Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΠΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ



Αποτέλεσμα εικόνας για Μάκης Κωνσταντινίδης Πέλλα 
Γράφει ο Μάκης Κωσταντινίδης


Δημοτικά προβλήματα φήμες υπόνοιες και μεμπτά είχαμε και εν έτη 1934 στο Δήμο Έδεσσας και μάλλον πρόκειται για εμπλοκή σε οικονομικές ατασθαλίες για τον τότε Δήμαρχο Γ.Πέτσο παππού του πρόσφατα δικού μας και γνωστού μας Γ.Πέτσου που τελευταία φορά και για ένα εξάμηνο τον είχαμε στο τιμόνι της Νομαρχίας.
Ο παππούς Πέτσος εξελέγη Δήμαρχος για πρώτη φορά εν έτη 1915 και για δεύτερη φορά το 1922. Τρίτη και τελευταία εκλογή είχε το 1929 οπότε και προέκυψε το προαναφερθέν σκάνδαλο που μάλλον αφορούσε τα οικονομικά της τότε εμποροπανήγυρης της Έδεσσας. Έτσι τον Μάρτιο του 1934 οι πρωτοδίκες της Έδεσσας Τούντας, Καζιτεμάκης και Χολεβας συνεδρίασαν κι αποφάσισαν και δέχθηκαν ως νομότυπη την ένσταση κατά του Δημάρχου, που κατέθεσε ο Γκέσιος Κωνσταντίνος και ξεμείναμε από Πέτσο όχι όμως κι από δήμαρχο. Εδώ να σημειώσουμε ότι νωρίτερα το 1923 ο Γ.Πέτσος εξελέγη βουλευτής του νομού με το κόμμα των φιλελευθέρων. Κι επειδή η παροιμία λέει, σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει, το ίδιο φαίνεται ότι ίσχυε και για τον Πέτσο.
Έτσι ενεφανίσθη στην πολιτική σκηνή ο υιός Ευάγγελος Πέτσος που εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1951 με την τότε ένωση κέντρου. Εξελέγη και στις εκλογές του 1963 όπως και στις άμεσα επόμενες του 1963. Κατά την διάρκεια όμως της θητείας του ο Ευάγγελος Πέτσος άφησε αιφνιδίως τον μάταιο τούτο κόσμο και την θέση του πήρε ο επιλαχών Ιωάννης Ιγνατιάδης. Τη σκυτάλη ανέλαβε ο νεαρός Γ.Πέτσος που για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα πρώτος και με διαφορά αφού συγκέντρωσε κάτι παραπάνω από 14.000 σταυρούς. Και μιας και πιάσαμε την πολιτική, πάμε στο 1928 όπου στην Έδεσσα συγκεντρώθηκαν ψηφοφόροι και φίλοι του Βενιζελικού κόμματος για να εκλέξουν Δ/Σ της λέσχης φιλελευθέρων ενώ έξω συγκεντρώθηκαν διαδηλούντες οπαδοί του τότε Λαϊκού κόμματος. Η συγκέντρωση έγινε εκεί που σήμερα είναι ο αύλιος χώρος της Νομαρχίας στον τότε κινηματογράφο Βέρμιον που γκρεμίστηκε όταν άρχισε να κτίζεται το κτίριο της Νομαρχίας.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μήνα Ιούλιο και τον Αύγουστο είχαμε τις εκλογές όπου το κόμμα του Βενιζέλου πανελλήνια ξεπέρασε το 60% και στο νομό έφτασε το 57,48% με την επαρχία Γιαννιτσών όμως να προσμετράται σε άλλη εκλογική περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more