Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Άγιος Νικόλαος : Ο Άγιος των υδάτων στην καρδιά του κάμπου !





Τιμήθηκε όπως κάθε χρόνο στην Κρύα Βρύση ο Άγ. Νικόλαος, στο ιστορικό ξωκλήσι του Αγ. Νικολάου στο βάλτο !  Πολλοί ίσως να αναρωτιούνται πως δόθηκε το όνομα ενός Αγίου σ΄ ένα ξωκλήσι που είναι κτισμένο στην καρδιά του Κρυαβρυσιώτικου κάμπου ! Και όμως φίλοι μας ! Όταν κτίστηκε αρχικά, προ αδιευκρίνιστων ετών, το μικρό ξωκλήσι του Αγίου στον συγκεκριμένο χώρο, τριγύρω του υπήρχε ο ιστορικός βάλτος της Λίμνης των Γιαννιτσών και απλά ο χώρος ήταν μία μικρή ξέρα - τούμπα μέσα στον βάλτο.

    Έτσι η παράδοση θέλει κάθε χρόνο να γιορτάζεται από την παραμονή ο Άγιος στο ξωκλήσι. Και φέτος λοιπόν από το απόγευμα της παραμονής της γιορτής, τελέστηκε αρχικά θεία λειτουργία, ενώ στη συνέχεια έγινε η περιφορά της εικόνας γύρω από τον ναό,  από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γηγενών Κρύας Βρύσης ΄΄ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ΄΄ ντυμένα με τη παραδοσιακή Μακεδονική στολή του Παύλου Μέλά !
Επίσης καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας πλήθος κόσμου προσέρχονταν στο ξωκλήσι για ν΄ ανάψουν ένα κερί και να προσκυνήσουν,  ενώ εθελόντριες γυναίκες και τα μέλη της επιτροπής του Ι.Ν. Γεννήσεως Του Σωτήρος, όπου ανήκει το ξωκλήσι, άναψαν όπως κάθε χρόνο μεγάλη φωτιά στον προαύλιο χώρο, κρατώντας ζεστούς γύρω της  όλους όσους ήθελαν να ξημερώσουν στον χώρο . Παράλληλα προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενου και παραδοσιακά εδέσματα, προϊόντα που προσέφεραν τοπικές επιχειρήσεις.
Το ξωκλήσι αποτελεί σημείο αναφοράς στον κάμπο και πραγματικά είναι μία όαση στην καρδιά του, προσφέροντας στιγμές δροσιάς, από την ασταμάτητα, εδώ και δεκαετίες, τρεχούμενη αρτεσιανή βρύση του αλλά και ξεκούραση κάτω από τον παχύ ίσκιο των πλατάνων του, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Την ιστορική εκδοχή της ύπαρξης του ξωκλησιού μας παρουσιάζει ο πατήρ Βασίλειος με ανάρτηση του στην σελίδα του Π.Σ. Ποντίων Κρύας Βρύσης ΄΄ Αλ. Υψηλάντης΄΄ :

Άγιος Νικόλαος, Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας.
Στην πόλη της Κρύας Βρύσης-Πέλλης τιμάται ιδιαιτέρως. Υπάρχει ένα εξωκκλήσι στην καρδιά του κάμπου, το οποίο έκτισε ένα ομογενής με καταγωγή από την Θεσπρωτία της Ηπείρου πριν από 200 χρόνια περίπου. Αυτός ήρθε και παρώκοισε στις όχθες της πρώην λίμνης Γιαννιτσών, κυνηγημένος από τους Τούρκους άρχοντες της ιδιαίτερης πατρίδας του, διότι σκότωσε σε κάποιο επεισόδιο έναν Τούρκο αγά. Οι απόγονοί του ζουν σήμερα στο χωριό Σταυροδρόμι Πέλλας με το επώνυμο Ζυμνάκος και στην Ακρολίμνη Πέλλας με το επώνυμο Παπαπέτρου.

Το 1964 ο ομογενής Καραγιαννίδης Κώστας από την Κερασούντα του Πόντου επιμελήθηκε το εξωκκλήσι, που ήταν μισοερειπωμένο και σε κακή κατάσταση.
Λύσανδρος Γ. Αμιτζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more