Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΤAΤΕ: Αξιοποιήσετε το ψωμί που σας περίσσεψε…

1Σας περίσσεψε ψωμί; Θα το πετάξετε γιατί είναι 2-3 ημερών “μπαγιάτικο';

Φυσικά όχι… Αξιοποιήστε το με πολλούς τρόπους που ίσως μέχρι τώρα δεν είχατε φανταστεί…
Επειδή πολύ τακτικά μας περισσεύει ψωμί που δεν ξέρουμε πώς να το χρησιμοποιήσουμε, δείτε πιο κάτω αρκετές ιδέες για να το αξιοποιήσετε, και θέλω να πιστεύω αρκετά δελεαστικές για να το αφήσετε να μπαγιατέψει ώστε να τις δοκιμάσετε.
Από τον Μεσαίωνα χρησιμοποιούσαν το ψωμί στην μαγειρική κυρίως για να δέσουν σούπες και ζωμούς. Αυτό το κάνουν και σήμερα οι Ισπανοί που βάζουν μπαγιάτικο ψωμί στην γκασπάτσο (την κρύα ντοματόσουπα) για να γίνει πιο πηχτή.
Οι Γερμανοί, αξιοποιούν το μπαγιάτικο ψωμί για να κάνουν τα Knudel. Μουσκεύουν δηλαδή το ψωμί σε γάλα με αυγά και το πλάθουν χωρίς πολύ ζύμωμα σε μικρά μπαλάκια ζύμης που τα βράζουν σε ζωμό ή νερό. Και οι Ιταλοί έχουν τα νιόκι που και αυτά γίνονται με μουσκεμένο ψωμί σε γάλα. Το ζυμώνουν με λαχανικά ή χορταρικά, και τυριά, πλάθουν μικρές μπαλίτσες με ένα ιδιαίτερο σχήμα που γίνεται πατώντας τις με ένα πιρούνι. Τα νιόκι μαγειρεύονται όπως και τα ζυμαρικά.
Αμέτρητες είναι οι συνταγές από όλο τον κόσμο που έχουν σαν βασικό υλικό το ψωμί. Από τις πιο νόστιμες είναι το Welsh Rabbit, μία λιχουδιά με ψωμί καλυμμένο με ένα μείγμα από τσένταρ, μπεσαμέλ με μπύρα και μουστάρδα και το Pain Perdu, ψωμί βουτηγμένο στο γάλα, αυγά και μέλι και στη συνέχεια τηγανητό. Οι γλυκιές αυγόφετες των παιδικών μας χρόνων.
Μπρουσκέτες: Το ιδανικό ψωμί για μπρουσκέτες είναι η μπαγκέτα, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα ειδη ψωμιού, αρκεί να τα κόψετε σε μικρές στενόμακρες φέτες. Κόβετε λοιπόν την μπαγκέτα διαγώνια σε φέτες πάχους περίπου 1 δαχτύλου, τις περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και αν θέλετε περισσότερη γεύση, τρίβετε λίγο σκόρδο ή πασπαλίζετε με τα αρωματικά όπως ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο. Τις βάζετε με τη σειρά σε ένα ταψί και τις ψήνετε στο γκριλ ή στους 200ο C για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Όταν ψηθούν, τις αλείφετε με ντιπ, ή τις σερβίρετε με τυριά, αλλαντικά ή τις γαρνίρετε με ό,τι άλλο σας αρέσει.
Κρουτόν για σαλάτες: Κόψτε σε μικρούς κύβους ή σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια ψίχα από οποιοδήποτε ψωμί. Βάλτε τα κομματάκια του ψωμιού σε ένα μπολ, περιχύστε τα με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, λίγη πάπρικα ή μπούκοβο γλυκό ή καυτερό και θυμάρι. Τρίψτε [προαιρετικά] και 1-2 σκελίδες σκόρδο και πασπαλίστε τα κρουτόν. Ανακατέψτε τα και αδειάστε τα σε ένα ταψί. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στο γκρίλ στους 200 ο C μέχρι να ροδίσουν. Ταιριάζουν με πράσινες σαλάτες, με ανάμεικτα φρέσκα σαλατικά, με ντοματοσαλάτα ή με χωριάτικη ή σαλάτες με όσπρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more