Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Έφυγε από το ζωή ο πρώην Δήμαρχος Αριδαίας (1990-1998) Γιάννης Αγιάνογλου


Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Αριδαίας από το 1990 έως το 1998 Γιάννης Αγιάνογλου νικημένος από την μάχη που έδινε εδώ και αρκετό καιρό. Ο εκλιπών άφησε σημαντική παρακαταθήκη στην Αριδαία μιας και ήταν ο Δήμαρχος που χάραξε την πολιτική της μετριοπάθειας αλλά και της λήθης του παρελθόντων καθώς δεν λειτουργούσε εκδικητικά. Ήταν δικηγόρος μάχιμος. Οι πολίτες της Αριδαίας στις Δημοτικές εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 1990 αλλάζουν Δήμαρχο και εκλέγουν τον Γιάννη Αγιάνογλου σε εκλογές που χαρακτηρίστηκαν όχι άδικα «θρίλερ» με πολύ μικρή διαφορά από τον μέχρι τότε Δήμαρχο Γούλη Ιωαννίδη. Για την ιστορία έχει λάβει 1457 ψήφους και ποσοστό 50,45% έναντι 1431 ψήφων και ποσοστού 49,55% του Γούλη Ιωαννίδη. Η διαφορά ήταν 26 ψήφους. Έτσι η πόλη της Αριδαίας γύρισαν σελίδα. Και στις εκλογές του 1994 ο Γιάννης Αγιάνογλου επανεκλέγεται για να συνεχίσει το έργο του και έτσι συνεχίζει την παράδοση που θέλει ως τότε τους Δημάρχους της περιοχής να έχουν δύο συνεχόμενες θητείες (Γάτσος 1975-1981, Ιωαννίδης 1982-1990, Αγιάνογλου 1990-1998). Βέβαια επί Καποδίστρια οι συνήθειες άλλαξαν και οι πολίτες πραγματοποιούσαν πιο συχνές αλλαγές Δημάρχων ενώ η συνήθεια αυτή συνεχίστηκε και επί Καλλικράτη. Το 1998 είχαμε τις πρώτες εκλογές με το σύστημα Καποδίστρια και με την μετατροπή της Αριδαίας σε μία μεγάλη κοινωνία με τη συμμετοχή Κοινοτήτων. Σε εκείνη την αναμέτρηση δημιουργήθηκαν δύο κεντροαριστερά ψηφοδέλτια (Βαγγέλης Αποστόλου, Αθανάσιος Χατζηδημητρίου) και δύο κεντροδεξιά (Γιάννης Αγιάνογλου, Νίκος Θεοδωσιάδης). Τελικός νικητής στο δεύτερο γύρο ήταν ο ιατρός Αθανάσιος Χατζηδημητρίου που κέρδισε τον Βαγγέλη Αποστόλου. Έκπληξη το γεγονός ότι έμεινε εκτός δεύτερου γύρου ο εν ενεργεία Δήμαρχος Γιάννης Αγιάνογλου. Θυμίζουμε ότι οι εκλογές του 1990 και 1994 έγιναν μόνο στα όρια της πόλης της Αριδαίας ενώ του 1998 στον Καποδιστρικό Δήμο Αριδαίας με τη συμμετοχή των χωριών.  Μετά από εκείνα τα αποτελέσματα σιγά σιγά αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική. Υπήρξε μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Συλλυπητήριο Μήνυμα εξέδωσε και ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος και είναι το ακόλουθο:

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ
Έφυγε σήμερα από τη ζωή ένας άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει προσφέρει πολλά στην τοπική μας κοινωνία, ο Ιωάννης Αγιάννογλου. Διετέλεσε Δήμαρχος Αριδαίας κατά τα έτη 1990 – 1998 και άφησε ένα σημαντικό έργο.
Καλή Ανάσταση! Καλό Παράδεισο!

Δημήτρης Μπίνος
Δήμαρχος Αλμωπίας


Αναμένεται στο Δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης να κρατηθεί και ενός λεπτού σιγή για τον θάνατο ενός γνήσιου αυτοδιοικητικού άνδρα ο οποίος αγάπησε την Αλμωπία και την Αριδαία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more