Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Τσίπρας: Αν η Ευρώπη δεν είναι αλληλέγγυα για το μεταναστευτικό έχει τελειώσει

tsipraas

Το μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν έχει νόημα ύπαρξης αν δε δείξει την αλληλεγγύη της, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Μυτιλήνη, όπου μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάινμαν, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις που μένουν προσωρινά οι πρόσφυγες.
«Οι πρόσφυγες ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα φεύγοντας από τον πόλεμο και διακινδυνεύοντας τη ζωής τους στο Αιγαίο ζητούν το αυτονόητο. Να έχουν μία ανθρώπινη συμπεριφορά, να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν σύντομα, να έχουν φαγητό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για να συνεχίσουν το μεγάλο τους ταξίδι για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν είναι πρόβλημα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα έχει νόημα ύπαρξης αν δε λειτουργεί με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Ο Φάιμαν από την πλευρά του ανέφερε ότι «Χρειάζεται πολύ συζήτηση στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες, είναι ευρωπαϊκό θέμα. Χρειάζεται να βρούμε μια λύση όλοι μαζί, όχι μόνες τους οι χώρες. Βασικό θέμα για την Ευρώπη τα hotspots».
Ο πρωθυπουργός και ο Αυστριακός καγκελάριος επισκέφθηκαν το λιμάνι της Μυτιλήνης, καθώς και τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας και υποδοχής στην Μόρια, το Καρά Τεπέ και το ΠΙΚΠΑ 'οπου ενημερώθηκαν για τη διαδικασία ταυτοτποίησης των προσφ'υγων και για τις συνθήκες διαμονής τους. Στη συνέχεια, συναντήθηκαν με τον περιφερει'αρχη  Βορείου Αιγαίο και το Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Γαληνό.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης επιβεβαιώθηκε η συνεργασία των δύο ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, καθώς και η ανάγκη για μια προοδευτική προσέγγιση του ζητήματος, που θα διασφαλίζει τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την αναγκαία ανθρωπιστική παράμετρο.
Τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευσε κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, και τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Ξυδάκη. Στην επίσκεψη παρευρίσκονται και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more