Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΕΣΠΑ: «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΨΩΜΙΑΔΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ»

Σχολιάζοντας τον απολογισμό της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 που έκανε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρώην Περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αναμφισβήτητα αξίζουν συγχαρητήρια στη Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στην Ενδιάμεση Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας για την άριστη διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ προς όφελος του τόπου.
Η επιτυχία αυτή δικαιώνει για μία ακόμη φορά το έργο που άφησε ως παρακαταθήκη η Διοίκηση Ψωμιάδη, έργο ουσίας που πολλάκις στοχοποιήθηκε και διασύρθηκε, θύμα και αυτό της συντονισμένης προσπάθειας αποδόμησης της προσπάθειας μας. Πιστεύω πως κάθε νοήμων νους μπορεί να αντιληφθεί πως το αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε αποτελεί καρπό συντονισμένου έργου που δεν ξεκίνησε με μαγικό τρόπο τον Ιανουάριο του 2013.
Θυμίζω σε αυτούς που δε γνωρίζουν ή δεν θέλουν να γνωρίζουν πως μέχρι τις 31/12/2012 εμείς ήμασταν στο τιμόνι της Περιφέρειας, τρέξαμε το ΕΣΠΑ κόντρα σε θεούς και δαίμονες, τη γραφειοκρατία, τη μνημονιακή επέλαση, την απαξίωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, τις μεγάλες ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό και πετύχαμε μαζί με τους δημάρχους και με τους εργαζόμενους στην ΠΚΜ την ανάρρηση μας στη δεύτερη θέση (από την πέμπτη) στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στο τέλος του έτους.  
Και ασφαλώς αν κινούμασταν τότε με «συντηρητική λογική» δεν επρόκειτο να παρουσιάσει τώρα αυτά τα έργα η σημερινή Διοίκηση και μάλιστα πραγματοποιώντας δύο απολογισμούς μέσα σε ένα μήνα.
Η αλήθεια είναι πως η ανοδική πορεία ξεκίνησε από την ημέρα που αναλάβαμε το τιμόνι της αιρετής Περιφέρειας, τον Ιανουάριο του 2011 και επεκτάθηκε από την 1/1/13 από τη Διοίκηση των συνεχιστών μας, η οποία βρήκε έργα εν εξελίξει (είτε υπό κατασκευή είτε στο τελικό στάδιο ένταξης τους στο ΕΣΠΑ). Υπενθυμίζω ακόμη πως μέχρι το τέλος του 2010 και την καθιέρωση των αιρετών Περιφερειών την ευθύνη υλοποίησης του ΕΣΠΑ είχαν οι Αποκεντρωμένες Περιφέρειες και οι διορισμένοι Περιφερειάρχες.
Δεν έχω το δικαίωμα απέναντι στους συναδέλφους μου της περίοδο εκείνη και στους εργαζόμενους στης ΠΚΜ να σιωπήσω. Φρονώ πως θα μπορούσε να υπάρξει έστω μία αναφορά στην προσφορά μας στην επίτευξη του κοινού στόχου, στο να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, στο να αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ στο έπακρο.
Είμαι βέβαιος πως ο Απόστολος που διετέλεσε στέλεχος της Διοίκησης Ψωμιάδη ως Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης δε ξεχνά πως ήμασταν Διοίκηση των έργων. Άλλωστε το είχε αναγνωρίσει και ο ίδιος, όταν σε ομιλία του στον Εύοσμο πριν μερικά χρόνια είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στα οχτώ χρόνια διοίκησης του κατόρθωσε αυτό που για πολλούς Νομάρχες ήταν ακατόρθωτο. Με τα λίγα εργαλεία που είχε στη διάθεση του να πετύχει πολλά πράγματα».
Εκτός αν κάποιοι συνεργάτες του θέλουν να διαγράψουν την περίοδο εκείνη από το βιογραφικό του…
Σε κάθε περίπτωση, χαίρομαι γιατί η Διοίκηση Τζιτζικώστα βαδίζει στο δρόμο που χαράξαμε. Είμαι βέβαιος πως και στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 η Κεντρική Μακεδονία θα είναι πρωταθλήτρια».        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more