Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Η νοικοκυροσύνη που επικαλείται η προηγούμενη δημοτική αρχή, μόνο προσχηματική ήταν


Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Τσιμτσιρίδης μίλησε στα Νέα της Αλμωπίας




Την Ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Αλμωπίας Γιώργο Τσιτσιρίδη είχαμε για λογαριασμό της εφημερίδας μας Νέα της Αλμωπίας. Ο κος Τσιμτιρίδης απάντησε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο Αλμωπίας σε μια συνέντευξη που οι ειδήσεις που βγήκαν θα συζητηθούν. Διαβάστε παρακάτω:



1)      Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Αλμωπίας;
Κύριε Δημητριάδη,
Μέσα σ΄ ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον το οποίο δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στο σύνολο λειτουργίας των δημόσιων οργανισμών, καλούνται και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λειτουργήσουν και να παρέχουν στους πολίτες τους υπηρεσίες.
Υπηρεσίες ανταποδοτικές αλλά και έργα που θα βελτιώνουν, καθημερινά, τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών.  
Επίσης, μέσα σ’ αυτό το δύσκολο πλαίσιο και την υπάρχουσα αρνητική συγκυρία, καλείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και το κράτος, να σηκώσει ένα πολύ μεγάλο βάρος στα ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας και κοινωνικής συνοχής.
Η Δημοτική Αρχή, μέσα από έναν καθημερινό και επίπονο αγώνα, διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου, διασφαλίζει κατ΄ αρχήν τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών αλλά παράλληλα φροντίζει να τακτοποιεί υποθέσεις και οφειλές παρελθόντων ετών.
Δυστυχώς, όμως, η ¨νοικοκυροσύνη¨ που επικαλείται η προηγούμενη δημοτική αρχή, μόνο προσχηματική ήταν. Λάθη και παραλείψεις παλαιότερων καποδιστριακών αρχών των πρώην Δήμων Αριδαίας και Εξαπλατάνου, σπρώχθηκαν ¨κάτω από το χαλί ¨, χωρίς να ασχοληθεί με την επίλυση των σοβαρών αυτών προβλημάτων.
Έχω αναφερθεί σε συγκεκριμένες  υποθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως οι γεωτρήσεις της ΔΕΥΑ, η οφειλή του Δήμου στο ΦΟΔΣΑ, η διαδικασία της διαχείρισης των αρδευτικών περιόδων 2013 και 2014 κά.   
Εμείς, λοιπόν, ως Δημοτική Αρχή, ενεργώντας πάντα μέσα στα πλαίσια των νόμων, φροντίσαμε και δίνουμε λύσεις. Λύσεις που τακτοποιούν εκκρεμείς υποθέσεις αλλά και δημιουργώντας ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και άριστης συνεργασίας με επαγγελματίες και προμηθευτές.
Το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως δήμος, λοιπόν, δεν σχετίζεται με φαινόμενα κακοδιοίκησης, κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, αλλά είναι ένα βαθύτατο πολιτικό πρόβλημα και οι αιτίες είναι πολλές, όπως: 
·       Η ανεπάρκεια πόρων
·  Η μη απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων ή η καθυστέρηση απόδοσής
·       Μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς την ταυτόχρονη εκχώρηση των αναγκαίων πόρων 
·       Κάλυψη οριζόντιων πολιτικών από τους ΚΑΠ (βοήθεια στο σπίτι,  ΚΕΠ,  χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κ.α.)
·       ·  Αύξηση λειτουργικού κόστους
·  Κατάτμηση των ΚΑΠ σε κωδικούς (μόνο το 59% απ’ αυτούς που διαθέτονται έχουν πραγματικά τη μορφή αυτοτελών πόρων)

