Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2018 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



ΓΡΑΦΕΙ  Η  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ  ΣΙΣΚΟΥ  ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

Η συνεδρίαση αφορά την ψήφιση προϋπολογισμού ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης,  οικονομικού έτους 2018, του δήμου Αλμωπίας.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ː Χαρακτήρισε σημαντική τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής του δήμου για το 2018. Ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στη οικονομική υπηρεσία, που εργάστηκαν για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού,  που εξυπηρετεί τις ανάγκες του δήμου, και στη συνέχεια τόνισε πως, υπάρχουν  πράγματα  που διαμορφώνονται στην πορεία του χρόνου  και  θα  ικανοποιούνται από τις αναμορφώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίνο ː «  Ο προϋπολογισμός θα κινηθεί για το 2018 στα 18.435.693,55 ευρώ.  Πέρασε όλα τα επίπεδα διαβούλευσης  των επιτροπών.
Ο προϋπολογισμός του 2018 πατάει στις εισπράξεις του 2016. Δυσκολία υπάρχει στο να συγκεντρωθούν έσοδα από τα ανταποδοτικά.  Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια  για έσοδα από ευρωπαϊκά προγράμματα και δημόσιες επενδύσεις. Έχει προτεραιότητα η καθημερινότητα του πολίτη στις βασικές και ουσιαστικές της ανάγκες. Τα χρήματα από τη ΣΑΤΑ έχουν μειωθεί. Είναι ευχάριστο που θα αυξήσει η κυβέρνηση τα χρήματα προς τα σχολεία κατά 10% ».

