Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ





ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

 Στο πλαίσιο της προσπάθειας δυναμικής βοήθειας, για τη συγκρότηση σχεδίου δράσης  στο πεδίο του τουριστικού προϊόντος του νομού, τόσο σε υποδομές όσο και στην περιηγητική διοργάνωση καθ όλη τη διάρκεια του έτους,  επισκέφτηκαν  το Ν. Πέλλας  η  αντιπεριφερειάρχης  κ. Αθηνά Αηδονά   με τον κ. Αλέξανδρο Θάνο  υπεύθυνο τουρισμού της περιφέρειας  και τον κ. Τσίκο  ο οποίος  συντόνισε την όλη διαδικασία της σύσκεψης. Η πρωτοβουλία  ανήκει στην κ. Αηδονά και  ο στόχος  είναι η πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του Ν. Πέλλας.
   Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος,  οι δήμαρχοιː Έδεσσας κ. Γιάννου, Αλμωπίας κ Μπίνος, Γιαννιτσών κ. Στάμκος,  ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ν. Πέλλας κ. Τσώτσος, οι  υπεύθυνοι τουρισμού και των τριών δήμων, η προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων  Ν. Πέλλας κ. Τσιγαρίδα,  εκπρόσωποι  επαγγελμάτων γύρω από τα προϊόντα  τουρισμού, ο πρόεδρος του ορειβατικού συλλόγου Αριδαίας  κ. Μυλωνάς, η  κ. Ζωγράφου υπεύθυνη περιφερειακή σύμβουλος, εκπρόσωποι της αερολέσχης Έδεσσας, ο διευθυντής από την αναπτυξιακή Πέλλας κ. Κιοσέογλου,  και  δημοσιογράφοι για να καταγράψουν τη συνάντηση  ώστε να ενημερώσουν τους πολίτες  αλλά  και  να συμβάλουν στην προσπάθεια προβολής του νομού.
  Η αντιπεριφερειάρχης κ. Αθηνά Αηδονά και ο κ. Αλέξανδρος Θάνος  διατύπωσαν τη διαπίστωση ότι  ο Ν. Πέλλας έχει υπόβαθρο και προτερήματα για τουρισμό όλο το χρόνο, αρκεί να οργανωθεί η προσπάθεια, να μπει για χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ, και ζήτησαν-- επειδή παγκοσμίως ο τρόπος προβολής με εκθέσεις φθίνει-- να  σχεδιαστεί το μέλλον της προώθησης  του τουριστικού προϊόντος με ευρηματικότητα και άλλες δράσεις.
 Στην παρέμβασή του ο κ. Ιορδάνης Τσώτσος ενημέρωσε-- στοιχεία επιμελητηρίου—πως  250 μεγάλες επιχειρήσεις  υπάρχουν στο νομό που προσφέρουν 5000 κλίνες, υπάρχουν και 2500 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από το τουριστικό προϊόν.  Ζήτησε, η Θεσσαλονίκη να αναλάβει την πρωτοβουλία ώστε να γίνει καλό το οδικό δίκτυο προς το Ν. Πέλλας και γενικά από τον Έβρο ως τα Γιάννενα,  για να γίνεται με ευκολία η διακίνηση των περιηγητών, επίσης τη συγκρότηση ομάδας εργασίας με συμμετοχή  από  τους εμπλεκόμενους νομούς για  τον ίδιο σκοπό. Τόνισε, στη συνέχεια, πως οργανωμένα  θα δοθούν στην περιφέρεια όλα τα σημεία περιηγητικού ενδιαφέροντος του Ν. Πέλλας που έχουν ανάγκη παρέμβασης,  ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα με χρηματοδότηση που πρέπει να κατευθύνεται  πρώτα προς την περιφέρεια και μετά η Θεσσαλονίκη. Υπενθύμισε πως  πρέπει να αξιοποιηθούν και οι ιαματικές πηγές Λουτροχωρίου- Σκύδρας.  Εξέφρασε πικρία-- με το δίκιο του – πως  παρόλο που οι υποσχέσεις μέχρι τώρα είναι πολλές δεν έχει υλοποιηθεί καμία.
  Στη συνέχεια ο δήμαρχος Αλμωπίας πήρε το λόγο και τόνισε πως τα σύνορα των δήμων πρέπει να καταρριφθούν και μετά να σχεδιαστεί ανάπτυξη  για το καλό  όλων των κατοίκων του νομού. Μίλησε για, το περιηγητικό προϊόν της περιφέρειας Αλμωπίας  και πρώτα απ  όλα τις Ιαματικές πηγές της Λουτρόπολης, ορειβασία, φαράγγια, θρησκευτική και  γαστρονομική περιήγηση,  το γεγονός ότι  πρέπει όλα αυτά να βελτιωθούν με χρηματοδοτικά  προγράμματα και να δημιουργηθούν κίνητρα παραμονής  περισσοτέρων ημερών σε κάθε περιηγητικό προορισμό.  Συμφώνησε  ότι το οδικό δίκτυο δεν ευνοεί  προς  αυτή την  προσπάθεια και ζήτησε  από την περιφέρεια τη βελτίωσή του, καθώς και μια άλλη δυναμική αποτελεσματικότερης διαφήμισης των προϊόντων αυτών.
