Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Σε απόγνωση οι καλλιεργητές – ιδιοκτήτες Θερμοκηπίων σε Εσώβαλτα – Σταυροδρόμι – Άσπρο μετά την προ μηνός ακραίου φαινομένου χαλαζόπτωση !

Του Λύσανδρου Γ. Αμιτζόγλου εκδότη και δημοσιογράφου της εφημερίδας Πολιτεία  

Σε απόγνωση βρίσκονται παραγωγοί – ιδιοκτήτες θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων στα χωριά Εσώβατλα – Σταυροδρόμι – Άσπρο μετά την έντονη χαλαζόπτωση που έπεσε πριν έναν μηνα περίπου, σε βαθμό ακραίου φαινομένου θεομηνίας αφού το μέγεθος του χαλαζιού έφτανε ίσα με ένα βερίκοκο! Αποτέλεσμα αυτής της ακραίας χαλαζόπτωσης ήταν η καταστροφή σε συντριπτικά ποσοστά των ειδικών νάιλον που καλύπτουν τα θερμοκήπια, χωρίς όμως να καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ! Ο λόγος ;
Ο κανονισμός του που προβλέπει την αποζημίωση όταν η καταστροφή ξεπερνάει το 30% της θερμοκηπιακής εγκατάστασης ανά στρέμμα.
    Παραγωγοί της περιοχής με τους οποίους μίλησε η ΄΄ΠΟΛΙΤΕΙΑ΄΄ μας είπαν ότι ναι μεν ήρθαν οι γεωπόνοι για να δουν το μέγεθος της καταστροφής, αλλά το Υπουργείο δεν δίνει εντολή για την αποζημίωσή τους ακριβώς λόγο του κανονισμού που ισχύει! Και μπορεί η καταστροφή των νάιλον να είναι ολοκληρωτική, το ποσοστό της καταστροφής όμως αγγίζει το 23 με 24 % κάτι που δεν τους δίνει το δικαίωμα της αποζημίωσης. Και αυτό γιατί δεν έπαθε ζημία ο μεταλλικός σκελετός των θερμοκηπίων, που σε διαφορετική περίπτωση θα τους έδινε το απαιτούμενο ποσοστό !
     Το ζητούμενο είναι ότι ακόμα και οι ίδιοι οι παραγωγοί μιλάνε για ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο δίχως προηγούμενο τουλάχιστον εδώ και 80 χρόνια όπως λένε και οι παλαιότεροι αφού ποτέ δεν είχε πέσει χαλάζι τέτοιους μεγέθους που δεν θα άντεχαν τα νάιλον ώστε να τα τρυπήσει.
    Είναι χαρακτηριστική δήλωση παραγωγού που μας είπε ότι για να αντικαταστήσει το νάιλον ενός στρέμματος χρειάζονται τουλάχιστον 16.000 ευρώ και αυτό το ποσό είναι πλέον άκρως απαγορευτικό για να καλυφθεί από τους ίδιους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση. Μας δήλωσαν επίσης ότι το θέμα το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι βουλευτές του νομού μας και αυτό που ζητούμε είναι η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και την ένταξη στις αποζημιώσεις και με μικρότερο ποσοστό ζημίας αυτού του είδους, αφού αποδεδειγμένα είναι ολοκληρωτική η καταστροφή. Επιπλέον αξίζει να σημειώσουμε, όπως μας δήλωσαν οι φίλοι παραγωγοί, η προμήθεια των νάιλον αυτών έχουν 23% Φ.Π.Α. δηλαδή αξιολογείται ως είδος πολυτέλειας και όχι ως αγροτικό εργαλείο !


Κύριοι της κυβέρνησης και οι τοπικοί σας εκπρόσωποι βουλευτές, εάν δεν προσέξετε τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας την αγροτική οικονομία, πάρτε το χαμπάρι ότι από την κρίση δεν μπορούμε να βγούμε ! Καλό είναι λοιπόν να σκίσετε όλοι σας τα πτυχία που κατέχετε και ας μην σας ξαφνιάζει που παίρνουν την ανιούσα κάποια άλλα κόμματα τα οποία σας έχουν γίνει ο καθημερινό σας εφιάλτης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more