Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Ποιοι ξένοι κολοσσοί ετοιμάζουν προσφορές για τα πετρέλαια σε Ιόνιο – Κρήτη. Όλο το χρονοδιάγραμμα


Δεν θα επιτραπεί σε εταιρεία να συμμετάσχει σε δύο ή περισσότερες κοινοπραξίες για τη διεκδίκηση του ίδιου μπλοκ
Tον Μάρτιο αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές στον διαγωνισμό για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα 20 μπλοκ στο Ιόνιο και στη θάλασσα νότια της Κρήτης, αν τηρηθεί το
χρονοδιάγραμμα που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας.
Ως τις 20 Ιουλίου θα πρέπει να έχει σταλεί στις Βρυξέλλες το κείμενο της προκήρυξης, προκειμένου να δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο. Η προκήρυξη θα προβλέπει προθεσμία έξι μηνών για την κατάθεση των προσφορών από μεμονωμένες εταιρείες ή από κοινοπραξίες πετρελαϊκών.
Οι διαγωνισμοί ειδικά στην Κρήτη, όπου η έκταση των «οικοπέδων» είναι μεγάλη και η συλλογή των σεισμικών έχει γίνει σε αραιές και σχετικά λίγες γραμμές, απευθύνονται σε μεσαίες και μεγάλες εταιρείες.
Το πρόγραμμα εργασιών θα είναι ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης του τεχνικού σκέλους των προσφορών, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα «royalties», δηλαδή το μίσθωμα που θα καταβάλλεται στο Δημόσιο, το οποίο θα κλιμακώνεται προς τα πάνω όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή.
Δεν θα επιτραπεί σε εταιρεία να συμμετάσχει σε δύο ή περισσότερες κοινοπραξίες για τη διεκδίκηση του ίδιου μπλοκ, ενώ προβλέπονται υψηλότεροι συντελεστές βαθμολόγησης των προσφορών για όσες εταιρείες επισπεύσουν τις έρευνες και τις φέρουν χρονικά στην πρώτη φάση.
Κύκλοι του υπουργείου, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Ημερησίας».  ανέφεραν ότι στόχος είναι οι προσφορές να αξιολογηθούν μέσα σε ένα τρίμηνο, αξιοποιώντας την εμπειρία του open door, του διαγωνισμού που έτρεξε από τις αρχές του 2012 για την παραχώρηση των τριών περιοχών στη Δ. Ελλάδα.
Οι συμβάσεις με τις εταιρείες που ανέλαβαν τις έρευνες στις τρεις αυτές περιοχές υπογράφηκαν λίγο πριν από τις εκλογές και ακόμα δεν έχουν κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή, εξέλιξη που κατά το υπουργείο αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων.
Οι ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης φαίνεται ότι έχουν κινητοποιήσει το ενδιαφέρον, όπως έδειξε η πρόσφατη εκδήλωση του Λονδίνου, όπου στελέχη εταιρειών όπως η Exxon, η Chevron, η Total, η Anadarco, η Noble, η Enel, η BP κ.λπ. είχαν διμερείς συναντήσεις με τους εκπροσώπους του υπουργείου, της PGS που συνέλεξε τα σεισμικά στοιχεία και της Βeicip, που τα ερμήνευσε. Το φθινόπωρο έχουν προγραμματιστεί road shows σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Κύπρο και πιθανώς να ακολουθήσουν και άλλα.
Στο μεταξύ ολοκληρώνεται η εκπόνηση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για Ιόνιο και τη θάλασσα νότια της Κρήτης. Σύντομα θα δημοσιευτεί η κοινή υπουργική απόφαση για την κατανομή του 5% από το συνολικό 25% του φορολογικού συντελεστή, που προορίζεται για τις περιφέρειες και τους δήμους κ.λπ.
Επίσης, θα προχωρήσει η στελέχωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) με 5 αποσπασμένους και 20 προσλήψεις εξειδικευμένων επιστημόνων, μηχανικοί, γεωλόγοι, νομικοί κ.λπ. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ. Η ΕΔΕΥ θα αναλάβει την όλη διαδικασία από την κατάθεση των προσφορών και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more