Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έθεσε ο Α.Σαμαράς στον επίτροπο Σεμέτα

Δημιουργία κλίματος εν αναμονή της τρόικας


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (2Α) με τον Επίτροπο Αλγκίρντας Σεμέτα (2Δ) και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη  Στουρνάρα (Α), στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (2Α) με τον Επίτροπο Αλγκίρντας Σεμέτα (2Δ) και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (Α), στο Μέγαρο Μαξίμου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση έθεσε στον αρμόδιο για τις φορολογικές υποθέσεις Επίτροπο της ΕΕ, Άλγκιρντας Σεμέτα, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Διστακτικός ο Επίτροπος επιφυλάχθηκε να απαντήσει για το θέμα, σύμφωνα με τον Γ.Στουρνάρα. Ωστόσο, η κρίσιμη μάχη για το ζήτημα θα δοθεί με την τρόικα που έρχεται αύριο, Τρίτη, μετά και την σύσταση της Λαγκαρντ για αποφυγή μείωσης φόρων.

Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι ότι με τη μείωση του ΦΠΑ θα δημιουργηθεί μεγαλύτερος τζίρος και μεγαλύτερα έσοδα. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το μέτρο δεν θα έχει αρνητική επίδραση στα φορολογικά έσοδα.

Η κυβέρνηση θα προτείνει μάλιστα στην τρόικα το μέτρο να ισχύσει, έστω πιλοτικά, κατά τη θερινή περίοδο, από την 1η Ιουλίου.

«Το ελπίζω» απάντησε ο κ. Στουρνάρας ερωτηθείς αν είναι εφικτό να πειστεί η τρόικα και να συναινέσει στη μείωση του ΦΠΑ.

Στη συνάντηση με τον Επίτροπο συζητήθηκαν και οι προτεραιότητες της Ελλάδας σε θέματα φορολογίας και φοροδιαφυγής εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014.

«Ο Επίτροπος ήθελε να πει ποιες είναι οι πρωτοβουλίες σήμερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου, για να υπάρχει μια συνέχεια μετά την Ιρλανδική προεδρία. Τώρα αναλαμβάνει η Λιθουανική προεδρία και μετά εμείς» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Συνάντηση Σεμέτα - Δ.Κούρκουλα

Τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει η Ελλάδα για τα θέματα της φορολογίας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής συζήτησε ο Επίτροπος και με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Επίτροπς Άλγκιρντας Σεμέτα, αρμόδιος για θέματα φορολογίας, τελωνειακής ένωσης, ελέγχου και καταπολέμησης της απάτης τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ότι είχε μια πολύ καλή και χρήσιμη συζήτηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Κούρκουλα, όσον αφορά στα θέματα του χαρτοφυλακίου του, όπως η φορολογία και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Όπως υπογράμμισε, οι συζητήσεις τους εστιάστηκαν στις προτεραιότητες που θα έχει σε αυτούς τους τομείς η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2014, καθώς και στη συνεργασία για την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας σε αυτά τα πεδία.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι συζητήθηκαν τα πολύ σημαντικά ζητήματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του κ. Σεμέτα, τα οποία προβλέπεται να ωριμάσουν κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πρώτο εξάμηνο του 2014.

«Είναι ζητήματα που άπτονται του πολέμου κατά της φοροδιαφυγής, καθώς και της απλοποίησης του φόρου προστιθέμενης αξίας, όπου και εκεί υπάρχει μεγάλη διαρροή εσόδων επειδή το σύστημα δεν είναι απλοποιημένο» σημείωσε ο κ. Κούρκουλας

Επίσης, ανέφερε ότι εξετάστηκε η προσπάθεια να αποφευχθούν διάφορα τεχνάσματα, τα οποία κάνουν πολλές εταιρείες, κυρίως πολυεθνικές, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φορολογίας και κυρίως το πολύ σημαντικό ζήτημα του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, το οποίο είναι κάτι, όπως είπε ο υφυπουργός, που συζητιέται έντονα τον τελευταίο καιρό και υπάρχουν και συγκεκριμένες προτάσεις της Επιτροπής, ώστε και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι τράπεζες να υπόκεινται σε ένα μικρό φόρο.

«Υπάρχουν 11 χώρες αυτή τη στιγμή που υποστηρίζουν την εφαρμογή αυτού του φόρου και αυτές μάλλον θα προχωρήσουν μόνες τους στην υλοποίηση, που θα είναι ένας πόρος συνολικός, που μπορεί να βοηθήσει και στις αναπτυξιακές προσπάθειες, ιδίως για χώρες που βρίσκονται σε κρίση, όπως η δική μας» επεσήμανε ο κ. Κούρκουλας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more