2)      Πρόσφατα ήρθε αρνητική απόφαση της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας αναφορικά με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για αύξηση των τελών Άρδευσης. Πως θα αντιδράσετε σε αυτή την εξέλιξη;
Η μη θεώρηση της απόφασης ( 239/2016) του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει να κάνει με τη νομιμότητα και την ορθότητα της πράξης.
Έχει να κάνει με τη μη τεκμηρίωση της προτεινόμενης αύξησης των 4 €/ στρέμμα ( για όσες φορές ποτίσει) ο παραγωγός.
Μάλιστα η εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου προς την Οικονομική Επιτροπή, μιλούσε για αύξηση και στις χρεώσεις των γεωτρήσεων ( από 0,12 ε /kw στα 0,15 €/kw) και στο ελεύθερο ( από τα 4 € / στρέμμα στα 20 €/ στρέμμα), προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι δαπάνες της υπηρεσίας άρδευσης, η οποία σημειωτέον είναι καθαρά ανταποδοτική υπηρεσία.
Εμείς ως δημοτική αρχή, αντιλαμβανόμενοι την οικονομική και κοινωνική κατάσταση των αγροτών μας, προτείναμε την ελάχιστη αύξηση κατά 4 €/ στρέμμα ( για όσες φορές ποτίσει).
Την μη τεκμηρίωση αυτής μας, της πρότασης έκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και δεν ενέκρινε, τελικά, την ορθότητα της συγκεκριμένης απόφασης.
Το πρόβλημα της υπηρεσίας άρδευσης είναι τεράστιο και οφείλεται σε λάθη και παραλήψεις του παρελθόντος το οποίο καλούμαστε εμείς ως Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσουμε.
Κύριε Δημητριάδη, οι οφειλές αγροτών στο Δήμο, που αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη της  άρδευσης, αυτή τη στιγμή ανέρχονται στο δυσθεώρητοι ποσό του 1.200.000 € περίπου.
Αντιλαμβάνεσθε ότι η υπηρεσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί και είμαστε αναγκασμένοι να πράττουμε τα απολύτως αναγκαία, έτσι ώστε να παρέχουμε τη δυνατότητα άρδευσης των καλλιεργειών.
Αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, καλούμε τους πολίτες που έχουν οφειλές προς το Δήμο να τις τακτοποιήσουν.

3)      Πως κρίνετε το μέχρι στιγμής έργο της Δημοτικής αρχής Αλμωπίας;
Η παρούσα Δημοτική Αρχή ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου,  μέσα σε συνθήκες κρίσης, εθνικής και ευρωπαϊκής.
Κρίσης τόσο  Οικονομικής όσο και κοινωνικής όπου η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Διοικούμε έναν τεράστιο σε έκταση Δήμο υπό καθεστώς άμεσης, σκληρής επιτροπείας και εποπτείας.
Καταστάσεις που συνεχίζουν την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με τις περικοπές οδηγούν στην πλήρη κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και του ίδιου του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Η συνένωση των δήμων σε καλλικρατικούς, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, θα μπορούσε πραγματικά να αποβεί επαναστατική.
Δυστυχώς με τον νόμο του Καλλικράτη στους Δήμους περιήλθαν καινούριες αρμοδιότητες, χωρίς ταυτόχρονα να διατεθούν οι αντίστοιχοι πόροι (χρηματοδοτήσεις και προσωπικό).
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά βιώνουμε και την τραγική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα, την περικοπή αρχικά των θεσμοθετημένων πόρων (κατά 60%) και στη συνέχεια την μη απόδοση αυτών, τόσο για τις λειτουργικές μας υποχρεώσεις όσο και για τις επενδυτικές ανάγκες. Είχαμε πάγωμα των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ο ρυθμός εκταμίευσης των χρηματοδοτούμενων έργων είναι απογοητευτικός.

Στις σημερινές συνθήκες,  πρώτιστο καθήκον μας είναι η διατήρηση της δομής των ΟΤΑ, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον κοινωνικό ιστό, γιατί ο καθένας αισθάνεται ότι παρά τις τεράστιες δυσκολίες  μπορεί να ακουμπήσει και να βοηθηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί μόνο έτσι μπορούμε να υποστηρίζουμε, να ενισχύουμε και να επιλύουμε προβλήματα που καθημερινά παρουσιάζονται στον τόπο μας, γιατί ο Δήμος με τις ελάχιστες δυνατότητες του, δεν σταματά να επιτελεί καθημερινά το κοινωνικό του έργο και τελικά είναι το τελευταίο οχυρό για να υπερασπισθεί τα προβλήματα που καθημερινά ανακύπτουν στον τόπο μας.
Παράλληλα προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ζωντανές τις Υπηρεσίες του Δήμου για να προσφέρουμε τις αναγκαίες, εκείνες,  υπηρεσίες που απαιτεί κάθε πολίτης.
Δυστυχώς οι  προϋπολογισμοί που συντάχθηκαν έγιναν με αυστηρές οδηγίες του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, του Υπουργείο Οικονομικών αλλά και της τρόικας με μία διαδικασία λογιστική και άκρως αυθαίρετη, αφού δεν λαμβάνουν υπόψη τους, τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, όσον αφορά την εξυπηρέτηση  τους, ή τις πραγματικές φοροδοτικές ικανότητες των πολιτών, όσων αφορά την είσπραξη των εσόδων.
Εφαρμόζουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης που στηρίζεται στις αρχές της συμμετοχικής διοίκησης των πολιτών, για αυτό πραγματοποιήσαμε ουσιαστικές συναντήσεις σε όλα τα δημοτικά & κοινοτικά διαμερίσματα. Καταγράψαμε τα προβλήματα κάθε περιοχής και ζητήσαμε από τους τοπικούς φορείς να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και διαβούλευση με τα συμβούλια όλων των διαμερισμάτων. 
Ως Δημοτική αρχή που αναλάβαμε πριν από 20 μήνες, θεωρώ ότι πετυχαίνουμε  τους στόχους που θέσαμε .
Σε αυτές τις δύσκολες και ασταθείς οικονομικές συγκυρίες υποστηρίζουμε και δρομολογούμε ενέργειες αναγκαίες για ένα Δήμο αυτοδύναμο και ανεξάρτητο.

