Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Μιλώντας για την Ευτυχία με την σεναριογράφο της ταινίας Κατερίνα Μπεη









Αρχικά τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την σεναριογραφία;

Σπούδασα νομικά αλλά από την αρχή ήξερα ότι θα ασχοληθώ με τον γραπτό λόγο. Έκανα παράλληλα μια σχολή δημοσιογραφίας και ξεκίνησα να δουλεύω στα περιοδικά. Ωστόσο επειδή με ενδιέφερε πολύ το σινεμά, πάντα το χα στο μυαλό, ως ιδανική εξέλιξη να ασχοληθώ με το σενάριο κι έτσι διάβαζα σχετικά βιβλία κι έτυχε να παρακολουθήσω κάποια σεμινάρια.

Το ένα έφερε το άλλο και ξεκίνησα να γράφω, σενάρια για το σινεμά και την τηλεόραση και μυθιστορήματα.


2) Ηταν εύκολο για εσάς να γράψετε για τον χαρακτήρα της Ευτυχίας και ποιες δυσκολίες συναντήσατε στην προσπάθεια σας αυτη;

Ενώ είχα κάθε λόγο να νιώσω αμηχανία ή ανεπάρκεια, στο ενδεχόμενο της απόδοσης ενός τόσο πολυσύνθετου και αντιφατικού χαρακτήρα, για κάποιο λόγο, δεν ένιωσα ούτε στιγμή, φόβο ή ανασφάλεια. Ίσως επειδή μου φαινόταν πολύ οικείος και μου θύμιζε τη γιαγιά μου τη Διονυσία, μια πολύ λεβέντισσα, δυναμική γυναίκα, που δεν έχανε ποτέ το χιούμορ της και την όρεξη της για ζωή.

3)Πως τα καταφέρετε να εστιάσετε στην Ευτυχία και στα βιώματα της που πηγάζουν όμως  μέσα από τραγικές ιστορικές στιγμές της Ελλάδας;

Αυτή είναι η διαδικασία της γραφής: προσπαθείς να νιώσεις όπως ο ήρωάς σου και να ψάξεις να βρεις τα κίνητρα και τα συναισθήματα που ενεργοποιούν τις πράξεις του. Για την Ευτυχία υπήρχε μια έξτρα πηγή προσέγγυσης, επειδή ήταν υπαρκτό πρόσωπο: οι συνεντεύξεις, τα βιβλία που αναφέρονται σε εκείνη και οι μαρτυρίες συγγενών και ανθρώπων που τη γνώρισαν. Αυτό ήταν ένα εργαλείο παραπάνω, για την αποκωδικοποίησή της αλλά ταυτόχρονα και μια «παγίδα», αφού έπρεπε όλα αυτά να συνυπολογιστούν και να προκύψει μια ηρωίδα, γνώριμη και κοντά στην πραγματικότητα.

4)Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα της αγαπάτε πιο πολύ;

Πολλά δεν είναι ένα. Την ελευθερία της, την ευκολία που συνέχιζε παρακάτω, μετά από κάθε απώλεια, την ορμή, την αντισυμβατικότητα, το θάρρος, το ταλέντο την τρυφερότητα. Δεν μπορείς να πεις ένα για την Ευτυχία.


5) Ποιο το μήνυμα της Ευτυχίας στην νεολαία του σήμερα;

Αυτό είναι προσωπική υπόθεση του καθένα κι έχει να κάνει με το τι θέλει ο καθένας να δει. Οι ταινίες, τα βιβλία, η τέχνη γενικά, προσπαθούν να τσιγκλήσουν το συναίσθημα, να συγκινήσουν ή να εκτονώσουν, να γίνουν μια αφορμή για σκέψη και προβληματισμό. Από κει και πέρα, ο καθένας ανάλογα με τα βιώματά του αντιλαμβάνεται και κάτι άλλο.  Απόδειξη αυτού είναι, ότι οι θεατές γελούν και κλαίνε σε διαφορετικά σημεία της ταινίας.

Έχω ακούσει πάρα πολλές αναγνώσεις της Ευτυχίας-από το ότι ήταν γυναίκα πρότυπο μέχρι ότι ήταν εφιάλτης για τους κοντινούς της λόγω των εξαρτήσεών της- κι όλες είναι εξίσου ενδιαφέρουσες.

6)Τελικά η Ευτυχία βρήκε την ευτυχία;

Νομίζω ότι είναι σαφές πως η Ευτυχία πάλευε με τη δυστυχία σε όλες της τις εκδοχές, με αποκορύφωμα την απόλυτη δυστυχία, της απώλειας του παιδιού της.

7) Και τι σημαίνει για εσάς ευτυχία ;

Γέλιο, στιγμές χαράς, ταξίδια, δημιουργία κι αγαπημένοι άνθρωποι.
Σας ευχαριστώ θερμά
Απο Βίκυ Μπαιρακτάρη
για Το Θέμα Χαλκιδικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more