Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορα με την Κοατία

Μπλόκο στις προσφυγικές ροές


Η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορα με την Κροατία
Oι μεθοριακές διαβάσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά με αυστηρούς ελέγχους   (Φωτογραφία:  Reuters )
Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Μετά τα σύνορα με την Σερβία, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έκλεισε τα σύνορα και με την Κροατία, σε μία προσπάθεια να σταματήσει τη ροή προσφύγων προς το έδαφός της.

Σύμφωνα με το ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών οι επίσημες μεθοριακές διαβάσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά με αυστηρούς ελέγχους, εμποδίζοντας τη διέλευση μεταναστών που δεν έχουν θεώρηση εισόδου.

«Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε πως από σήμερα τα μεσάνυχτα (01:00 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας) η Ουγγαρία θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις που έχει στα ουγγρο-κροατικά σύνορα βάσει της συνθήκης Σένγκεν» είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Η απόφαση να κλείσουν τα σύνορα δεν βρήκε απροετοίμαστη την Κροατία που ήδη από την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή σχέδιο που εκπόνησε σε συμφωνία με τη Σλοβενία.

Όπως ανακοίνωσε η σλοβένικη αστυνομία, το πρώτο λεωφορείο που μετέφερε πρόσφυγες έφτασε στο μεθοριακό πέρασμα με την Κροατία το πρωί του Σαββάτου.

«Το λεωφορείο είναι στο μεθοριακό πέρασμα και θα ξεκινήσει η καταγραφή των προσφύγων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Μπόγιαν Κίτελ, χωρίς όμως να είναι σε θέση να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι επιβαίνουν στο λεωφορείο.

Η Σλοβενία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναστέλλει όλες τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Κροατία, καθώς προετοιμάζεται για την αναμενόμενη άφιξη πολυάριθμων μεταναστών και προσφύγων που το Ζάγκρεμπ θα προωθήσει προς το σλοβένικο έδαφος.
Στο μεταξύ τόσο η Σλοβενία όσο και η Κροατία διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να περιορίσουν την εισροή μεταναστών στο έδαφός τους για όσο διάστημα η Αυστρία και η Γερμανία κρατούν τα σύνορά τους ανοικτά, όμως η Λιουμπλιάνα βρίσκεται σε συζητήσεις με το Ζάγκρεμπ για το ενδεχόμενο να προωθούνται οι πρόσφυγες μόνο σε δύο μεθοριακά περάσματα.
Αργότερα το Σάββατο αναμένεται να συνεδριάσει το συμβούλιο ασφαλείας της Σλοβενίας.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι πρόσφυγες αναμένεται να εισέλθουν στη χώρα το Σάββατο μέσω των μεθοριακών περασμάτων Γκρουσκόβγε και Πετίσοβτσι, τα οποία βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more