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Στην εισήγησή του ο κ. Μπίνος αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη, σε άλλα που αποπερατώθηκαν  και σε αυτά που προγραμματίζονται για να υλοποιηθούν. Ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα του 2018 με πολλά έργα.
Το  αποχετευτικό είναι σε εξέλιξη και οδεύει προς το τέλος.  Ο  Χ.Υ.Τ.Α  βρίσκεται σε σημείο ολοκλήρωσης. Η μελέτη του βιολογικού θα πάει προς δημοπρασία, ώστε να λειτουργήσει ολοκληρωμένα με το αποχετευτικό.
Έργα αγροτικής οδοποιίας έχουν κλείσει στα περισσότερα τοπικά διαμερίσματα, κατασκευές θα γίνουν  και από την περιφέρεια μετά από δημοπράτηση.
Σημαντική και η ολοκλήρωση  κατασκευής της αυλής του Β΄ Δημοτικού σχολείου. Υποβλήθηκε και μελέτη, η οποία θα υπογραφεί, για ένα πολύ σημαντικό αθλητικό χώρο, ύψους 200.000 ευρώ. Με πολλά γήπεδα για άθληση.
Η Δ.Ε.Υ.Α έχει κάνει μελέτη  για να αντικατασταθεί το απαρχαιωμένο δίκτυο  της πόλης. Ακόμα,  ο  υπουργός εσωτερικών υποσχέθηκε  380.000  ευρώ για παρεμβάσεις, σχετικά με τα προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Μπίνο, ο προϋπολογισμός του 2018  θα κριθεί με βάση τη διαφορετική πινελιά, ενισχυόμενος  με χρήματα από επενδυτικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς, και γι αυτό το λόγο  ζήτησε από τους αντιδημάρχους  να αναπτύξουν-- στον τομέα του ο καθένας-- σχεδιασμούς  ανάπλασης και ανάπτυξης.
Ο δήμος είναι αγροτικός, τα χρήματα λιγοστά και οι ανάγκες πολλές. Χρήματα από το ΛΑΓΗΕ για πρώτη φορά και από την Α.Ε Λουτρών ( 40.000 ) θα μπούνε σε κωδικούς  για να χρησιμοποιηθούν στην άρδευση.
Ο προϋπολογισμός πέρασε και από το παρατηρητήριο ελέγχου. Ο πίνακας στοιχειοθεσίας του αναφέρει πως θα εισπραχτούν και πως θα ξοδευτούν τα χρήματα. Εάν κατά τη διαδικασία εφαρμογής του προκύψουν ανάγκες θα υπάρξει  αναμόρφωση.
Απουσίαζε από τη διαδικασία ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Πασόης, λόγω ασθένειας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  κ.ΝΙΚΟΛΑΊ΄ΔΗ ː Σύμφωνα με τον κ. Νικολα΄ι΄δη,  υπήρξε καθοριστική η συμβολή της αντιπολίτευσης τη συγκεκριμένη ημέρα, ειδάλλως θα υπήρχε πρόβλημα με την απαρτία, λόγω του ότι απουσίαζαν δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης. Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2018 χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό και όραμα και, τον κ. Μπίνο ικανό αφού διοικεί  την Α.Ε Λουτρών, την οικονομική υπηρεσία  και έναν μεγάλο δήμο σε έκταση. Αναφέρθηκε  και  στο παρελθόν,  που λεφτά υπήρχαν αλλά η ανάπτυξη δεν ήρθε στον τόπο μας, για να καταλήξει πως, παρόλο που  είναι η μοναδική δημοτική αρχή του κ. Μπίνου που  θα διοικήσει 5,5 χρόνια  θα αφήσει την κατάσταση όπως την παρέλαβε.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κ. ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ː  Αναφερόμενος στο παρελθόν είπε ː « Με πολύ μεγάλη ευκολία έμπαιναν έσοδα φούσκες, για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν έξοδα φούσκες, τα οποία έμεναν απλήρωτα.  Όταν μας έπιασε η κρίση το 2010 αυτά σιγά σιγά έπρεπε να πληρωθούν και φτάσαμε ακόμα και σήμερα να μην έχουν τελειώσει. Τα έργα που γίνανε ήταν « πολλά », δε θέλω να προσβάλω κανένα, γι αυτό έχουμε αυτή την εικόνα και στην Αριδαία και στον Εξαπλάτανο και παντού. Έχουμε γίνει Παρίσι!
Ο προϋπολογισμός είναι αντιαναπτυξιακός, αφού το μεγαλύτερο κομμάτι των εξόδων του είναι μισθοδοτικές υποχρεώσεις-πληρωμές εργοδοτικών εισφορών. Κάτι λίγα πράγματα έχουμε για τα έργα και για μελέτες.  Θα σταθώ σε μια κουβέντα του δημάρχου, που αφορά την κακή οικονομική κατάσταση και τη δυσκολία που υπάρχει στους πολίτες να ανταπεξέλθουν οικονομικά, που βέβαια το αναγνωρίζουμε. Όλο αυτό έχει να κάνει με τις πληρωμές στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου, όπως άρδευση, φωτισμός. Προφανώς όταν υπάρχει δυσκολία ο δήμος δεν μπορεί να λαμβάνει σκληρά μέτρα, αλλά όταν υστερούμε σε τέτοιου είδους έσοδα καλό είναι να δούμε  κάποια στιγμή ρεαλιστικά και ποιες δαπάνες θα μειωθούν από την αντίστοιχη υπηρεσία. Οι επισκευές και οι συντηρήσεις δεν μπορούν να μειωθούν, αλλά θα πρέπει να παρέμβουμε στις πληρωμές. Δε σημαίνει ότι επειδή πήραμε πέρυσι 90 π.χ θα πρέπει να πάρουμε και φέτος αντίστοιχο αριθμό, ενώ μπορεί να γίνει η δουλειά με λιγότερους και για όσους μήνες χρειάζεται.   Όχι να κάνουμε κοινωνική πολιτική και στη μία περίπτωση και στην άλλη  και από την άλλη να λέμε δεν έχω έσοδα. Άκουσα υποσχέσεις του δημάρχου και με αναμορφώσεις θα γίνουν πολλά.  Λευκό  ως προς το κομμάτι του τεχνικού προγράμματος και των έργων, θα ψηφίσουμε το υπόλοιπο για να έχει μια εύρυθμη λειτουργία ο δήμος ».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε  στο συμμάζεμα, όπως το χαρακτήρισε, του 2011 με 2014,  όταν διοικούσε το δήμο η παράταξή του, πάνω σ αυτό το συμμάζεμα-- σύμφωνα με το κ. Παρούτογλου-- στηρίχθηκε ο φετινός προϋπολογισμός. Υπενθύμισε πως,  στον προϋπολογισμό του 2012-2013 το 70% ήταν μισθολογικό κόστος και το 30% χρέη από προηγούμενα έτη.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κ. ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ ː Αναφέρθηκε στο κύριο θέμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα  που αφορά την απλή αναλογική, που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στις επόμενες  εκλογές.  Επεσήμανε πως, ο δήμος Αλμωπίας στα ανταποδοτικά δεν προχώρησε σε αυξήσεις. Εκτενώς παρουσίασε τα προβλήματα στο κέντρο υγείας, προτείνοντας στον κ. Μπίνο να το επισκεφτεί άμεσα, πρότεινε λύση και για την επισκευή του ασθενοφόρου.  Τόνισε πως, η συνεχόμενη διεκδίκηση είναι αυτή που θα φέρει χρήματα στο δήμο.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κ. ΤΣΙΜΤΣΙΡΙΔΗ ː Παραδέχτηκε πως με τον Καλλικράτη  πέρασαν οι δήμοι στη χρηστή διοίκηση και πως το  μέλλον  ανήκει  στη διεκδίκηση των επιπλέον  χρηματοδοτήσεων. Αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση του έργου της ηλεκτρονικής υδροληψίας που αφορά την άρδευση ( χρεώσεις-εισπράξεις ), στο νηπιαγωγείο των Προμάχων όπου έχουν ξεπεραστεί όλα τα ζητήματα, στο δάνειο από το παρακαταθηκών και δανείων για οικονομικό ηλεκτροφωτισμό.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ː  Χαρακτήρισε σημαντική τη ψήφιση του προϋπολογισμού για να λειτουργήσει ο δήμος, όπου φαίνεται η αξιοποίηση στο έπακρο των χρηματοδοτικών εργαλείων.  Σαν πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α, αναφέρθηκε στη νέα σημαντική μελέτη αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της Αριδαίας και 6 οικισμών με προβλήματα ύδρευσης.
       




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more