 Ο  δήμαρχος Έδεσσας, στη συνέχεια, ήταν πιο καταγγελτικός και επικριτικός προς τις υποσχέσεις αφού- σχεδόν ποτέ- δεν υλοποιούνται και  η κατάσταση παραμένει η ίδια. Εξέφρασε παράπονα και πικρία γι αυτά που έχουν συμβεί και συμβαίνουν . Τόνισε πως, όλοι οι περιηγητικοί προορισμοί στην περιοχή της Έδεσσας έχουν προβλήματα τα οποία χρήζουν χρηματοδοτικές παρεμβάσεις. Από το 2011 μέχρι σήμερα η Έδεσσα δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ, ακόμα και  ο αποχιονισμός γίνεται με έξοδα του δήμου από τη στιγμή που 200.000 ευρώ δίνονται από το κράτος για τον αποχιονισμό του Παρνασσού.  Χαρακτήρισε  την κατάσταση  τραγική, αφού λείπουν  πινακίδες από σημεία που πρέπει να υπάρχουν για  να ενημερώνουν  πώς ο περιηγητής θα κινηθεί για να φτάσει στο νομό,  τις  υποδομές  ανεπαρκείς  για να κρατήσουν τον επισκέπτη  περισσότερο χρονικό διάστημα στους περιηγητικούς προορισμούς,  έτσι  οι επισκέψεις, στους Καταρράκτες ή στον Άγιο Αθανάσιο  και αλλού, είναι της μιας ημέρας ή κάποιων ωρών.
  Ο δήμαρχος Γιαννιτσών  εμφανίστηκε απαισιόδοξος  αφού πρέπει να γίνουν αρκετά και  εξέφρασε την πικρία του για τη χωριστή  λειτουργία  των δήμων του νομού. Καταλόγισε ευθύνες και στον εαυτό του που  δεν ιεράρχησε σωστά κάποια σημαντικά  θέματα  Εξέφρασε τη διαπίστωσή του πως  υποφέρει η περιηγητική ενότητα  Ν.Πέλλας,  το πρόβλημα είναι διαχειριστικό ( μανατζάρισμα )και το χρέωσε στην Περιφέρεια.  Συμφώνησε με την ακαταλληλότητα των δρόμων, που επίσης το χρέωσε στην Περιφέρεια. Τόνισε πως αυτό που λείπει από την Πέλλα  είναι το ενιαίο σχέδιο και η  προβολή του (project) από την κεντρική διοίκηση, αφού  Ελλάδα δεν είναι μόνο  η θάλασσα. Παραδέχτηκε πως έχουν γίνει πράγματα προς την κατεύθυνση  του μουσείου Πέλλας και την ανάδειξη των Οθωμανικών μνημείων.  Χαρακτήρισε, ο δήμαρχος Πέλλας, τον τουρισμό για την περιοχή συμπλήρωμα  αφού  η αγροτική παραγωγή  είναι αυτή που  παράγει πλούτο. Συμφώνησε με τη συνεργασία, τόσο με τους δήμους του νομού, όσο και  τους όμορους.
 Η κ. Τσιγαρίδα   αναφέρθηκε στην ισχνή  κρατική  χρηματοδότηση, από την Κεντρική Διοίκηση προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για τις ανάγκες και την προβολή των αρχαιολογικών χώρων  που-- όπως μας είπε-- γίνεται με λάθος τρόπο.
Πρότεινε πρόσκληση-ενημέρωση για ξεναγούς και δημοσιογράφους, ώστε να βοηθήσουν στο θέμα της προβολής , πράγμα το οποίο είχε γίνει παλιά και  έφερε αποτελέσματα.
  Ο πρόεδρος του ορειβατικού συλλόγου Αριδαίας  κ. Μυλωνάς, ο οποίος είναι και Μηχανικός Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης, ζήτησε τη δημιουργία πιστοποιημένου  δικτύου  μονοπατιών, όλου  του ορεινού όγκου,  που να συνδεθούν με αρχαιολογικούς χώρους , επίσης, και  την κατασκευή καταφυγίων σε σημεία που πρέπει να υπάρχουν.
  Οι εκπρόσωποι της αερολέσχης  Παναγίτσας -Εδέσσης  ζήτησαν, ασφαλτόστρωση  αεροδιαδρόμου, ανάπτυξη υποδομών για αεροτουρισμό, αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με τις πτήσεις  ανεμόπτερων. Στόχος είναι η ανάπτυξη της περιοχής   με ποιοτικό τουρισμό.
   Η παρέμβαση και των άλλων φορέων στη σύσκεψη συνέτεινε στο  ότι θα πρέπει να οργανωθούν όλοι οι αρμόδιοι  φορείς  στον περιηγητικό τομέα ώστε, να καταγραφούν όλοι οι προορισμοί, να  αξιοποιηθούν με χρηματοδοτήσεις,  να προβληθούν  όσο το δυνατόν καλύτερα. Ακόμα στη δημιουργία ενός ασφαλούς οδικού δικτύου με  τις ανάλογες πινακίδες  σε άριστη σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και τους υπόλοιπους νομούς από τον Έβρο μέχρι τα Γιάννενα.
 Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε  οι ερωτήσεις των συναδέλφων ήταν σχετικές με τα ζητήματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω.               
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more