Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

«Tο κράτος των Σκοπίων να σέβεται την ιστορία μας»

Τη διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές και περήφανες και διατηρούν την αποτρεπτική δύναμη της χώρας στον ύψιστο βαθμό...
παρά τις περικοπές, έδωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης για τον Μακεδονικό Αγώνα, στο Μουσείο Πολέμου.

Όπως είπε, αν αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, μπορεί και προχωρά στην τιτάνια προσπάθεια της ανασυγκρότησης, αυτό γίνεται κι επειδή οι ένοπλες δυνάμεις κρατούν τη χώρα ασφαλή και τη θωρακίζουν αμυντικά.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ακόμη ότι η περίοδος του Μακεδονικού Αγώνα δίνει πολύτιμα διδάγματα για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης μέσα από την ενότητα, καθώς υπάρχουν και πολλά κοινά σημεία με τη σημερινή εποχή για την Ελλάδα.

«Το έθνος μας τότε απέδειξε ότι μπορεί να συντονίζεται, αρκεί να υπάρχει μια μεγάλη ιδέα. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια από τη χρεοκοπία του 1893 η Ελλάδα ανασυγκροτήθηκε και βγήκε μπροστά. Υπάρχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά σήμερα με εκείνη την εποχή. Η χρεοκοπία, ο διεθνής οικονομικός έλεγχος της χώρας από την τότε τρόικα, έξι ευρωπαϊκές δυνάμεις. Κι όμως, οι παππούδες μας δεν απελπίστηκαν. Ο ελληνισμός δεν έπεσε σε εθνική κατάθλιψη. Όταν ενωνόμαστε θαυματουργούμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι, αντίθετα, ο διχασμός φέρνει καταστάσεις όπως η μικρασιατική εμπειρία.

Μήνυμα προς Σκόπια

Ο ίδιος τόνισε ότι στην Ελλάδα «δεν λησμονούμε την ιστορία, ούτε διαγράφουμε τους ήρωες, όπως θα ήθελαν κάτι νεόκοποι δήθεν ιστορικοί». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θέλει να παραμείνει ειρηνική δύναμη και σέβεται τα σύνορα και τις διεθνείς συνθήκες.

Απηύθυνε όμως και σαφές μήνυμα στην πΓΔΜ, τονίζοντας: «Απαιτούμε από το γειτονικό κράτος των Σκοπίων να σέβεται την ιστορία μας και να μην την υπεξαιρεί και παραχαράσσει».

Μιλώντας νωρίτερα στους συγκεντρωμένους Θεσσαλονικείς και σε εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι γνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ένοπλες δυνάμεις και θεωρεί ότι τα περισσότερα αιτήματά τους είναι δίκαια.

Πρόσθεσε ότι μόλις η χώρα ανακάμψει, ο πρωθυπουργός, που έχει συνείδηση των οφειλομένων, θα αρχίσει να τα αποδίδει. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι θα βρεθούν λύσεις για το παραμεθόριο επίδομα και τα ζητήματα στέγασης.

«Στο μέσον της τρικυμίας, ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να βγάλει το πλοίο από το μάτι του κυκλώνα και να το πάει σε ήρεμο λιμάνι. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι η μόνη συνταγή για να κερδίσει η χώρα τον οικονομικό ακήρυχτο πόλεμο. Το 2014 τα σημερινά αισιόδοξα μηνύματα θα φανούν πιο έντονα. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει», κατέληξε.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Φιλόπτωχος Αδερφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των παράλληλων επιστημονικών εκδηλώσεων της έκθεσης «1912: Η Θεσσαλονίκη των Ελλήνων», η οποία αξιοποιεί τα αρχεία και τις συλλογές των Κώστα Γκιουλέκα και Γιώργου Κωνσταντινίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more