Κυριακή 3 Μαΐου 2015

ΠΑΛΙΑ ΓΙΑ ΑΛΜΩΠΙΑ



Γράφει ο Μάκης Κωσταντινίδης

Δεν γνωρίζουμε ακριβή ημερομηνία αλλά το πιθανότερο είναι το γεγονός να συνέβη εντός του 1941. Έλαβε χώρα σε χωριό της Αλμωπίας γνωστό το όνομα αλλά δεν το αναφέρουμε όπως επίσης γνωστά είναι και τα ονόματα των πρωτεργατών των γεγονότων. Πρόκειται για την μικρή μερίδα κάποιων που εξεδηλώθησαν υπέρ της Βουλγαρίας που τότε ο βουλγαρικός στρατός έλεγχε την περιοχή ως στρατός κατοχής.
Άπαντες όμως πλην ενός μετά το τέλος της κατοχής και του εμφυλίου έφυγαν σε Σκόπια και Γιουγκοσλαβία, και με έναν εξ αυτών που ζει στα Σκόπια μιλήσαμε σχετικά προσφάτως. Η απάντησή του για το τότε ήταν παιδιά ήμασταν παρασυρθήκαμε και σήμερα περιμένει να πεθάνει με τελευταία του επιθυμία να θαφτεί στο χωριό του. Τότε λοιπόν αυτός και η παρέα του προσπάθησαν να αποτρέψουν την είσοδο ανδρών της χωροφυλακής στο χωριό μη δεχόμενοι Έλληνες Χωροφύλακες, και ξεσηκώθηκαν με αποτέλεσμα να γίνουν φασαρίες που τελικά αποτράπηκαν διότι επενέβη η αστυνομική δύναμη της Αριδαίας και της Εδέσσης. Σεπτέμβριο του 1942 υπό έντονο καύσωνα έφτασε στο χωριό Λουτράκι της Αριδαίας ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε Γερμανός υπαξιωματικός με επιβάτη τον Βούλγαρο αξιωματικό ονόματι Γκρόζεφ και έναν ακόμη βούλγαρο λοχία. Σκοπός της άφιξης να καταγράφουν ποιες οικογένειες στο χωριό δήλωναν βουλγαρόφιλοι καθώς και στο γειτονικό χωριό Όρμα.
Εκεί ήρθαν σε επαφή με 5-10 άτομα που δήλωναν εμφανώς βουλγαρόφιλοι και μοίρασαν ταυτότητες της βουλγαρικής λέσχης οι οποίες τους έδιναν προνόμια σε παροχή τροφίμων αλλά και ελευθερία κινήσεων. Δυστυχώς οι βούλγαροι στρατιωτικοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τον αριθμό των κατοίκων που δήλωναν Βούλγαροι στην συνείδηση και ζήτησαν από τους Π.Α. και Π.Ν. που ήταν οι πρωτοστατούντες υπέρ των βουλγάρων και της ΟΧΡΑΝΑ να εντείνουν τις προσπάθειες ακόμη και με οικονομικά κίνητρα ώστε ο αριθμός των βουλγαρόφιλων κατοίκων να αυξηθεί. Ο βούλγαρος αξιωματικός κατέγραψε στο χωριό Όρμα όλες τις προσφυγικές οικογένειες καθώς και τα περιουσιακά του στοιχεία και υποσχέθηκε ότι οι περιουσίες των προσφύγων κατοίκων θα δημευθούν και θα δοθούν σε βουλγαρίζοντες και μέλη της ΟΧΡΑΝΑ. Μετά από αυτό οι περί αυτών βουλγαρίζοντες κάτοικοι σημαιοστόλισαν και ανθοστόλισαν το αυτοκίνητό τους το οποίο αναχώρησε για άλλα χωριά της περιοχής ιδιαίτερα θερμή υποδοχή από ελάχιστα όμως άτομα επιφύλαξαν στην συνέχεια κάτοικοι του χωριού Χρύσα, ενώ στη συνέχεια φιλοξενήθηκαν στην Αριδαία στο σπίτι του Δ.Δ. Επαναλαμβάνουμε και πάλι ότι τα ονόματα που αναφέρονται με τα αρχικά είναι γνωστά αλλά δεν ανακοινώνονται για ευνόητους λόγους.

Μ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more