Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Ημερίδα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) με τίτλο «Σπουδαστές και όχι καταναλωτές. Ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την λογική του κέρδους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ».

Την Πέμπτη 08 Μαρτίου 2018 (14.30-18.30 ,τοπική) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (ASP 01G02), θα πραγματοποιηθεί η Ημερίδα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL), με θέμα «Σπουδαστές και όχι  καταναλωτές. Ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την λογική του κέρδους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ».

Η ημερίδα πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, καθώς των Liadh Ni Riada (Sinn Fein, Ιρλανδία) , Curzio Maltese (L’αltra Europa, Ιταλία) και Martina Michels (Die Linke, Γερμανία).

Σκοπός της Ημερίδας είναι να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συστήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, η Ημερίδα θα εξετάσει την άκρως ανησυχητική αύξηση της επιρροής που ασκούν οι επιταγές των αγορών και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στον σχεδιασμό και την παροχή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ανάδειξη προτάσεων που ενισχύουν τον δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με ζητήματα όπως ο περιορισμός συγκεκριμένων μαθημάτων , η επιβολή διδάκτρων, η εισαγωγή της λογικής του μάρκετινγκ στους κύκλους σπουδών και η αυξανόμενη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, θα βρεθούν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων των ομιλητών.

Έχοντας ως παρακαταθήκη την προηγούμενή συζήτηση με θέμα « Ποιοτική Εκπαίδευση για όλους » (Σεπτέμβριος 2017) ,  οι διοργανωτές ευρωβουλευτές συνεχίζουν τον αγώνα της υπεράσπισης της εκπαίδευσης ως κοινωνικό αγαθό, μακριά από τη λογική του κέρδους.

Η Ημερίδα θα φιλοξενήσει τις απόψεις και τις εμπειρίες σπουδαστών, καθηγητών, ακτιβιστών και μελών κοινωνικών οργανώσεων από διάφορες χώρες της Ευρώπης.  

  
Σπουδαστές και όχι  καταναλωτές
 Ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την λογική του κέρδους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση


Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ASP 01 G2 Πέμπτη 08 Μαρτίου 2018, 14: 30 — 18: 30

14: 30 Υποδοχή καλεσμένων και ομιλητών

14:45 - 15:00  Εισαγωγή από τον Curzio Maltese, ευρωβουλευτής

15:00 — 16: 30
Εναλλακτικές φωνές και εμπειρίες από τα Κράτη Μέλη
Συντονίστρια: Martina Michels, ευρωβουλευτής
·         Girolamo de Michele, καθηγητής και συγγραφέας
·         Isabelle Vandre, μέλος του Κοινοβουλίου του Κρατιδίου του Brandenburg, επικεφαλής του Die Linke  για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, επιστήμης και έρευνας 
·         Κίμων Αναστασιάδης, καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών στο ΤΕΙ Αθήνας
·         Valeria Pinto, καθηγήτρια θεωρητικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Federico II της Νάπολι

16:30 - 17:00 Ερωτήσεις και συζήτηση

17:00 — 18:00
Η ευρωπαϊκή απάντηση : Τι χρειάζεται ?
Συντονιστής : Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής
·         Nathali Schafer , μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του FZS (  Εθνική Ένωση Φοιτητικών Συλλόγων , Γερμανία)
·         Helge Schwitters, πρόεδρος του ESU ( Πανευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών)
·         Lucie Susova, συντονίστρια τομέα εκπαίδευσης, SOLIDAR Foundation

18:00-18:30 Ερωτήσεις και συζήτηση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more