Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Για μία «νέα αρχή» για το ΚΚΕ μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

«Ρεαλιστική αισιοδοξία για να πάμε μπροστά»»


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με αρκετά έντονο τοπικό χρώμα καθώς και με αναφορές σε ιστορικά στελέχη του ΚΚΕ, όπως ο Άρης Βελουχιώτης και ο Τάκης Φίτσιος, ήταν η ομιλία του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Λαμία, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Ο κ. Κουτσούμπας ευθύς εξαρχής προσδιόρισε την απόφαση του κόμματος για «νέα αρχή», διαμηνύοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μια νέα αρχή, ως συνέχεια της μεγάλης θετικής αλλά και αρνητικής πείρας που έχουμε συσσωρεύσει όλα τα τελευταία χρόνια».

Αναφερόμενος στο πρόσφατο 19ο Συνέδριο, προσδιόρισε ότι ο στόχος είναι «για ένα κόμμα ισχυρό, ικανό να αντέχει σε όλες τις συνθήκες, να ανοίγει ελπιδοφόρους δρόμους για τον λαό, τη νεολαία», για να επαναλάβει λίγο αργότερα πως «έχουμε τη θέληση, την αποφασιστικότητα, το υψηλό αίσθημα ευθύνης, τη ρεαλιστική αισιοδοξία για να πάμε μπροστά».

Ο ίδιος από την κεντρική πλατεία της Λαμίας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα που την στηρίζουν καθώς, όπως τόνισε, «προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα ευφορίας και ανοχής στην πολιτική της συγκυβέρνησης».

Επίσης απηύθυνε σειρά από ερωτήματα που έχουν σχέση με τη διεύρυνση της ανεργίας, τις μελλοντικές απολύσεις στο Δημόσιο και τη φτώχεια, και αναφερόμενος στην αγορά, για τους εμπόρους και τους επαγγελματίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν πρόκειται να τους σώσει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Θα τους ισοπεδώσει μια και καλή».

«Νέο κούρεμα χρέους δεν σημαίνει απλό κούρεμα για τον λαό στα δικαιώματά του, αλλά κούρεμα με την ψιλή, κεφάλι "γουλί"» σημείωσε σχετικά με την παραμονή της τρόικας στην Αθήνα, προσδιορίζοντας την κυβέρνηση αμετακίνητη από την πολιτική της σκληρής λιτότητας. «

Είναι αδίστακτοι» επεσήμανε ο γγ του ΚΚΕ αναφερόμενος στον τρόπο υλοποίησης των δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα, και εκτίμησε ότι η υλοποίηση δεσμεύσεων «σημαίνει νέες μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, τσάκισμα των εργασιακών ασφαλιστικών δικαιωμάτων, και ό,τι έχει απομείνει από αυτά, παλιά και νέα χαράτσια, παλιοί και νέοι φόροι για την εργατική λαϊκή οικογένεια, σημαίνει κατασχέσεις σε μισθούς, συντάξεις καταθέσεις για όσους ακόμα έχουν κάτι στην άκρη για τις δύσκολες ώρες».

Πάντως, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, συνδύασε το «νέο «κούρεμα» του χρέους με την παραπέρα υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια και την ασφάλιση», φέρνοντας ως παράδειγμα το νοσοκομείο της Λαμίας, με τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε βασικά υλικά, που το καθιστούν «ανίκανο να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, των νοσηλευτών, όλου του διοικητικού, εργατικού και τεχνικού δυναμικού του».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ ως «αντιπαράθεση εντός των τειχών», ανέξοδη και ταυτόχρονα αδιέξοδη για το λαό, και την ενέταξε «ανάμεσα στις διάφορες συνταγές διαχείρισης της κρίσης σε όφελος των επιχειρηματιών και της κερδοφορίας τους», για να συμπληρώσει ότι «η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο πόλους, τη ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα - όπως και χτες ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - είναι αντιπαράθεση ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης για το ποιος, ποια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί καλύτερα να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της».

Επίσης, επιτέθηκε και στο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς παρατήρησε πως «εμφανίζεται μεν στα λόγια να διαφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμφωνεί όμως με τις επενδύσεις, τις καπιταλιστικές επενδύσεις που κάνει σήμερα σε συνθήκες κρίσης ο καπιταλιστής με προαπαιτούμενο τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία». Πρόσθεσε ότι «δεν λέει ότι και η κρατική περιουσία είναι καπιταλιστική περιουσία και ότι το κράτος είναι των μονοπωλίων και σε κάθε περίπτωση είτε με κρατικοποιήσεις είτε με ιδιωτικοποιήσεις ο καπιταλιστής κερδίζει».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο λέγοντας πως οι αντιπαραθέσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης «καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματική ανάγκη αντιμετώπισης του ρατσισμού, του ναζισμού». Ενέταξε όλη αυτή την αντιπαράθεση σε εκλογικές και κομματικές σκοπιμότητες, για να τονίσει: «Η ΝΔ για να μη χάνει ψήφους προς τη Χ.Α., το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, για να διαφοροποιούνται από τη ΝΔ, με την οποία συγκυβερνούν και με σύμπνοια ψηφίζουν και υλοποιούν όλα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα «μπρος - πίσω» στο νομοσχέδιο για να ρίξει γέφυρες και προς άλλες δυνάμεις, επαναφέροντας τα παλιά ψευτοδιλήμματα δεξιά - αντιδεξιά».

Προέβλεψε ακόμη ότι με τέτοιους τρόπους δημιουργούν το υπόστρωμα για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού για «να παγιδευτεί ο λαός στο νέο δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που διαμορφώνεται, και στους δορυφόρους, που ήδη υπάρχουν ή άλλους που μπορεί να δημιουργηθούν στο μέλλον», όπως είπε, για να συμπληρώσει λίγο αργότερα ότι «αστικό πολιτικό σύστημα χωρίς δίπολο, δεν γίνεται. Γι' αυτό και το δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στη φάση αυτή φαίνεται να υπηρετεί καλύτερα τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης με στόχο τη χειραγώγηση του εργατικού λαϊκού κινήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more