Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Τα τρία «ΟΧΙ» Σαμαρά-Βενιζέλου στην τρόικα για να αλλάξουν το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα, ενόψει εκλογών

Γιατί μετατέθηκαν όλες οι κρίσιμες αποφάσεις για το Σεπτέμβριο, στην φαρέτρα της κυβέρνησης και μονομερείς κινήσεις, όλο το παρασκήνιο
Την στρατηγική, την οποία  θα ακολουθήσουν απέναντι στους δανειστές, ενόψει των «καυτών» πολιτικών εξελίξεων του Φθινοπώρου, συζήτησαν το πρωί, σε αιφνιδιαστική συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αντώνης  Σαμαράς και Ευάγγελος  Βενιζέλος.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι  έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα τους, στο σενάριο για πρόωρες κάλπες, καθόρισαν τις επόμενες κινήσεις τους και σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισαν να επιμείνουν στο δόγμα των φοροελαφρύνσεων και της αποκατάστασης των αδικιών, παρά τις ενστάσεις των τροϊκανών.
Οι δύο άνδρες γνωρίζουν ότι το πλαίσιο αυτό είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, αν θέλει να αντιστρέψει υπέρ της τα δεδομένα και επομένως έχουν καταλήξει σε τρία «ΔΕΝ», ενώ παράλληλα επιθυμούν να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η συζήτηση για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης εστιάζουν στο τρίπτυχο των αρνήσεων: ΔΕΝ αποδέχονται νέο μνημόνιο, ΔΕΝ συζητούν καινούργιες απαιτήσεις των τροϊκανών και ΔΕΝ κάνουν πίσω στην απόφαση τους για ηπιότερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα επιτρέψει ανάσες στην πραγματική οικονομία και ανασύνταξη της κοινωνικής συνοχής.
Στην σύσκεψη ήταν παρών και ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς στην κυβέρνηση καταγράφεται ανησυχία για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, αφού η νέα …φωτιά στην περιοχή μας απειλεί να κλιμακώσει το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης προκαλώντας νέα κύματα παράνομων επισκεπτών στα νησιά του Αιγαίου.
Ωστόσο η διαπραγμάτευση με την τρόικα, η επιδίωξη για λύση του προβλήματος για το χρέος και ο γρίφος της προεδρικής εκλογής, όπως αυτή συνδέεται με τα σενάρια για πρόωρες κάλπες,  κυριάρχησαν στην συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων.
Το πλάνο Σαμαρά, όπως τουλάχιστον το σκιαγραφεί στενός του συνεργάτης προβλέπει «…σκληρό παζάρι με τους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά και πολιτική διαπραγμάτευση με του Ευρωπαίους θεσμικούς παράγοντες, προκειμένου να του δοθεί  η δυνατότητα να δρομολογήσει τη λύση χρέους, έως τα τέλη του έτους και επομένως να επιτύχει ομαλή προεδρική  εκλογή, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία».
Τα μηνύματα που έφτασαν στο Μαξίμου από τις πρώτες συναντήσεις των υπουργών με την τρόικα έκαναν λόγο για πλήρη διαφωνία των εκπροσώπων των δανειστών με τους σχεδιασμούς Σαμαρά για φοροελαφρύνσεις.
Ωστόσο Σαμαράς-Βενιζέλος έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν και σε μονομερείς κινήσεις, έστω και χωρίς το «πράσινο φως» των τροϊκανών. Ανάμεσα σε αυτά που σκέφτονται οι δύο κυβερνητικοί εταίροι είναι η μείωση συγκεκριμένων φόρων, όπως του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και της εισφοράς αλληλεγγύης.
Επίσης οι δύο άνδρες συμφώνησαν να παραπεμφθούν όλα τα …αγκάθια στην επόμενη φάση διαπραγμάτευσης τον Σεπτέμβριο, αφού και η τρόικα δεν φαίνεται διατεθειμένη επί του παρόντος να πιέσει για τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και του ασφαλιστικού. Αυτό που διαμηνύθηκε στους τροϊκανούς είναι πως η κυβέρνηση μόλις  έχει βγει από μια δύσκολη πολιτική και κοινοβουλευτική μάχη για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, χωρίς απώλειες και κοινωνικούς τριγμούς, αλλά άμεσα δεν αντέχει να ανοίξει νέα μέτωπα.
Ο πρωθυπουργός  μεταβαίνει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για την ειδική σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου θα επικυρωθεί η τοποθέτηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου και θα αποφασιστούν οι υπόλοιπες νευραλγικές θέσεις όπως αυτή του εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Α. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιώξει να έχει ένα ακόμη ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να θέσει και πάλι το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους αν και το Βερολίνο επιμένει να παραπέμπει στο Φθινόπωρο.
Στο τραπέζι της σύσκεψης του Μαξίμου και άλλα εσωτερικά θέματα, όπως η ρύθμιση του ζητήματος των ειδικών μισθολογίων μετά την απόφαση του ΣτΕ, οι ενδοκυβερνητικές δονήσεις που προκλήθηκαν στο θέμα του ελλείμματος του 2009, την δικαστική διερεύνηση του και την έντονη αντίδραση του Γ. Παπανδρέου, αλλά και η αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more