Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Τοξικά χρέη αναλαμβάνει ο Δήμος Αλμωπίας από την Αναπτυξιακή Κάμπου

Σε μεγάλους μπελάδες φαίνεται ότι μπαίνει ο Δήμος Αλμωπίας καθώς οι αποκαλύψεις αναφορικά με τις πρακτικές αλλά και με τις οφειλές της Αναπτυξιακής Κάμπου παίρνουν ανεξέλεγκτη τροπή. Μάλιστα σε μια εποχή που όλοι οι ΟΤΑ στενάζουν δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί με τόση ευκολία η σημερινή δημοτική αρχή αποδέχεται υποχρεώσεις της «αμαρτωλής εταιρείας» χωρίς ακόμη να έχει αρχίσει ο λογιστικός έλεγχος καθώς βρίσκεται υπό εκκαθάριση. Ήδη σε πρώτη φάση με απόφαση της πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Αλμωπίας αποφασίστηκε ότι οι οφειλές που αντιστοιχούν στο ποσοστό του Δήμου Αλμωπίας θα πληρωθούν από τον Δήμο και αφορούν χρέη προς την πολιτεία  (εφορεία-ΙΚΑ).
Το θέμα αυτό συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και το παρόν έδωσε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Κάμπου και Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος. Πάντως αποκαλύψεις έκανε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Πέλλας ο κος Στάμκος καθώς ήρθε και εκεί το θέμα και τόνισε σε διάφορες ερωτήσεις ότι «Αναλάβαμε ένα βαρύ έργο. Αυτό της εκκαθάρισης της “τοξικής” Αναπτυξιακής Κάμπου. Τα όσα είδαμε εμείς, αλλά και οι ελεγκτές είναι πρωτόγνωρα. Αποτελεί ίσως την πιο τοξική επιχείρηση, τα χρέη της οποίας εξαιτίας της ρουσφετολογικής της λειτουργίας φορτώθηκαν στους δημότες μας. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε γι αυτό και κινούμε όλες τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών» σημείωσε ο δήμαρχος Πέλλας.

ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ
Ως μια ωρολογιακή βόμβα που θα σκάσει στα οικονομικά θεμέλια όλων των εμπλεκομένων φορέων μπορεί να εκληφθεί η απόφαση  οι Δήμοι που είναι οι μέτοχοι της Αναπτυξιακής Κάμπου Α.Ε. να επωμιστούν τις ζημιές της εταιρίας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 1993 δημιουργήθηκε η Αναπτυξιακή εταιρία Κάμπου Πέλλας Α.Ε. με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο Δήμων, οργανισμών και πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών. Με το πέρασμα των χρόνων η εταιρία άρχισε να δημιουργεί χρέη και από το 2008 περίπου βρίσκεται σε αδράνεια ενώ από το 2010 ουσιαστικά υφίσταται μόνο στα χαρτιά. 

ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Σήμερα η μετοχική σχέση είναι η εξής: Περίπου το 50% κατέχει ο Δήμος Πέλλας ως καθολικός δικαιούχος των Καποδιστριακών Δήμων που συγχωνεύτηκαν, 17% ο Δήμος Σκύδρας, 10% η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 9% ο Δήμος Αλμωπίας, 7% η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς.  Σήμερα Πρόεδρος της εταιρίας είναι ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος. Με απόφαση της ύστερα από συνεδρίαση στις 10 Νοεμβρίου 2014 επικράτησε η λύση και εκκαθάριση της εταιρίας σύμφωνα με τους νόμους. Όμως μόλις προ ημερών και με νέα συνεδρίαση του Διοικητού συμβουλίου της Αναπτυξιακής Κάμπου που συμμετέχουν εκπρόσωποι από τους μετόχους, Διορίστηκαν οι  εκκαθαριστές λόγω παρέλευσης του χρόνου διάρκειας της εταιρείας. Το ερώτημα που τίθεται σε αυτό το σημείο είναι γιατί άργησαν τόσο πολύ (7 μήνες) να ορίσουν τους εκκαθαριστές της εταιρείας την ίδια ώρα που βρίσκεται επί μακρών σε αδράνεια. Άλλο ένα ζήτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί αυτή η λύση δεν υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο, Δήμαρχο Πέλλας και μεγαλομέτοχο και τα προηγούμενα έτη ώστε οι προσαυξήσεις των χρεών να ήταν λιγότερες όπως και τα έξοδα της υφιστάμενης επιχείρησης; Ο κος Στάμκος πρέπει να μας εξηγήσει γιατί άργησε τόσο αυτή απόφαση για μια εταιρία που δεν είχε αντικείμενο δεν πάρθηκε νωρίτερα.

Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Με μια νέα νομοθετική ρύθμιση επιτρέπεται στους μετόχους αναπτυξιακών εταιριών να ρυθμίσουν τις οφειλές προς την εφορεία και τα ασφαλιστικά ταμεία με τον ευεργετικό νόμο των 100 δόσεων. Έτσι αποφασίστηκε τις οφειλές της εταιρίας προς το Κράτος να τις ρυθμίσουν οι ΟΤΑ και ο φορείς σύμφωνα με το μετοχικό τους κεφαλαίο. Μάλιστα ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος με την ιδιότητα του Προέδρου της Αναπτυξιακής Κάμπου Πέλλας Α.Ε. βρέθηκε στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων Σκύδρας και Αλμωπίας όπου πάρθηκαν αποφάσεις για τις ρυθμίσεις. 

ΟΦΕΙΛΕΣ
Οι οφειλές της επιχείρησης προς την εφορεία είναι περίπου 590 χιλιάδες ευρώ και στο ΙΚΑ 108 χιλιάδες ευρώ περίπου μαζί με τις προσαυξήσεις.  Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τις αποφάσεις ο κάθε Δήμος ή φορέας θα ρυθμίσει το ποσό σύμφωνα με το ποσοστό που κατέχει στην εταιρία ανάλογα με τις ανάγκες που έχει. Δηλαδή αφάπαξ πληρωμή, 50 90 ή 100 δόσεις. Δεν έχει διευκρινιστεί όμως ποιόν θα βαρύνουν οι οφειλές του δημοσίου όταν κάποιο μέλος από τους μετόχους δεν κάνει ρύθμιση.  Είναι ζητήματα σοβαρά τα οποία δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Άλλες υποχρεώσεις είναι  τα χρέη προς τρίτους και προς τον υπάλληλο της εταιρίας όπου πρωτόδικα κέρδισε την αγωγή ενώ σε λίγες μέρες να βγει η απόφαση του εφετείου. Οι οφειλές αυτές είναι γύρω  στις 90.000 ευρώ χωρίς τις προσαυξήσεις. Χωρίς να γνωρίζουμε το τελικό πόρισμα των ορκωτών λογιστών εκτιμάται ότι τα συνολικά χρέη προς τρίτους και πολιτεία θα ξεπεράσει το 1 εκ. ευρώ.  Στις 10 Νοεμβρίου οι συνολικές οφειλές της εταιρίας ήταν 1,127 εκ. ευρώ και σήμερα λόγω των προσαυξήσεων το ποσό αυτό θα είναι μεγαλύτερο.  Φαίνεται ότι στο τέλος της διαδικασίας λύσης και εκκαθάριση οι συνολικές οφειλές μπορούν να φτάσουν και το 1,4 εκατομμύρια ευρώ ενώ υπάρχουν οφειλές προς τον μοναδικό υπάλληλο της εταιρίας, προς τον ιδιοκτήτη του χώρου που είχε έδρα η Αναπτυξιακή Κάμπου, προς Τράπεζες από δάνεια που είχαν παρθεί και σήμερα είναι εγγυητές οι πρώην Δήμαρχοι Μενηίδος κος Παπαδόπουλος και Πέλλας κος Ξηρός, από οφειλές προς εργολάβους.

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Σύμφωνα με τα δεδομένα και λόγω του ότι πιέζει η επίσπευση των πρωτοβουλιών μιας και εκπνέει η προθεσμία για υποβολή στην ρύθμιση των 100 δόσεων στην εφορία και το ΙΚΑ φαίνεται ότι η επιβάρυνση του Δήμου Αλμωπίας θα είναι περίπου 70.000 ευρώ έως 90.000 ευρώ  σε πρώτη φάση ενώ μελλοντικά αν το αποτέλεσμα των εκκαθαριστών δείξει συνολικές οφειλές άνω του 1 εκ. ευρώ τότε σίγουρα οι πολίτες της Αλμωπίας θα πληρώσουν τουλάχιστον 130.000 ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα λοιπόν πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό το οποίο είναι άγνωστο πως, που και πότε θα καλυφθεί καθώς η οικονομική κατάσταση του Δήμου Αλμωπίας είναι κακή όπως άλλωστε και όλων των ΟΤΑ.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΚΑΜΠΟΥ;
Σίγουρα θα πρέπει οι αρμόδιοι να πουν στους Δημότες της Αλμωπίας ποια είναι η προσφορά της Αναπτυξιακής Κάμπου τόσα χρόνια στην περιοχή τους; Γιατί άραγε δημιουργήθηκαν όλα  αυτά τα χρέη και ποιοι είναι υπεύθυνοι; Φαίνεται πάντως ότι εκ του αποτελέσματος κρίνουμε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες που είχαν γίνει δήθεν για το καλό μετατράπηκαν σε τελική φάση αρνητικά για τους πολίτες που καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν το μάρμαρο.

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΕΝΕΞΕΙΣ
Στο θέμα της λειτουργίας της Αναπτυξιακής Κάμπου υπάρχει και ποινική δίωξη εναντίον 18 πρώην δημοτικών συμβούλων του πρώην Δήμου Κρύας Βρύσης επί δημαρχίας του κου Ουραηλίδη όταν καταγγέλθηκε ότι μεταφέρονταν χρήματα του πρώην Δήμου Κρύας Βρύσης στην Αναπτυξιακή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more