Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016Γενικόλογη αντίδραση της Ύπατης Εκπροσώπου σε ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τις επιθέσεις της Τουρκίας κατά Κούρδων σε εδάφη της Συρίας
Με μια γενικόλογη απάντηση αντέδρασε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τις τουρκικές επιθέσεις κατά Κούρδων σε εδάφη της Συρίας που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Αναφερόμενος στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν τουρκικά στρατεύματα σε εδάφη της Συρίας, ο Ευρωβουλευτής είχε τονίσει τα πλήγματα που δέχθηκαν άμαχοι πολίτες αλλά και Κούρδοι μαχητές, με την Τουρκία να ισχυρίζεται πως επρόκειτο για τρομοκράτες. Παράλληλα είχε αναφερθεί στην προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί την κατάσταση προωθώντας τα συμφέροντά της με πρόφαση την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και είχε ζητήσει τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου. Στην απάντησή της η Αντιπρόεδρος Mogherini έσπευσε να τονίσει πως η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο στη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας και πως η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ απαιτεί στενότερη συνεργασία και διάλογο σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής ΕΕ-Τουρκίας, φροντίζοντας να αποφύγει οποιαδήποτε αναφορά στην επιθετική στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης:

Η πρόσφατη επίθεση που εξαπέλυσαν τουρκικά στρατεύματα σε εδάφη της Συρίας, με πρόφαση την εκδίωξη τζιχαντιστών, είχε ως αποτέλεσμα «παράπλευρα» πλήγματα εις βάρος αμάχων αλλά και κούρδων μαχητών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπήρξαν δεκάδες νεκροί εξ αιτίας βομβαρδισμών[1], ενώ η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται πως επρόκειτο για τρομοκράτες κουρδικής προέλευσης[2].
Παρότι το σύνολο των ευρωπαίων πολιτών έχει αντιληφθεί τη σημασία του πολέμου ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση προωθώντας δικά της συμφέροντα κινούμενη ενάντια σε Κούρδους της Συρίας και προφασιζόμενη την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», με αποτέλεσμα μάλλον να ενισχύεται το Ισλαμικό Κράτος.
Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος :
-       Ποια είναι η θέση της ως προς την στρατηγική που φαίνεται πως ακολουθεί η Τουρκία;
-       Καθώς οι Κούρδοι συνιστούν στην πράξη τον πιο αξιόμαχο αντίπαλο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, πως θα προστατευθούν από νέες τουρκικές επιθέσεις εναντίον τους;

Απάντηση της Αντιπροέδρου κας Mogherini
εξ ονόματος της Επιτροπής
(10.11.2016)

Η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο στη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, όπως αναγνωρίζεται από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου στις 9 Φεβρουαρίου 2015. Τόσο η Τουρκία όσο και η ΕΕ είναι επίσης μέλη της Παγκόσμιας Συμμαχίας. Η ΕΕ είναι προσηλωμένη στη στήριξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας και των προσπαθειών που καταβάλλει για την αντιμετώπιση του ISIL/Daesh και στη διεύρυνση της πολυμερούς προσέγγισής της προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξουδετέρωση και τελικά την κατανίκηση του ISIL/Daesh, την εξάρθρωση των δικτύων του και την αναχαίτιση των φιλοδοξιών του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ απαιτεί στενότερη συνεργασία και διάλογο σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής ΕΕ-Τουρκίας. Η ΕΕ εξακολουθεί να ενθαρρύνει την Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, να αναπτύξει την εξωτερική της πολιτική σε στενή συνεργασία με την ΕΕ, καθώς και να ευθυγραμμιστεί σταδιακά με τις πολιτικές δηλώσεις, αποφάσεις και συμφωνίες. Κατά τον πολιτικό διάλογο υψηλού επιπέδου στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 υπό την καθοδήγηση της ΥΕ/ΑΠ[3] και του αρμόδιου Επιτρόπου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για την Διεύρυνση, συμφωνήθηκε ότι η ΕΕ και η Τουρκία θα πρέπει να συνεργαστούν για να προσπαθήσουν να διευκολύνουν την εξεύρεση λύσης για τη συριακή σύγκρουση. Η ΥΕ/ΑΠ διατηρεί έκτοτε στενή επαφή με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με το εν λόγω θέμα.

Η ΕΕ εξακολουθεί να δίνει πολιτικό έρεισμα για τις διεθνείς προσπάθειες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση, και διεξάγει προδραστικό διάλογο με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους.  Η ΥΕ/ΑΠ συμμετέχει ενεργά και εκπροσωπεί την ΕΕ στη διεθνή ομάδα στήριξης της Συρίας (ISSG)· υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια αναφοράς για την έναρξη πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ υλοποιεί επίσης την «περιφερειακή στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία και το Ιράκ καθώς επίσης και για την απειλή που συνιστά η οργάνωση Da'esh». Το Συμβούλιο, από κοινού με τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή, επανεξετάζει διαρκώς την κατάσταση επί τόπου.[1]     http://www.telegraph.co.uk/news/2016/08/28/turkey-risks-all-out-war-with-kurds-in-syria-after-air-strike-ki/
[2]     http://www.aljazeera.com/news/2016/08/syria-turkish-air-strikes-artillery-kill-20-160828081554630.html
[3]     Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος
Ομιλία του Κώστα Χρυσόγονου για την προώθηση της διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις

Την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την εφαρμογή της οδηγίας 2008/52 για θέματα διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις σχολίασε ο Κώστας Χρυσόγονος. Με ομιλία του στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Ευρωβουλευτής τόνισε πως η οδηγία αυτή επιδιώκει να προάγει τον φιλικό διακανονισμό των διαφορών, ενθαρρύνοντας την προσφυγή στη διαμεσολάβηση. Σημείωσε πως η διαδικασία αυτή αποφέρει οικονομικότερη και ταχύτερη επίλυση διαφορών, γεγονός το οποίο την καθιστά ένα χρήσιμο εργαλείο για τους πολίτες. Παράλληλα τόνισε πως με βάση την επικαιροποιημένη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης και Προστασίας των Καταναλωτών προκύπτει πως η εφαρμογή της οδηγίας για τη διαμεσολάβηση είχε σημαντικό αντίκτυπο στη νομοθεσία πολλών κρατών μελών, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την ΕΕ μέσω της ευαισθητοποίησης των εθνικών νομοθετών σχετικά με τα πλεονεκτήματα της. Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στις δυσκολίες που παρατηρούνται στη λειτουργία των εθνικών συστημάτων διαμεσολάβησης οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τις νομικές παραδόσεις που επικρατούν σε πολλά κράτη μέλη, αλλά κι ένα συχνά χαμηλό επίπεδο της λειτουργίας των μηχανισμών ποιοτικών ελέγχων. Γι’ αυτούς τους λόγους στάθηκε στην ανάγκη προώθησης της διαμεσολάβησης με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την παροχή κινήτρων για τη συστηματικότερη χρήση, άρα και την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της διαδικασίας αυτής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου