Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Αλλάζουν όλα στις επόμενες Ευρωεκλογές

Του Χρήστου Δημητριάδη*
Ως γνωστών με απόφαση του τότε Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου η Ελλάδα ταύτισε τις Ευρωεκλογές με τις δημοτικές εκλογές. Το σύστημα αυτό ακολουθήθηκε τον Μάιο του 2014. Πολύς λόγος γίνεται για τις αλλαγές στον Καλλικράτη που σκέφτεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στην εφημερίδα μας Νέοι Ορίζοντες δημοσιεύσαμε σχετικό ρεπορτάζ. Γεγονός είναι όμως ότι μετά την υπερψήφιση από το Ε.Κ. μεταρρυθμίζεται οριστικά ο Ευρωπαϊκός εκλογικός νόμος ο οποίος θα φέρει πολύ μεγάλες αλλαγές.
Κομβικό σημείο είναι ότι πλέον ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής θα είναι υποψήφιος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα οι υποψηφιότητες θα κατατίθενται τουλάχιστον 12 εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές. Ο Παρών εκλογικός νόμος ισχύει από το 1976 και πλέον άλλαξε με 315 ψήφους υπέρ, 234 κατά και 55 αποχές.
 Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πλέον οι εξαιρετικά Εθνικές εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα ισχύουν καθώς το ΕΚ αποφάσισε ότι τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιούνται στις ευρωεκλογές θα πρέπει να προβάλλουν εξίσου τα ονόματα και τα λογότυπα των εθνικών κομμάτων με αυτά των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων με τα οποία είναι συνδεδεμένα. Η σύνδεση ενός εθνικού πολιτικού κόμματος με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό θα πρέπει να γίνεται σαφής και να προβάλλεται κατά τη διάρκεια ολόκληρης της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν επίσης τη δημιουργία μίας κοινής εκλογικής περιφέρειας, στην οποία επικεφαλής των ψηφοδελτίων θα είναι ο υποψήφιος που προτείνει κάθε πολιτική οικογένεια για το αξίωμα του Προέδρου της Επιτροπής. Έτσι ο πολίτης θα έχει την δυνατότητα να επιλέγει ψηφίζοντας το Κόμμα, τον εκλεκτό του θα είναι ένας ανά Ευρωπαϊκό πολιτικό φορέα σε όλα τα ψηφοδέλτια των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Για παράδειγμα λοιπόν η Νέα Δημοκρατία θα είναι άμεσα συνδεμένη με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και θα στηρίζει ως υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον κο Γιούνκερ, ο ΣΥΡΙΖΑ με την   Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών τον κο Τσίπρα που ήταν υποψήφιος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής και το ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι με την ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που είχε προτείνει τον σημερινό πρόεδρο του Ε.Κ. Μάρτιν Σουλτς.  Σε επόμενο άρθρο θα δημοσιεύσω με αναλυτική περιγραφή τις Ευρωπαϊκές ομάδες ώστε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. 

Τέλος άλλη μια αλλαγή που θα επέλθει είναι το δικαίωμα ψήφου υποχρεωτικά και από το εξωτερικό αλλά και η δυνατότητα να καθιερωθούν ηλεκτρονικά, διαδικτυακά και ταχυδρομικά συστήματα ψηφοφορίας σε όλα τα κράτη μέλη της. Τέσσερις χώρες δεν έδωσαν τη δυνατότητα στους πολίτες τους που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2014 (η Τσεχία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβακία).



*Ο Χρήστος Δημητριάδης είναι δημοσιογράφος, εκδότης της εφημερίδας Νέοι Ορίζοντες, Διευθυντής προγράμματος και ενημέρωσης της Πέλλα τηλεόρασης και μέλος των Ευρωπαίων δημοσιογράφων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more