πολυφωνίας, πρέπει να καθαρίσει αυτό το τρίγωνο της διαπλοκής και της αμαρτίας, μεταξύ οικονομικού λόμπυ,  τραπεζών και πολιτικού συστήματος, με διαμεσολαβητή το μηντιακό σύστημα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Μου έκανε εντύπωση που το συμβούλιο της επικρατείας αποφάσισε μέσα σε δύο μήνες . Για την υπόθεση του μνημονίου έκανε δύο χρόνια, για την υπόθεση του PSI έκανε δύο χρόνια, για την υπόθεση των συντάξεων 16 μήνες. Τώρα μέσα σε δύο μήνες αποφάσισε! Μου έκανε εντύπωση αυτός ο συσχετισμός, 11 υπέρ και 14 κατά, αυτό είναι ελπιδοφόρο και είναι δυνατόν να βελτιωθεί. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι θεμελιώδης θεσμός της δημοκρατίας. Αλλά όπως έλεγαν και οι προηγούμενοι- όταν τους βόλευε- άλλο ανεξάρτητη δικαιοσύνη, άλλο αντιπολιτευόμενη. Το είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος του παλιού συστήματος.
  Για να ρυθμιστούν άλυτα θέματα της Κεντρικής Μακεδονίας χρειάζονται παρεμβάσεις, είτε στην κεντρική πολιτική εξουσία, είτε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.  Ήταν πολύ δύσκολο στα χρόνια εκείνα που παίζονταν το μνημόνιο, τότε που έκανε η χώρα επιλογή, ή να διαγράψει το ιδιωτικό χρέος και να απαλλαγεί από αυτό, ή να διαβεί το δρόμο των μνημονίων, διάλεξε το δεύτερο και είμαστε στη πορεία του σήμερα Η κρίση ήταν πολύ μεγάλη, και τα θέματα αυτά, τότε, δεν μπορούσαν να βγουν στην επιφάνεια. Σήμερα η κατάσταση παραμένει η ίδια, παρότι θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα η ολοκλήρωση του άξονα  Θεσσαλονίκης- Χαλκηδόνας- Έδεσσας- Φλώρινας. Αυτός είναι ένας κεντρικός δρόμος, είναι η ιστορική Εγνατία οδός, και όχι μόνο οδικώς να ολοκληρωθεί  αλλά και σιδηροδρομικώς, μιλάμε για εμπορευματική γραμμή και για μεταφορά κόσμου.  Στον προαστιακό σιδηρόδρομο,  η Θεσσαλονίκη το Μητροπολιτικό Κέντρο, θα πρέπει να συνδεθεί με τους γύρω νομούς. Αυτά είναι έργα αναπτυξιακά, τα οποία έμειναν πίσω, πρέπει να δρομολογηθούν, και δυστυχώς ούτε σε αυτό το πακέτο θα ολοκληρωθούν. Συμμετείχαμε τότε στις περιφερειακές εκλογές, αποτελούσε για μας προτεραιότητα αυτός ο δρόμος και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Όμως, για τη σημερινή περιφερειακή διοίκηση αυτό δεν είναι στις προτεραιότητες και πιστεύω ότι δε θα ολοκληρωθεί, θα πάει πίσω για μία επόμενη φάση.
 Είχαμε μια μεταβολή στην Πέλλα, την οποία εγώ είχα επισημάνει στις προηγούμενες εκλογές, το έγραψα σε χαρτί, ότι πολύ πιθανό η διοίκηση αυτή να πέσει. Πιστεύω ότι η εκκαθάριση άρχισε, αυτό θα συνεχιστεί. Όποια πρόσωπα είναι διεφθαρμένα, ή έχουν αποδειχθεί τέτοια, και στο μέλλον να μην μπορούν να συμμετέχουν. Δεν μπορεί να αλλάξει η ποιότητα της πολιτικής στην Ελλάδα εάν δεν απαλλαγούμε από τη διαφθορά. Παντελώς αποτυχημένοι άνθρωποι ιδιωτικά, μπαίνουν στην πολιτική μόνο και μόνο για να κάνουνε δουλειές.
 Η πολιτική για μένα είναι τρόπος ζωής. Ανοίγει ο νέος κύκλος της τρίτης ηλικίας στην πολιτική.  Πιο ώριμος, αλλά και η μαχητικότητα δε μου λείπει.  Χρειάζεται και το στοιχείο της μαχητικότητας.  Υπάρχει  μια ισορροπία μεταξύ αυτών,  για να μπορούμε να κληρονομήσουμε κάτι στους νέους ανθρώπους, στις νέες γενιές που μπαίνουν στην πολιτική. Αυτό είναι  ένα μεγάλο ζήτημα, ένα χάσμα γενεών στην πολιτική. Δεν κληρονομούν οι παλιοί κάτι ωφέλιμο και χρήσιμο και ελκυστικό στις νέες γενιές, έχω και εγώ αυτόν τον καημό. Πάντα θα κάνω πολιτική στη ζωή μου, από ποιες θέσεις δεν έχει σημασία. Ο μεγαλύτερος πόνος για τη χώρα είναι το ανθρώπινο δυναμικό, η κληρονομιά μιας χώρας  είναι η ποιότητα των πολιτικών της.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more