Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

παρέμβαση για άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές

Παρέμβαση στη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ. και στην κυρία Κατερίνα Παπακώστα από τη θέση της Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Μουδανιών και της υπευθύνου του κόμματος για τους Εμπορικούς Συλλόγους της Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε η κ. Όλγα Παπαμέτη με γραπτή επιστολή της στις 23 Ιουλίου 2013 για το σχέδιο νόμου που συζητείται στη Βουλή και περιέχει ρυθμίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι ο περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων άνω των 250 τμ θα αποτελέσει αφορμή προσφυγής στη δικαιοσύνη από επιχειρήσεις που λειτουργούν σε χώρους άνω των 250 τμ., ρύθμιση η οποία θα εισάγει ανομοιους όρους λειτουργίας ομοειδών επιχειρήσεων, (έστω και αν ειναι διαϕορετικού μεγέθους), με αποτέλεσμα η όποια ρύθμιση να κινδυνεύσει με αναίρεση της στο μέλλον από τη δικαιοσύνη.
Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα να αμϕισβητείται η συνταγματικοτητα του μέτρου βάσει των άρθρων 4 και 5 του Συντάγματος.Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έχει ήδη αποφανθεί ως προς τη δυνατότητα λειτουργίας αποκλειστικώς καταστημάτων κάτω των 250 τ.μ. σε συγκεκριμένες Κυριακές κατ' επιλογή των αντιπεριφερειαρχών,  για την οποία θεωρεί ότι «χρήζει πληρέστερης αιτιολόγησης, ώστε να μην εγείρονται ζητήματα άνισης μεταχείρισης φορέων που δραστηριοποιούνται στην ίδια αγορά προϊόντων».
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μουδανιών, υπεύθυνη της Ν.Δ. για τους Εμπορικούς Συλλόγους της Κεντρικής Μακεδονίας και Πολιτευτής της Ν.Δ, στη Χαλκιδική θεωρεί πως οι όποιες παρεμβάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε λύσεις μέσα από την ψύχραιμη και ορθολογική σκοπιά που πρέπει να επιδείξουν όλοι οι φορείς στον ευαίσθητο κλάδο του εμπορίου που ταλανίζεται από την οικονομική ύφεση και αναζητά την ανάπτυξη για τις μικρές, μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χώρα μας. Ελπίζουμε σύντομα σε μία επαναδιατύπωση της επίμαχης ρύθμισης και στην προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού με τη στήριξη των θέσεων της ΕΣΕΕ. 


Στη συνέχεια παρατίθεται η επιστολή παρέμβασης της κ. Όλγας Παπαμέτη.





                 Νέα Μουδανιά, 23 Ιουλίου 2013
                 Αριθ. Πρωτ. 406
                 ΠΡΟΣ:
 Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων
κ. Κατερίνα Παπακώστα
Βουλευτή Β’ Αθηνών 

Θέμα: Ενστάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της βουλής για τις Κυριακές

Αποσαφηνίσεις στην ρύθμιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για «τους κανόνες ρύθμισης της αγοράς», η οποία επιτρέπει την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ζητά το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.
Στην έκθεσή του αναφέρει ότι η ρύθμιση με την σημερινή μορφή της μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τα άρθρα 4 και 5 του Συντάγματος, που προστατεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό υπό συνθήκες ισότητας. «Χρήζει πληρέστερης κι επαρκέστερης αιτιολόγησης ο τρόπος κατά τον οποίο θεσπίζεται η δυνατότητα λειτουργίας κατά τις Κυριακές" αναφέρει χαρακτηριστικά το Επιστημονικό Συμβούλιο της βουλής.
Σε ότι αφορά το  ωράριο λειτουργίας επισημαίνει ότι "διαφορετική ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων που εμπορεύονται όμοια ή παρεμφερή είδη δεν επιτρέπεται, εκτός αν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος».
Το Επιστημονικό Συμβούλιο σημειώνει ότι στη ρύθμιση -με τη σημερινή της πάντα μορφή- ο αριθμός των Κυριακών κατά τις οποίες θα λειτουργούν τα καταστήματα θα μπορεί να ποικίλει από Περιφέρεια σε Περιφέρεια δημιουργώντας άνιση μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων. Υπογραμμίζει ακόμη ότι «εφόσον, όμως, η λειτουργία των καταστημάτων είναι προαιρετική, πρέπει να ισχύει για όλες τις Περιφέρειες ο ίδιος αριθμός Κυριακών λειτουργίας τους».
Τέλος, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής αποφαίνεται ότι η δυνατότητα λειτουργίας αποκλειστικώς καταστημάτων κάτω των 250 τ.μ. σε συγκεκριμένες Κυριακές κατ' επιλογή των αντιπεριφερειαρχών, «χρήζει πληρέστερης αιτιολόγησης, ώστε να μην εγείρονται ζητήματα άνισης μεταχείρισης φορέων που δραστηριοποιούνται στην ίδια αγορά προϊόντων».


Με εκτίμηση,
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Μουδανιών,

Υπεύθυνη της Ν.Δ. για τους Εμπορικούς Συλλόγους της Κεντρικής Μακεδονίας και Πολιτευτής της Ν.Δ, στη Χαλκιδική
Όλγα Παπαμέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more