Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: «Βάλτε άμεσα τέλος στην αδικία των ¨δύο μέτρων και δύο σταθμών¨ με τα όρια ηλικίας των προσλήψεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο»!

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος Καρασμάνης

Στη Βουλή έφερε ο Γιώργος Καρασμάνης το φαινόμενο των ¨δύο μέτρων και δύο σταθμών¨ που παρατηρείται σήμερα στις προκηρύξεις για πρόσληψη στο Δημόσιο προσωπικού ορισμένου χρόνου.
Με Ερώτησή του, αναφέρει ότι οι σχετικές προκηρύξεις για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, θέτουν ως ανώτατο όριο ηλικίας το 65ο έτος, όταν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έχουν πλέον αυξηθεί στο 67ο έτος! … Και ενώ, την ίδια ώρα, άλλοι δημόσιοι φορείς και υπηρεσίες (όπως πχ, το Υπουργείο Παιδείας) σε πρόσφατη απόφαση για προσλήψεις προσωπικού αυτής της κατηγορίας - αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών – προσδιορίζουν ως ανώτατο όριο το 67ο έτος των ενδιαφερομένων.
Ο πρώην Υπουργός, χαρακτηρίζει αυτήν την ανακολουθία ως κατάφωρη αδικία και αντισυνταγματική ανισότητα σε βάρος πολλών ανέργων πολιτών ηλικίας μεταξύ 65 και 67 ετών, που αυθαίρετα αποκλείονται από όλες τις προκηρύξεις προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, και έτσι στερούνται ενός εισοδήματος επιβίωσης μέχρι να συνταξιοδοτηθούν!
Καλεί δε τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες πλήρους εναρμόνισης των ηλικιακών ορίων όλων των προκηρύξεων για προσλήψεις ορισμένου χρόνου, όλων των δημοσίων υπηρεσιών, στο ανώτατο όριο των 67 ετών που ισχύει σήμερα. Δίνοντας σ’ αυτήν την αποκατάσταση της υφιστάμενης ανισότητας αναδρομική ισχύ, προκειμένου να δικαιωθούν και όσοι έχουν αποκλειστεί άδικα και αντισυνταγματικά αποκλειστεί από τις προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ και έχουν καταθέσει ενστάσεις.          
 Ακολουθεί η Ερώτηση
                                                           ΕΡΩΤΗΣΗ
Του Βουλευτή Πέλλας Γιώργου ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ
 ΠΡΟΣ τον Υπουργό  Εσωτερικών                                       

ΘΕΜΑ: «Να εναρμονιστεί για όλο το Δημόσιο τα ανώτατο όριο ηλικίας για προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου»

Όλες οι Προκηρύξεις για πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ προσωπικού ορισμένου χρόνου, τόσο στον στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα αυτών των τομέων, εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να ορίζουν ως ανώτατο όριο ηλικίας για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων τα 65 έτη. Τούτο δε, ενώ τα γενικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έχουν πλέον αυξηθεί και καθοριστεί στα 67 έτη!
Είναι προφανές ότι αυτή η ανακολουθία, συνιστά μια κατάφωρη αδικία εις βάρος όσων βρίσκονται σε ηλικίες μεταξύ των 65 και 67 ετών, οι οποίοι αποκλείονται απ’ όλες τις Προκηρύξεις ΑΣΕΠ για προσλήψεις ορισμένου χρόνου, αν και δεν έχουν φθάσει ακόμη στο όριο συνταξιοδότησης.

ΕΠΕΙΔΗ, το γεγονός αυτό, πέρα από άδικο, είναι και καταφανέστατα αντισυνταγματικό, δεδομένου ότι καταργεί την πράξη την ισότητα μεταξύ πολιτών που πληρούν το πρώτο κριτήριο για την υποψηφιότητα πρόσληψής τους…

ΕΠΕΙΔΗ, αυτή η εξόφθαλμη ανισότητα καταγράφεται και σε πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείο Παιδείας (5-4-2018 Αριθμ. Πρωτ.: 56263/E1 ΑΠΟΦΑΣΗ) για πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών σχολικού έτους 2018-2019, στην οποία ως όριο ηλικίας των ενδιαφερομένων ορίζεται το (ορθόν) 67ο έτος…

ΕΠΕΙΔΗ, πολλοί άνεργοι συμπολίτες μας που διαθέτουν και με το παραπάνω τα προσόντα που ορίζουν οι Προκηρύξεις για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, αλλά ηλικιακά βρίσκονται λίγο άνω του 65ου και κάτω του 67ου έτους, αποκλείονται άδικα και αυθαίρετα από το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα πρόσληψης για εργασία ορισμένου χρόνου. Στερούμενοι έτσι ενός εισοδήματος για την επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους, μέχρι τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου (67ο έτος) για την συνταξιοδότησή τους…

ΚΑΛΕΙΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός

Να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να εναρμονιστούν, όπως επιβάλλεται, τα ανώτατα ηλικιακά όρια όλων των Προκηρύξεων και όλων των Υπηρεσιών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, με τα γενικά όρια συνταξιοδότησης που ισχύουν σήμερα – δηλαδή, από το 65ο στο 67ο έτος της ηλικία των ενδιαφερομένων.
Να έχει δε αυτή η εναρμόνιση αναδρομική ισχύ, ώστε να δικαιωθούν και όσοι από την υφιστάμενη μέχρι σήμερα άνιση αντιμετώπισή τους, έχουν αποκλειστεί από τη συμμετοχή στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ και έχουν καταθέσει ενστάσεις.  

Ο Ερωτών Βουλευτής


Γιώργος Καρασμάνης

​ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

https://www.meapopsi.gr/2021/06/blog-post_89.html#more