Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017

Ολική ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας στην Έδεσσα

Αποτέλεσμα εικόνας για πλατεία Ελευθερίας Έδεσσα
Η πλατεία Ελευθερίας το 1916
Γράφει η δημοσιογράφος Ελισσάβετ Σίσκου


Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Έδεσσας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του σχεδίου ανάπλασης  της κεντρικής πλατείας της Έδεσσας, που φέρει το όνομα ΄΄Πλατεία  Ελευθερίας΄΄, από την αρχιτέκτονα-μηχανικό κ. Τσακώντση που τη σχεδίασε
 Η υφιστάμενη κατάσταση της πλατείας είναι γνωστή και η ανάπλαση γίνεται  για να αλλάξει.   Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπήρχαν-- πριν  τις τωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις-- έντονα προβλήματα με τη στάθμευση οχημάτων στο πεζοδρόμιο και σε απαγορευμένα σημεία. Ακόμα, ο κίνδυνος πλημμυρών από τις έντονες βροχοπτώσεις είναι υπαρκτός και, μέσα στο πακέτο ανάπλασης υπάρχει μελέτη και γι αυτό το πρόβλημα. Με τη νέα πλατεία βελτιώνονται οι φθορές και οι κακοτεχνίες στα κράσπεδα και το οδόστρωμα και δημιουργούνται χώροι  συναθροίσεων και συναντήσεων  πολιτών, αφού τώρα έτσι όπως έχει η κατάσταση είναι ένα πέρασμα και όχι πλατεία. Ανεπαρκής και η μέριμνα για  τα ΑμεΕΑ.
Ο σχεδιασμός πατάει στην κυκλοφοριακή μελέτη, που έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες  επίσημες υπηρεσίες  του δήμου και εφαρμόζεται προσωρινά  με τα πλαστικά κολονάκια που είναι τοποθετημένα. Υπάρχει έγκριση και από το ανάλογο τμήμα της Περιφέρειας.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΆΝΕΙ  Η  ΑΝΆΠΛΑΣΗ
Σε μια καμπύλη που ξετυλίγεται  εκμεταλλευόμενη όσο το δυνατόν περισσότερο προσφερόμενο χώρο,  με κάποιους περιορισμούς και στόχους και με απόλυτο σεβασμό στην κυκλοφοριακή μελέτη,  βασίζεται ο νέος  σχεδιασμός. Περιλαμβάνει ː διαπλατύνσεις και ανάπλαση πεζοδρομίων,  διαχωριστικές νησίδες, παρτέρια πρασίνου, καθιστικούς χώρους, σκαλοπάτια όπου χρειάζεται και, μια ξεχωριστή ιστορική γραμμή στο δάπεδο τόσο από τα διαφορετικά υλικά όσο και το περιεχόμενο. Ένα περιεχόμενο  ουσίας  με την  ιστορική διαδρομή  της Έδεσσας,  προς ενημέρωση των επισκεπτών.
Η νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει,  επίσης, διαφορετικά σημεία με σαφείς χώρους για την κίνηση, στάση και δρώμενα των επισκεπτών  και  ΑμεΕΑ, καθώς, και οριοθετημένη ανάπτυξη των καταστημάτων προς τον κύριο μέρος της πλατείας.  Η αίσθηση σιγουριάς των επισκεπτών σε σχέση με τα οχήματα εξασφαλίζεται από τοιχία.
Οι περιορισμοί  που ισχύουν σχετίζονται με την ανάγκη επανατοποθέτησης του ιστού της σημαίας και τον ελεύθερο χώρο για  εξέδρα εκδηλώσεων.
Βασικός στόχος αποτελεί και το μικροκλίμα, το οποίο εξασφαλίζεται  με το πράσινο και τα δένδρα, τα οποία όπου υπάρχουν  θα αντικατασταθούν.
Μια ουσιαστική πινελιά του νέου σχεδιασμού αποτελεί η τοποθέτηση  κεντρικής μεταλλικής βρύσης.
Ο εσωτερικός νυχτερινός φωτισμός σε διάφορα σημεία, με χωνευτά φωτιστικά και μεταλλικούς ιστούς, θα της χαρίζει  ξεχωριστή ομορφιά τη νύχτα.
Η αρχιτεκτονική μελέτη συνοδεύεται και από διαχείριση των όμβριων υδάτων με κατάλληλες κλίσεις, σχάρες και υπόγειο αγωγό.
Μετά την πρώτη παρουσίαση του σχεδιασμού στο δημοτικό συμβούλιο, έγιναν κάποιες αλλαγές   μετά από παρατηρήσεις, με βασικότερη, αυτή που αφορά την αύξηση των χώρων στάθμευσης και στα δύο πεζοδρόμια και την αποτροπή του διπλοπαρκαρίσματος.
Συμφωνεί και η τροχαία με τη διαπλάτυνση στους χώρους στάθμευσης, καθώς και οι μηχανικοί της περιφέρειας.
Οι οξείες γωνίες και οι καμπύλες ορίζουν και το υλικό του δαπέδου της πλατείας.  Προτείνεται   χυτό υλικό, βοτσαλωτό και λεπτόκοκκο, στην απόχρωση του γκρι, που θα κάνει αντίθεση με τα λευκά φιλέτα μαρμάρου στην ιστορική γραμμή που προαναφέραμε.     



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου