Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Συνέντευξη με την κα Ρόκου για την λειτουργία θεραπευτικού κέντρου ιππασίας στον Λαγκαδά





Γράφει η δημοσιογράφος Βίκυ Μπαϊρακτάρη


Τα ζώα είναι ότι μας απόμεινε από τον παράδεισο  λένε και  αυτόν τον βλέπεις μέσα στα ευγενικά μάτια  του περήφανου αυτού  ζώου του αλόγου  δίπλα  μου έχω την Κυρία Κατερίνα Ρόκου ψυχολόγο και ιδιοκτήτρια του Θεραπευτικού κέντρο ιππασίας στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 

  Β :Πείτε μας κυρία Ρόκου πότε ιδρύσατε το κέντρο αυτό και ποιος ο σκοπός του;
 Κ: Η Υποστήριξη δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2013 στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης με σκοπό τη προαγωγή και διάδοση της θεραπείας μέσω του Αλόγου (Equine Assisted Therapy).
Είναι το πρώτο κέντρο Θ.Ι. Στη Θεσσαλονίκη που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θ.Ι.
 Στο κέντρο μας πραγματοποιούνται ατομικές και ομαδικές συνεδρίες εκπαιδευτικής Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας που απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες και στοχεύουν  στη θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην εκπαίδευση και στη δημιουργική απασχόληση.
 Β:Ποια τα οφέλη που έχει ένα παιδί με ιδιαίτερες ικανότητες και  ο άνθρωπος γενικότερα με  την επαφή του με τα άλογα ?
 Τα οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας είναι πολυδιάστατα Οι ωφελούμενοι μπορεί να παρουσιάζουν προβλήματα κινητικά, συμπεριφοράς, κατάθλιψη, προβλήματα συγκέντρωσης και προσοχής, αναπτυξιακά, ψυχοπαθολογικά, νοητικά και ψυχοκινητικά Με απλά λόγια θέματα που καθιστούν την επικοινωνία τους με το περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολη και κατά συνέπεια η καθημερινότητα τους χαρακτηρίζεται από τους ίδιους και από τον περίγυρο τους ιδιαίτερα βασανιστική. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ στο να αναπτυχθεί η λειτουργικότητα τους, να βελτιωθούν οι κοινωνικές δεξιότητες, η επικοινωνία, να αποκτήσουν αυτογνωσία, κατά συνέπεια να βελτιωθεί η καθημερινότητα τους.
Όλα τα παιδιά από 2 ετών και άνω μπορούν να συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης, ατομικό ή ομαδικό,  ανάλογα με τις ανάγκες όπου επιλέγονται οι κατάλληλες  ψυχοπαιδαγωγικές ασκήσεις και έφιππες δραστηριότητες Στη Θεραπευτική Εκπαιδευτική Ιππασία δεν υπάρχει ανώτατο ηλικιακό όριο εφόσον όμως το βάρος του συμμετέχοντα δεν υπερβαίνει τα 100 κιλά, καθώς  τα άλογα μας στην Υποστήριξη έχουμε επιλέξει να είναι μικρόσωμα ώστε οι εκπαιδευτές και οι πλαϊνοί βοηθοί να έχουμε πλήρη επαφή και να φτάνουμε να στηρίζουμε τον αναβάτη!
Β: Ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται  η θεραπεία αυτή και ποιες ειναι οι ποιο συχνές περιπτώσεις που συναντάται ;
Κ. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις: Αυτισμού, Νοητικής καθυστέρησης, Συνδρόμου Asperger, Μαθησιακών Δυσκολιών, Δυσλεξίας, Συνδρόμου Dοwn, Διάχυτης Αναπτυξιακής Διαταραχής, Συνδρόμου Υπερκινητικότητας, Συναισθηματικών, Ψυχολογικών και Νοητικών Διαταραχών, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαταραχών λόγου, προβλημάτων όρασης-τύφλωση, προβλημάτων ακοής,  προβλημάτων συμπεριφοράς, χαμηλής αυτοπεποίθησης, ανυπέρβλητων φόβων, νευρολογικών και κινητικών παθήσεων. Οι πιο συχνές περιπτώσεις που συναντάμε στην ιπποστήριξη είναι οι περιπτώσεις του αυτισμού και της εγκεφαλικής παράλυσης. Μέσω του αλόγου, Αναπτύσσονται οι γνωστικές δεξιότητες. Όπως είναι η (Γλώσσα, μνήμη, συλλογιστική σκέψη) Οπότε έχουμε Βελτίωση του λόγου  και όσον αφορά στη (Ποιότητα και όσων αφορά στην  ένταση)Αναπτύσσονται οι αισθητικοκινητικές και οπτικοκινητικές δεξιότητες Υπάρχει Βελτίωση της συγκέντρωσης και της προσοχής ενώ παράλληλα Αναπτύσσεται η αισθητηριακή αντίληψη.

Β: Πόσο διαδεδομένη είναι στο εξωτερικό και ποιες οι δράσεις σας ως κέντρο ?
Κ Η Θεραπευτική Ιππασία είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδος αποκατάστασης, εκπαίδευσης και θεραπείας στην οποία το άλογο και το περιβάλλον του αποτελούν το θεραπευτικό και εκπαιδευτικό μέσο. Η επαφή με το άλογο, η τρισδιάστατη κίνηση του και οι έφιππες δραστηριότητες συνθέτουν μια πολυαισθητηριακη εμπειρία που αφυπνίζει τις αισθήσεις, προσφέρει μοναδικές στιγμές χαράς   ενώ παράλληλα πραγματοποιείται η πρόοδος και η μεταμόρφωση.Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται στο στίβο, στους στάβλους και σε όλους τους χώρους που ζει, τρέφεται, ιππεύεται και εκπαιδεύεται το άλογο. Η κάθε συνεδρία συνδυάζει εργοθεραπεία (Occupational Therapy) και εκπαιδευτικό/θεραπευτικό παιχνίδι (Play Therapy). 
Β : Ποια είναι η στάση της πολιτείας απέναντι στο έργο που επιτελείται και ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κέντρο θεραπευτικής ιππασίας  ?
Κ :Στην Ελλάδα, δυστυχώς, ορισμένοι, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι δεν είναι γνωστό τι ακριβώς είναι η θεραπευτική ιππασία και η  ιπποθεραπεία   και ποιοι πρέπει να την ασκούν, προσπαθούν να εισχωρήσουν στο χώρο, χωρίς να έχουν καμία γνώση και εξειδίκευση. Με λύπη μου δηλώνω ότι δεν υπήρξε καμία βοήθεια στο έργο μας από τις τοπικές αρχές της περιοχής μας και δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον από αυτές για αυτό που προσφέρουμε στην Ιπποστήριξη. Δυστυχώς, η θεραπευτική ιππασία και η ιπποθεραπεία δεν είναι αναγνωρισμένες ακόμα, όπως είναι ήδη σε πολλές χώρες του εξωτερικού οπού και συνταγογραφείται σαν κομμάτι αποκατάστασης,   ενώ δεν υπάρχει και σχετικό νομικό πλαίσιο. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή και ενημέρωση, προτού καταλήξει κανείς στο κέντρο που θα απευθυνθεί.
Β: Σας ευχαριστώ θερμά κυρία Ρόκου  σας εύχομαι καλή δύναμη και να μην σταματήσετε ποτέ να δίνεται πίσω το χαμόγελο στα παιδιά με τις ιδιαίτερες ικανότητες που δεν είναι παρά άγγελοι  ερχόμενοι  στην γη με σκοπό να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους  !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more