Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Αποκάλυψη Γ. Σόντρα: Έχω απαλλαγεί από τον καταλογισμό!

Αποκαλύψεις αναφορικά με τις δικαστικές διενέξεις στο Δήμο Έδεσσας και το έλλειμμα που υπήρξε επί της δικής του θητείας, έκανε ο πρώην Δήμαρχος Έδεσσας και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Σόντρας στην Πέλλα τηλεόραση, στον δημοσιογράφο Χρήστο Δημητριάδη και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Ο κος Σόντρας αφού ερωτήθηκε από τον δημοσιογράφο, τόνισε ότι όλο αυτόν τον καιρό έχει δεχθεί τόνους λάσπης που μάλιστα έφρασαν και σε οικογενειακό επίπεδο. Ακόμη ότι κάποιοι μπήκαν στην λογική να του αποδώσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς. 
Ο ίδιος έλεγε από την πρώτη στιγμή ότι θα πρέπει να περιμένουν και να μην βγάζουν συμπεράσματα τα οποία θα ανατραπούν. Έτσι μετά την προσφυγή του και ύστερα από τον καταλογισμό που του είχε γίνει αξίας περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον επίτροπο, τελικώς το ελεγκτικό συνέδριο τον δικαίωσε με αποτέλεσμα πλέον να περιμένει την καθαρογραφή της απόφασης και την απαλλαγή. Μάλιστα η απόφαση θέτει υπό αμφισβήτηση και τον έλεγχο από τον καταλογισμό των 4,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Η εισήγηση του εισαγγελέα ήταν απαλλακτική τόνισε χαρακτηριστικά τονίζοντας το τι θα κάνουν αυτοί που χρέωναν προσωπικά και πολιτικά την παράταξη πως θα μαζέψουν τους τόνους λάσπης που έριχναν. Ο ίδιος δήλωσε αθώος και χωρίς ενοχή κάνοντας το χρέος του στο τόπο και στον Δήμο. Μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος.

Η δημοτική αρχή φερέφωνο των πολιτικών της ΚΕΔΕ
Ο κος Σόντρας χαρακτήρισε την δημοτική αρχή  του Τάκη Γιάννου δέσμια των αποφάσεων της ΚΕΔΕ καθώς μέλος της είναι ο κος Μουράτογλου Γ.Γ. της ΚΕΔΕ.  Έτσι αποτελεί το φερέφωνο των κατευθύνσεων που θέλει να δώσει η ΚΕΔΕ. Ξέρουμε την φιλοσοφία της και η δημοτική αρχή υπηρετεί πιστά όπως για παράδειγμα με την ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών. Ότι μπορούμε να διώξουμε από τις δομές του Δήμου το διώχνουμε καθώς και ότι κοστίζει με αποτέλεσμα ο Δήμος Έδεσσας σε αυτό το διάστημα να έχει χάσει το κοινωνικό του πρόσωπο και την ικανότητα της κοινωνικής παρέμβασης. Ο κος Σόντρας τόνισε ότι στην παροχή υπηρεσιών της καθαριότητας είναι θετικά τα βήματα της δημοτικής αρχής αλλά θα πρέπει να αξιολογηθεί αφού πρώτα περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα μιας και ελλοχεύει ο κίνδυνος αν ο ιδιώτης που μαζεύει τα σκουπίδια δεν πληρωθεί κάποιο ένταλμα ίσως σταματήσει την αποκομιδή.  Άλλωστε ο ιδιώτης λειτουργεί ανταποδοτικά: Δεν πληρώνεις δεν καθαρίζω. Αν ο Δήμος δείξει αδυναμία πληρωμής που είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος  τότε θα δούμε σοβαρές καταστάσεις στον Δήμο. Ακόμη έθεσε τον προβληματισμό του με τις υποχρεώσεις που έλαβε ο Δήμος από την σύμβαση που υπέγραψε με τον ιδιώτη για το αν έχει δικαίωμα να παρέμβει  στην καθαριότητα.

Ευθύνη της δημοτικής αρχής η εκκαθάριση των Καταρρακτών
Αποκαλυπτικός ήταν ο κος Σόντρας και στο θέμα της λύσης και εκκαθάρισης της ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ Α.Ε. που διαχειρίζεται το κέντρο των Καταρρακτών. Όπως τόνισε ο κος Σοντρας πολιτική κατεύθυνση της δημοτικής αρχής από την πρώτη στιγμή ήταν η απαξίωση της επιχείρησης με σκοπό και στόχο να δοθεί σε ιδιώτες. Ο κος Σόντρας τόνισε ότι όταν παρέδωσε την επιχείρηση ήταν κερδοφόρα.  Τα αίτια σαφώς και ήταν πάρα πολλά και έχουν να κάνουν με τις πολιτικές που άσκησαν προηγούμενες διοικήσεις αλλά και από τους διορισμούς που υπήρξαν καθώς υπήρχαν άτομα τα οποία είχαν αποχωρήσει και είχαν αποπεμφεί από αυτές. Το αποτέλεσμα είναι το φιλέτο της πόλης να είναι υπό εκκαθάριση, οι εργαζόμενοι να αμείβονται με το 50% των μισθών που δικαιούνται και οι παροχές υπηρεσιών να μην είναι αντάξιες του χώρου.  Ο κος Σόντρας τόνισε πέρασαν πέντε χρόνια από τότε που παρέδωσε την εξουσία και ότι η δημοτική αρχή του κου Γιάννου κρύβει πως εμείς δεν αφήσαμε απλήρωτους εργαζομένους, οι υποχρεώσεις μας στο ΙΚΑ ήταν ρυθμισμένες και τηρούνταν οι δόσεις κανονικά και δεν υπήρχαν υποχρεώσεις προς την εφορεία. Από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν πληρώσανε τις δόσεις στο ΙΚΑ με αποτέλεσμα να χαθεί η ευνοϊκή ρύθμιση  επίτηδες. Χάθηκαν δυο ρυθμίσεις επί διοίκησης Δ. Γιάννου με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην σημερινή κατάσταση. Εμείς παραδώσαμε με ρύθμιση χρέος μόνο στο ΙΚΑ περίπου 270 χιλιάδες ευρώ και σήμερα η Εταιρία χρωστά 1,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου.   Μάλιστα αποκάλυψε ότι το χρέος στο ΙΚΑ ήταν γιατί πληρώθηκαν προγράμματα από την δημοτική επιχείρηση χωρίς να έχουν εκταμιευθεί τα χρήματα από την πολιτεία.

Όπου φτώχεια και γκρίνια για τεχνικό πρόγραμμα

Κριτική άσκησε ο κος Σόντρας και για το τεχνικό πρόγραμμα τονίζοντας ότι λόγω και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της Χώρας, όπου φτώχεια υπάρχει και γκρίνια καθώς όχι μόνο το τεχνικό πρόγραμμα δεν καλύπτει νέες ανάγκες του Δήμου, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει ούτε τις υπάρχουσες. Έτσι λοιπόν δεν ανταποκρίνεται στις αντικειμενικές ανάγκες που υπάρχουν και σήμερα παίζεται ένα λαϊκίστικο παιχνίδι της συναλλαγής με ημέτερους, τοπάρχες και να προωθούνται μέσα από αυτή την διαδικασία ρουσφέτια τα οποία είναι επαίσχυντα είδους. Σε κάτι τέτοιο η παράταξη του κου Σόντρα ούτε συνηγορεί και δεν θα ήθελε να συμμετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more