Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Περί Προέδρων της Δημοκρατίας…





Του Χρήστου Δημητριάδη




Και το όνομα αυτής Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Γυναίκα και ανώτατη δικαστικός θα είναι η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς μετά την αλλαγή του Συντάγματος, και με την απλή πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, εκλέγεται Πρόεδρος. Πρόκειται για μια προσωπικότητα που η πορεία της στο Ύπατο πολιτειακό αξίωμα θα αναδείξει αν ήταν μια καλή επιλογή ή το αντίθετο. Ο Προκόπης Παυλόπουλος μετά από 5 χρόνια στην Προεδρία θα εγκαταλείψει το Προεδρικό Μέγαρο. Βέβαια ο θεσμός αυτός από την αναθεώρηση του 1986 δεν έχει καμία απολύτως ουσιαστική αρμοδιότητα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τις αρμοδιότητες και τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς πλέον έχει δημιουργηθεί ένα Πρωθυπουργικό σύστημα το οποίο όπως μας δείχνει η ιστορία δεν μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένο. Βέβαια η συζήτηση για αυτό το ζήτημα δεν έχει άμεσα αποτελέσματα καθώς δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης. Η Κα Σακελαροπούλου θα είναι η 8η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Μεταπολίτευση μετά τους Μιχαήλ Στασινόπουλο (1974-1975) Κωνσταντίνο Τσάτσο (1975-1980) Κωνσταντίνο Καραμανλή (1980-1985 & 1990-1995) Κωστή Στεφανόπουλο (1995-2000 & 2000-2005) Κάρολο Παπούλια (2005-2010 & 2010-2015) και Προκόπη Παυλόπουλο (2015-2020). Σε πολλά σχόλια φίλων μου, ιδιαίτερα διαδικτυακά, διαβάζω αναφορές ποδογραφήματος για τον χειρότερο πρόεδρο της νέας Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι επισημάνσεις γίνονται στο πρόσωπο του Χρήστου Σαρτζετάκη. Βέβαια ο τρόπος με τον οποίο εκφράζονται εκτός από την ελαφρότητα που τον διακρίνει, αδικεί έναν άνθρωπο ο οποίος προσέφερε πολλά στην πατρίδα, μέσα από τον δικαστικό του βίο, σήκωσε ψηλά την σημαία της Ελλάδας και απέδειξε πως ένας λάθος χειρισμός του Ανδρέα Παπανδρέου το 1985 που βομβάρδισε τον θεσμό του Προέδρου, δεν ήταν ικανός να τον ποδηγετήσει , τον οποίο οι ικανότητες και η προσωπικότητα του Χρήστου Σαρτζετάκη, τον κράτησαν όρθιο.

Κατά την άποψη μου ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν από τους πλέον πετυχημένους Προέδρους της Δημοκρατίας μαζί με τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωστή Στεφανόπουλο. Δεν αναφέρομαι καθόλου στην στάση που κράτησε το 1963 όπου υπηρετούσε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, και έγινε γνωστός ως ανακριτής στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, ούτε για το 1976 που συμμετείχε στη σύνθεση του Συμβουλίου Εφετών η οποία απέρριψε το αίτημα της Γερμανίας για την έκδοση του Ρολφ Πόλε, καταζητούμενου για τρομοκρατική δράση, με το σκεπτικό ότι τα εγκλήματά του είναι πολιτικά και ως εκ τούτου η έκδοσή του απαγορεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα.

Η Εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη ως Προέδρους της Δημοκρατίας επέδρασε καθοριστικά στην περαιτέρω εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στην Χώρα. Ο ίδιος διέθετε από την πρώτη στιγμή συντριπτική λαϊκή αποδοχή καθώς είχε πάντοτε υπερκομματική συνείδηση και συμπεριφορά. Αυτά άλλωστε αναδείχθηκαν από την πρώτη στιγμή και καθόλα την διάρκεια της πενταετούς Προεδρικής του θητείας που ακολούθησε. Ο ίδιος άσκησε τα καθήκοντα του αμερόληπτα και ισότιμα έναντι πάντων. Ο πολιτικός του λόγος σε κάθε ευκαιρία, πάντοτε υπερκομματικός υπεραμύνθηκε των Εθνικών μας δικαίων και διαπνεόταν από ασυμβίβαστη Ελληνικότητα καθώς εξέφραζε την αμετακίνητη πίστη στα δημοκρατικά ιδεώδη και στις ανεξάντλητες δυνατότητες της εθνικής μας κοινότητας. Ο ίδιος διευθέτησε την πολιτική κρίση της περιόδου 1989-1990 με χειρισμούς, οι οποίοι επαινέθηκαν δημοσίως από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς εκείνης της εποχής και χαρακτηρίστηκαν άψογοι. Στις 26-10-1989 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης συγκέντρωνε το 62% της θετικής εμπιστοσύνης των πολιτών εκ των οποίων ήταν το 73% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, του ενιαίου τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στο 64% και της Νέας Δημοκρατίας που είχε ταχθεί εναντίον στο 51%. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν και παραμένει ο μοναδικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ψηφίστηκε από το ΚΚΕ στις Προεδρικές διαδικασίες του 1985. Αν ήταν μερικά χρόνια νεότερος ίσως αποτελούσε μια σπουδαία επιλογή για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ιδιαίτερα σήμερα που οι ειδικοί σκοποί επιβάλουν έναν πρόεδρο Δημοκράτη με καθαρά Ελληνική πατριωτική άποψη. Αν….







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more