Θέτουμε το Δήμο σε τροχιά συστηματικής μείωσης και εξορθολογισμού των λειτουργικών δαπανών, γιατί θεωρούμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε, και το έχουμε αποδείξει , με χαμηλότερο κόστος και με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Προβλέψαμε δαπάνες παλαιοτέρων ετών  που μας ταλαιπωρούν από την αρχή οι οποίες είναι δύσκολο να πληρωθούν λόγω έλλειψης δικαιολογητικών ή μη τήρησης των διαδικασιών. Πληρώσαμε δαπάνες που αφορούσαν απλήρωτα επί πολλά έτη χρέη και δικαστικές αποφάσεις.

Οργανώσαμε τις υπηρεσίες μας με τέτοιο τρόπο, ώστε ο χρόνος που μεσολαβεί από την παραλαβή του τιμολογίου έως και την εξόφληση να έχει ελαχιστοποιηθεί. Οι πληρωμές των ενταλμάτων γίνονται αυστηρά με προτεραιότητα και όχι επιλεκτικά .

Υλοποιούμε δράσεις και δραστηριότητες με βάση τις ανάγκες και απαιτήσεις των δημοτών που μας εμπιστεύτηκαν και δοκιμάζονται καθημερινά.
Χτίζουμε την πολιτική μας ξεκινώντας από τα απλά καθημερινά προβλήματα και συνεχίζουμε στα μεγάλα και δύσκολα. Η πραγματικότητα είναι σκληρή, η τοπική αυτοδιοίκηση βάλλεται πανταχόθεν , όμως εμείς είμαστε εδώ να υλοποιήσουμε αυτά που σχεδιάσαμε για τον τόπο μας .

4)      Πολλές φορές διακρίνουμε κάποιες λεκτικές διαμάχες. Γιατί υπάρχουν αυτές στα Δημοτικά συμβούλια;
Η διαφορά στη νοοτροπία της παρούσας Δημοτικής Αρχής και γενικά στον τρόπο άσκησης της εξουσίας, είναι εμφανής  σε σχέση με τις προηγούμενες.
Δυστυχώς, κάποιοι ¨ φωνασκώντας ¨  θεωρούν ότι μπορούν να αποποιούνται των ευθυνών τους ή να αυτοαναγορεύονται σε προστάτες και τιμητές των πάντων, χωρίς να μπορούν να καταθέσουν, να αιτιολογήσουν ή να τεκμηριώσουν οποιαδήποτε πρόταση.
Τα δεδομένα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν αλλάξει. Απαιτείται σκληρή δουλειά, με παράλληλη εφαρμογή των νόμων και των διατάξεων. Όλα τα υπόλοιπα είναι για το ΘΕΑΘΗΝΑΙ.


5)      Υπάρχει μια μερίδα του κόσμου που ασκεί κριτική στο γεγονός ότι η αρδευτική περίοδος βάζει κάθε χρόνο μέσα τον Δήμο. Μπορεί να υπάρξει λύση;
Αναφέρθηκα και σε άλλη ερώτησή σας στο συγκεκριμένο θέμα.
Επεξεργαζόμαστε προτάσεις και λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στην υπηρεσία να ορθοποδήσει.
6)      Οι προσωπικές σας φιλοδοξίες ποιες είναι. Θα σας ενδιέφερε η κεντρική πολιτική σκηνή;
Το μόνο που μπορώ να σας πω, χωρίς να θεωρηθεί υπεκφυγή, είναι ότι μετά από δύο θητείες, μία ως εκλεγμένος νομαρχιακός σύμβουλος και μία ως δημοτικός σύμβουλος με την παρούσα δημοτική αρχή, αισθάνομαι ότι έχω να προσφέρω πολλά ακόμη στον τόπο μου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more